StoryEditorOCM
4 kantunaČIJA JE 14. RUKA?

Hoće li Zadar u četvrtak izaći iz višemjesečne blokade, imaju li gradski vijećnici još prostora za manevar ili idemo na izvanredne izbore?

Piše Iva Ivanac
27. kolovoza 2024. - 20:27

Sjednica Gradskog vijeća je na rasporedu u četvrtak, a kako sada stvari stoje nije izgledno da će Zadar do kraja ovog tjedna izaći iz višemjesečne blokade gradske blagajne.  

Moguće je da se proračun za ovu godinu usvoji onakav kakav je vijećnicima gradonačelnik Branko Dukić predložio prošlog tjedna. Taj prijedlog proračuna, kako Dukić tvrdi, sadržava sve amandmane Akcije mladih i amandman Adele Frank, a Dukić je naveo kako su u prijedlogu sadržane i želje vijećnika Damira Biloglava (Domovinski pokret).

HDZ zajedno s koalicijskim partnerima u ovom trenutku u Gradskom vijeću ima 11 ruku, a ako Frank i Biloglav budu glasali "za" proračun, brojka će se popeti na 13 ruku. No, HDZ-u još uvijek nedostaje jedna ruka za potrebnu većinu prilikom izglasavanja proračuna. Male su šanse da vijećnici Akcije mladih budu glasali za proračun, unatoč amandmanima koji su postali sastavni dio proračuna, jer se njihov primarni zahtjev nije ispunio, a to je da glasaju o petim izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Zadra prije glasovanja o proračunu.

Međutim, ako Gradsko vijeće na idućoj sjednici ne izglasa proračun, građane očekuju prijevremeni izbori. Nakon što je Visoki upravni sud u Narodnim novinama 24. srpnja objavio kako se zadarski proračun izglasan od strane HDZ-a i nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića u prosincu prošle godine ukida jer je sadržavao nezakonite amandmane Akcije mladih i nezavisnih, Gradsko vijeće je dobilo rok od 45 dana za izglasavanje proračuna.

Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi tu je veoma jasan: Ako VUS ukine proračun, predstavničko tijelo dužno je donijeti proračun u roku od 45 dana od objave presude VUS-a u Narodnim novinama. Za slučaj da predstavničko tijelo to ne napravi u predviđenom roku, Vlada RH raspustit će predstavničko tijelo. To bi značilo da bi se izvanredni izbori za Gradsko vijeće trebalo održati do kraja ove godine, a već bi iduće godine građani Zadra ponovno morali izaći na izbore kada se održavaju redovni lokalni izbori.

Postoji još jedan politički manevar kojeg bi gradski vijećnici mogli izvesti kako bi dobili na vremenu, a to je odgađanje sjednice Gradskog vijeća. Naime, ako se sjednica Gradskog vijeća odgodi do srijede 28. kolovoza do 16 sati, političke opcije koje nisu predale amandmane bi to mogle napraviti za iduće zakazanu sjednicu Gradskog vijeća, jer se amandmani na proračun mogu dostavljati do tri radna dan prije sjednice GV-a. Ako sjednica u četvrtak ujutro započne, pa se odluči nastaviti neki drugi put do 7. rujna, do kada ističe famoznih 45 dana za izglasavanje proračuna, vijećnici neće biti u mogućnosti to napraviti jer je to nastavak sjednice, a rok za dostavu amandmana je već istekao.

U slučaju odgađanja sjednice u srijedu do 16 sati, do kada rade pravne službe Grada, vijećnici bi mogli gradonačelniku Dukiću dodatno "zapapriti". Iako je gradonačelnik zakonski predlagatelj proračuna, i taj dokument je već predložio te time osigurao "svoju stolicu", vijećnici bi se mogli "probuditi" i ponuditi mu "svoj" proračun koji će sadržavati njihove amandmane. No, s obzirom na to da se već više mjeseci nije mogao postići nikakav politički dogovor vezan uz proračun, malo je vjerojatno da će se takvo nešto dogoditi. Kao i što nije za vjerovati da će gradonačelnik Dukić pristati na takav manevar oporbene većine jer je on svoju zakonsku dužnost već ispunio predloživši proračun.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Marko Vučetić, donedavno je tvrdio kako bi izglasavanje proračuna u kolovozu trebala biti stvar tehničke prirode jer se proračun izglasava za preostala četiri mjeseca ove godine. No, sada tvrdi kako su "gradonačelnikove komunikacijske eskapade" koje su iznesene na posljednjem Kolegiju uništile svaku nadu da proračun bude izglasan.

- Sve dok Dukić nije progovorio postojala je velika šansa da proračun bude izglasan, ali nakon što je napao i izrugao se s Enijem Meštrovićem, to više nije moguće. To je napravio vjerojatno namjerno s ciljem da se proračun ne usvoji ili misleći da će Akcija mladih sama s HDZ-om izglasati proračun što je poprilično iluzorno, ističe Vučetić dodajući kako je moguće da oporbena većina u Vijeću preuzme prijedlog proračuna, prekroji ga i do 7. rujna usvoji.

- Onaj tko bude 14. ruka, ako je uopće bude, trebao bi zadnji glasati i poslati poruku kako je to njegov personalizirani proračun. Hoće li 14. ruka imati političku budućnost - nisam siguran. Trenutno ne vidim mogućnost da proračun sada bude usvojen. Proračun se trebao usvojiti odmah nakon odluke Visokog upravnog suda. Dukić je trebao prikazati usvajanje proračuna kao stvar tehničke prirode, kao što sam i ja komunicirao, a umjesto toga je s donošenjem proračuna krenuo odugovlačiti. Ako je HDZ već jednom pronašo novac za Meštrović amandman u iznosu od preko pet milijuna eura koji se odnosio na gradnju krematorija, moguće je da i ovoga puta naprave istu stvar i pronađu sredstva za umirovljenike, studente i učenike, sportske klubove i udruge. Taj čin bi značio Meštrovićevu pobjedu i onda bi tada mogao glasati za proračun, zaključio je Vučetić.

20. rujan 2024 05:34