StoryEditorOCM
4 kantunaPOSLA PREKO GLAVE

Hitna pomoć bilježi 23 posto više intervencija! Dobra je vijest što zbog toga liječnicima stiže povećanje naknade za pripravnost

Piše B. Š.
8. kolovoza 2024. - 19:04

Zadarska služba za Hitnu medicinsku pomoć ovih dana ima posla preko glave!

Od  početka lipnja do danas broj intervencija povećan je za 23 posto u odnosu na prvih pet mjeseci.

- Najčešći razlozi intervencija i poziva prema našoj službi su vezani za različite ozljede, kardiovaskularne bolesti i bolesti dišnog sustava, kaže nam Ivana Šimić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Zanimalo nas je koliko je bilo potrebe za intervencijama konkretno zbog visokih temperatura ovoga ljeta.

- Od početka ove godine, a vezano za povišenu temperaturu, ako se misli na primarnu dijagnozu vrućice, bilo je 326 intervencija na terenu, a koliko je bilo intervencija koje su posljedica visokih temperatura okoliša je nemoguće utvrditi, kaže nam Šimić, dodajući da su bolesti srca i pluća jako povezane s visokim temperaturama zraka.

Što se organizacije tiče, na području Zadarske županije je mreža organizirana po timovima raznih tipova.

- T1 timove čine liječnik, medicinska sestra i vozač, a ukupno ima 34 tima T1 koji su smješteni u Ispostavama Zadar, Benkovac, Biograd, Kali i Pag.

image

Hitna Zadar

/Slobodna Dalmacija

Županija na raspolaganju ima i 15 timova T2 u čijem su sastavu dvije medicinske sestre ili medicinska tehničara od kojih jedan vozi vozilo hitne pomoći. T2 timovi su smješteni u Ispostavama Gračac, Starigrad i Nin.

Postoji i pet timova MPDJ (medicinsko prijavno-dojavnih jedinica) u čijem su sastavu dvije medicinske sestre ili tehničar ili prvostupnik sestrinstva i medicinska sestra, odnosno tehničar.

Tu je zatim 21 tim sanitetskog prijevoza (Zadar, Biograd, Pag, Gračac, Obrovac, Benkovac), četiri tima PDJ (prijavno dojavnih jedinica) sanitetskog prijevoza, te jedan tim pripravnosti za hitan medicinski transport.

Pet timova pripravnosti je smješteno po zadarskim otocima, pa postoji pripravnost Sali-Žman, pripravnost Božava, pripravnost Ist, pripravnost Iž i pripravnost Silba.

- Svjesni smo dodatnih angažmana svih naših liječnika u pripravnosti u razdoblju turističke sezone, kada se broj korisnika zdravstvene zaštite višestruko poveća, a osobito na našim otocima, pa smo odlučili povećati naknade za pripravnost za 15 posto. U izradi su i novi dodaci ugovora s navedenim povećanjem naknada - rekla nam je Šimić.

U nekim većim turističkim središtima poput Vira, Paga, Biograda se kao i svake godine radi s dodatnim timovima, dodaje.

Što se tiče potrebe za podizanjem helikopterske službe kroz ovo ljeto, do sada je bila jedna intervencija u kojoj je korišten helikopter.

21. rujan 2024 03:50