StoryEditorOCM
4 kantunaBETONIZACIJA GRADA

Enio: "Zašto ne zaustavite izdavanje dozvola? Pošaljite sve ljude za dozvole na godišnji odmor!" Kasap: "Pa će dozvole izdavati Ministarstvo!"

Piše Iva Ivanac
26. ožujka 2024. - 18:27

Na aktualnom satu Gradskog vijeća opet je bilo riječi o prostornom planu i betonizaciji grada, a glavni govornik na tu temu bio je nezavisni vijećnik Enio Meštrović.

- Gradonačelniče, rekli ste da je najgore nečinjenje. Vaša vlast je izglasala onu ‘predivnu‘ zgradu na Belafuži, pa sad ovu novu gdje je lunapark na Boriku, ali to je šaka u oko što ste napravili i što i na Plovaniji dozvoljavate zgradu od 12 katova. Bolje je ne činiti nego tako činit. Vi ste nepovratno uništili vizure ovog grada. Možemo se širiti do Velebita, ali vi ste sve u centar ugurali. Sad je najgore što se višestambeni objekti grade među obiteljskim kućama. Kako su Brela i Makarska donijeli odluku o zabrani izdavanja građevinskih dozvola, a mi ne možemo?, upitao se Meštrović.

Pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap odgovorio je kako se po planu iz 2008. godine događaju sve investicije koje se danas vide u prostoru. 

- U tijeku su V. izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zadra u kojima se regulira zelenilo, broj prakirnih mjesta, udaljenost od međe... Brela i Makarska su građevinske dozvole zaustavili prostornim planom, a ne dekretom. Nije Gradskom vijeću u ovlasti da bez izmjena prostronog plana zaustavi izdavanje dozvola. Rješenje ove priče je jednostavno u izmjenama Prostornog plana. Sve što znamo da nije dobro treba korigirati, ali živimo u zakonsko uređenom društvu, kazao je pročelnik Kasap. 

- Ako ima dobre volje, uvijek se nešto može napraviti. Mogu se svi ljudi koji izdaju dozvole poslati na godišnji odmor, dodao je Meštrović.

- Onog trenutka kada Grad ne izda dozvolu, Ministarstvo vam je izdaje. I da gradonačelnik sve pošalje na godišnji odmor, Ministarstvo vam opet izdaje dozvolu. Svjesni smo da svi alati nisu uređeni, a Grad Zadar je podnio preko 30 zahtjeva građevinskoj inspekciji, kazao je Kasap. 

26. travanj 2024 17:23