StoryEditorOCM
4 kantunaU HOTELU KOLOVARE

Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" najuspješnijim poduzećima u Zadarskoj županiji, evo tko su dobitnici

Piše Ana Vučetić Škrbić
26. rujna 2024. - 14:23

Wod Software Solutions Zadar, TP Line i LHH Metalni lijev iz Benkovca najbolje su tvrtke u Zadarskoj županiji u 2023. godini i dobitnice priznanja Zlatna kuna za najuspješnije malo, srednje i veliko poduzeće. Tankerskoj plovidbi, kao dobitnici ove nagrade tri godine za redom, uručeno je posebno priznanje- Kristalna kuna.

Na svečanosti dodjele, koja se održala u hotelu Kolovare, okupili su se brojni zadarski gospodarstvenici iza kojih je vrlo uspješna poslovna godina i oporavak od pandemijskog šoka.

- Čak 3,5 milijardi prihoda, što je 17 posto više nego godinu ranije, 391 milijun neto dobiti i rast od 43 posto na razini županije, te povećanje broja zaposlenih na preko 71 tisuću: to su brojke koje najbolje govore o vašoj uspješnosti u prošloj poslovnoj godini. Pridoda li se tome rekordan broj poslovnih subjekata koji prelazi 6400, ovo su podaci koje smo prije nekoliko godina mogli samo sanjati. Tvrtke koje su izabrane kao najbolje perjanice su zadarskog gospodarstva, sjajno vođene i usmjerene na izvoz- kazao je Denis Ikić, predsjednik zadarskog ogranka HGK.

image
Jure Miskovic/Cropix

Tvrtka Wod Software Solutions Zadar osnovana je lipnju 2021. godine, a danas zapošljava 17 stručnjaka koji razvijaju IT rješenja za velike klijente u telekomunikacijama, bankarstvu i javnom sektoru. 

- Ovo priznanje najbolji je pokazatelj da idemo u pravom smjeru i da su sve strateške odluke dobro donesene- kazao je Mate Bogović iz ove uspješne zadarske IT kompanije.

image
Jure Miskovic/Cropix

TP line, tvrtka koju je Tankerska plovidba osnovala za obalni linijski promet u nepunih je pet godina od malog brodara s jednom linijom izrasla u flotu s pet modernih katamarana koji prometuju na državnim brodskim i sezonskim linijama po cijelom Jadranu. Iza sebe imaju 275 tisuća prevezenih putnika u 2023 godini, a u 2024. taj će promet prerasti 300 tisuća. Nedavno se pisalo o još jednom poslovnom uspjehu kada su Jadroliniji uspjeli prodati korištene katamarane po većoj cijeni od nabavne, a nakon toga su sebi za manje novca kupili identične i gotovo nove. Sve ovo bili su razlozi zbog kojih je tvrtka TP line proglašena najboljom u kategoriji srednjeg poduzeća, a nagradu je primio direktor Ivan Malik

image
Jure Miskovic/Cropix

Najbolje veliko trgovačko društvo je LTH Metalni lijev iz Benkovca, tvrtka čiji se kompetna proizvodnja aluminijskih odljevaka plasira na tržište autoindustrije Europske unije. Rade za BMW, Mercedes i Audi, zapošljavaju 620 djelatnika i imaju godišnji prihod od 53 milijuna eura s planiranim rastom od 20 posto za ovu godinu. Direktor Iztok Plantarič zahvalio je na velikom priznanju koje im je i ove godine uručila komora. 

image
Jure Miskovic/Cropix

Posebna, Kristalna kuna, nakon što je tri godine zaredom dobila nagradu za najbolje veliko poduzeće otišla je Tankerskoj plovidbi odnosno predsjedniku uprave Mariju Paviću.

image
Jure Miskovic/Cropix
 

"Gospodarstvenici su najžilaviji dio našeg društva"

Gospodarstvenici su najžilaviji dio našeg društva i čast mi je biti na čelu županije koja je među četiri najuspješnije u Hrvatskoj s rekordnim brojem investicija- kazao je na svečanosti zadarski župan Božidar Longin.

Zvonimir Savić, savjetnik premijera za ekonomiju poručio je kako dobre gospodarske vijesti uvijek prate poduzetništvo zadarske regije.

 Indeks raspoloženja gospodarstvenika na kratkoročnoj i dugoročnoj razini na europskom polju kaže kako u zadnjih 26 mjeseci u prosjeku svaki drugi mjesec Hrvatska bila na prvom mjestu po optimizmu. Nikada ne padamo ispod petog mjesta u zadnje dvije i pol godine, a taj je indeks najviši u EU u zadnjih 26 mjeseci, istaknuo je Savić.

26. rujan 2024 14:52