StoryEditorOCM
4 kantuna‘LOŠ SAMARITANAC‘

‘Dobrotvor iz Kruševa‘, učitelj qi-gonga i joge uzeo više od milijun eura? Kupovao srpske kuće njemačkim novcem i tamo liječio djecu ovisnike?

Piše Božana Sviličić
31. svibnja 2024. - 22:04

- On je toj djeci davao sve što im je trebalo, a što se tu dogodilo u međuvremenu ne znam, nismo se dugo vidjeli. On je tu dječicu, često, ovisnike liječio. Djeca su imala sve što im treba, dao im bi se da bi im bilo dobro. Čovjek je radio puno, krasni su to ljudi on i njegova supruga – rekao je poznanik 67-godišnjeg Ivice Šobota, predsjednika Udruge za pomoć djeci i mladeži ‘DHP‘ iz Kruševa na području grada Obrovca, koji je nakon dvije godine istrage optužen za zlouporabu položaja i prisvajanje više od milijun eura.

Udruga za pomoć djeci i mladeži ‘DHP‘ osnovana je 2010.godine na adresi u Kruševu s ciljem pomaganja djeci i mladima iz socijalno ugroženih sredina, te djeci s poremećajima u ponašanju i ovisnicima. Njihov rad bio je usmjeren na unapređenje kvalitete života i ponovnu reintegraciju u društvo. U svibnju 2013., Šobot je postao predsjednik udruge. Od tada, od 16. svibnja 2013. do 31. prosinca 2019.,  zadarsko tužiteljstvo ga optužuje za zlouporabu položaja i prisvajanje sredstava udruge. Tijekom šest godina, prema tužiteljstvu, Šobot je naložio da se 930.264,99 eura uplaćuju na njegov osobni devizni račun, a ne na račun udruge. Koristeći svoj položaj predsjednika naložio je i da se novac sa žiro računa udruge uplati na račune više osoba u inozemstvu između ostalog i na njegov inozemni račun u Bosni i Hercegovini te na račune osoba s kojima je rodbinski povezan u ukupnom iznosu od 93.367,41 eura.

- U tri navrata naložio je da se novac sa žiro računa udruge uplati na tekući račun osobe od koje je kupio obiteljsku kuću u Kruševu, ukupno 4.247,13 eura. Cijelo to razdoblje nije vodio knjigu ulaznih računa ni blagajnu udruge čime je onemogućio uvid u stanje računa te provjeru uplata i isplata s računa. Na opisane načine Šobot je Udrugu za pomoć djeci i mladeži "DHP" oštetio za ukupno 1.027.879,52 eura - navode u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru (ŽDO).

Bivša djelatnica udruge u kojoj se sad kao predsjednica navodi Šobotova supruga Stephanie, kaže kako je sve uvijek izgledalo u najboljem redu.

 - Ma to su nešto pogriješili, ne vjerujem da je to tako bilo. Sve je funkcioniralo, radnici su imali odlične plaće, nitko se nije tu bunio - rekla je.

image

Šobot na bazenu

Facebook/Slobodna Dalmacija

Mještani Kruševa su iznenađeni optužbama jer su Šobota doživljavali kao ‘samaritanca‘ koji je djeci davao sve što im je trebalo. Njegova supruga također je bila uključena u rad udruge, a obitelj je bila poznata po kupnji i uređenju kuća za smještaj djece. Na području Kruševa i Karina imao je nekoliko kuća u koje je primao djecu s poremećajima u ponašanju, najčešće ovisnike i liječene ovisnike o opojnim drogama. Kuće koje je uglavnom kupovao bile su u vlasništvu Kruševljana srpske nacionalnosti.

- Toj djeci koju je on primao nije nikad bilo loše, s njima se radilo, vodilo ih se uokolo, učili su… Nemamo nikakvih saznanja da se ikome od njih kroz protekle godine dogodilo nešto loše - ispričali su nakon otvaranja istrage.

Njemačka udruga ‘JuTu‘ bila je glavni donator sredstava za aktivnosti DHP-a. Međutim, prema optužbama, ta su sredstva preusmjeravana na Šobotove osobne račune. Na stranicama ‘JuTu‘ udruge, Šobot je opisan kao voditelj inozemnog programa DHP Hrvatska i pedagoški menadžer. Uz to je opisan kao sportski pedagog, stručnjak za zaštitu djece, te učitelj qi-gonga i joge, sa preko 15 godina profesionalnog iskustva s ovisnicima o drogama.

Njegova uloga, kako navode na stranici, uključivala je strukturiranje svakodnevnih procesa, podršku grupi u organizaciji, planiranje i provedbu aktivnosti u slobodno vrijeme, sport, te sudjelovanje u tehničkim raspravama i kriznim intervencijama.

- Cilj udruge je slobodno udruživanje građana da se pomogne djeci i mladeži iz socijalno ugroženih sredina, te djeci i mladeži s poremećajima u ponašanju, ovisnim o drogama, alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima u ostvarivanju socijalnih i drugih prava, u unapređenju kvalitete života, te ponovnoj reintegraciji u društvo, kao i skrb o socijalno osjetljivim skupinama – navodi se na stranicama udruge ‘DHP‘ na čiji se broj jučer tijekom dana nije nitko javljao. Nismo uspjeli ni stupiti u kontakt s Šobotom koji, osim adrese u Kruševu, ima adresu i u Zadru. Na svom Facebook profilu Šobot ima slike ispred više različitih nekretnina, a vrijeme, kako se može vidjeti, uglavnom, krati kupanjem u bazenu jedne od nekretnina i ispijanjem koktela.

27. lipanj 2024 03:09