StoryEditorOCM
4 kantunaMINIRANA OKUĆNICA

Dobili smo odgovor iz HCR-a: vrt i dvorište obitelji Sanković u Crnome, gdje je pronađeno 6 ‘pašteta‘, nije bilo minski sumnjivo područje!

Piše Ivica Nevešćanin
9. veljače 2021. - 22:10

Vrt i okućnica obitelji Ivana Sankovića u Crnome, gdje su prije dva tjedna pirotehničari pronašli tri nagazne protupješačke mine, popularne „paštete”, zaostale nakon Domovinskog rata, nije bilo definirano kao minski sumnjivo područje, navodi se u odgovoru kojeg smo nakon sedam dana dobili iz službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Naime, kako nam je gospodin Sanković rekao da je od 1997., kada se s obitelji nakon rata vratio kući, pa do danas, u njegovom dvorištu pronađeno čak šest aktivnih "pašteta", zanimalo nas je jesu li možda počinjeni neki propusti izvođača radova na razminiranju Crnog nakon rata te hoćete li MUP zbog toga možda pokretati određene postupke prema odgovornim osobama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Vezano uz navod o mini iz 1996. godine na istoj lokaciji, obavještavamo vas kako nadležne službe o toj mini nemaju evidentiranu dojavu. S obzirom na to da su gore navedene mine po dojavi pronađene na prostoru za koji Hrvatski centar za razminiranje (HCR) nije od korisnika prostora ili bilo koga drugog dobio informacije niti saznanja o postojanju mina, predmetni prostor nije prije dojave Policijske uprave zadarske bio definiran kao minski sumnjivo područje – stoji u odgovoru.

„Prije dojave Policijske uprave zadarske” odnosni se na događaj iz rujna 2019., kada je Ivanova supruga sadeći cvijeće u pitaru ispred kuće pronašla „paštetu” s aktivnim upaljačem koja na sreću nije eksplodirala.

- HCR je odmah po dojavi PU zadarske 26. rujna 2019. godine obavio izvid terena (okućnice), a vezano uz pronalazak protupješačkih mina. Nakon provedene analize narednog dana, 27. rujna 2019. godine, definirano je minski sumnjivo područje u veličini 2137 četvorna metra te je provedeno žurno obilježavanje definiranog minski sumnjivog područja. Nakon izrade cjelokupne tehničke dokumentacije i uvrštenja predmetnog područja u Minski sumnjivo područje, već nakon nekoliko dana, 5. listopada 2019. godine, pisanim putem o istome su obaviješteni Grad Zadar i Zadarska županija – ističu iz MUP-a. I dodaju da su u razminiranje minski sumnjivog područja 'žurno' krenuli za 16 mjeseci.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- S obzirom na to da su ranije definirane površine za razminiranje već bile određene, isprojektirane i usklađene s osiguranim financijskim sredstvima za 2020. godinu i to Planom protuminskog djelovanja za 2020. godine, ova površina (okućnica obitelji Sanković, op.a.) stavljena je u Plan protuminskog djelovanja za 2021. godinu kao prioritetna za razminiranje. Dana 9. listopada 2020. godine objavljeno je Javno nadmetanje te je 7. prosinca 2020. godine potpisan Ugovor o nabavi usluge razminiranja minski sumnjivog područja prema idejnom planu razminiranja Područje Trojan i Gradina u naselju Donja Jagodnja oznaka plana PR-ZDPLČ-033-08-20, ukupne površine 477.144 m2, kojeg je sastavni dio i predmetna površina od 2137 m2 (okućnica obitelji Sanković, op.a.). Uvođenje u poslove razminiranja i početak radova po potpisanom Ugovoru bilo je 18. prosinca 2020. godine, u sklopu čega je predmetna lokacija (koja je sastavni dio projekta) pregledana i razminirana. Završetak projekta očekuje se do kraja mjeseca, nakon čega će biti provedena završna kontrola kvalitete i daljnja procedura izdavanja potvrde o isključenju predmetnog područja iz minski sumnjivog područja – navodi se u odgovoru iz MUP-a.

image
Luka Gerlanc/Cropix

MUP-u smo bili postavili još neka pitanja: kada je Crno razminirano nakon Domovinskog rata i tko je taj posao radio/vodio; što su pirotehničari nekidan pronašli u Crnom i jesu li pronađene mine bile aktivne, odnosno jesu li gaženjem mogle biti aktivirane; hoće li MUP, ili HCR, provesti reviziju razminiranih područja u Crnom te hoće li nastaviti razminiranje u širem krugu kuće gdje su pronađene paštete, ali odgovore na ta pitanja, kao i neka s početka teksta o potencijalnoj odgovornosti izvođača razminiranja, nismo dobili.

U Zadarskoj županiji, prema podacima HCR-a, trenutno je 9,03 kilometara četvornih minski sumnjivih terena i to na području Zadra, Benkovca, Obrovca, Pakoštana, Polače i Stankovaca, a minska opasnost na području Zadarske županije planira se otkloniti do kraja 2021. godine. Sudeći prema okućnici obitelji iz Crnoga, koja nije bila „definirana kao minski sumnjivo područje”, to na žalost ne znači da će naša županija nakon 2021. biti potpuno očišćena od opasnih mina.

28. travanj 2024 02:17