StoryEditorOCM
4 kantunaHITNA MEDICINA

Čerkuč: U ZHMZŽ vlada nered i kadrovira se po stranačkom ključu. A tehnički nesipravna vozila prati policija! Kolega: Neistine i niski porivi!

Piše Iva Ivanac
24. rujna 2024. - 15:05

- Stanje u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije (ZHMZŽ) i sanitetskog prijevoza je ozbiljno. Ta institucija je suočena s kritičnim nedostatkom osoblja, dugotrajnim postupcima prijevoza pacijenata i preopterećenosti sustava. Stvorili su ogroman pritisak na kapacitete zdravstvene skrbi, istaknuo je potpredsjednik Skupštine Zadarske županije, Davor Čerkuč (Centar), upozoravajući da ovi problemi mogu dovesti do kašnjenja u pružanju hitne pomoći, što može ugroziti živote pacijenata.

- Nepotizam i stranačko zapošljavanje predstavljaju veliki problem u ZHMZŽ-u. Nije dovoljno navesti broj timova već je potrebno navesti koliko su u realnim uvjetima ti timovi popunjeni. Također kad se izlazi s brojem sanitetskih prijevoza potrebno je navesti koliko je prijevoza otkazano ili neostvareno zbog nedostatka vozila. Rješavanje ovog stanja zahtijeva hitne promjene, uključujući zapošljavanje novih medicinskih radnika, bolje upravljanje resursima te moguća ulaganja u nove tehnologije i opremu, rekao je Čerkuč dodajući kako je za stanje u ZHMZŽ-u odgovorna ravnateljica Ivana Šimić i pročlenik UO za zdravstvo Marko Kolega.

Čekruč je istaknuo i kako je potrebno napraviti popis svih studenata medicine iz Zadarske županije kako bi dobili uvid s kakvim potencijalom Županija raspolaže, ali i kako je potrebno pronaći financijska rješenja kako bi se stimulirali mladi studenti medicine da se vrate u Zadar i županiju. 

Čerkuč je naveo kako ništa bolja situacija nije ni u Domu zdravlja Zadarske županije. 

- Isti problem je i u Domu zdravlja jer čitamo u medijima kako ostaju bez obiteljskih liječnika. Što je gospođa Bek učinila u svom zadnjem mandatu da poboljša stanje i kako je moguće da nakon 20 godina ostaje zatečena stanjem koji se događa u njenom resoru?! Prostori u kojima liječnici rade su neadekvatni, nedovoljno opremljeni, a negdje stanovnici financiraju opremu. Odgovoran je i pročelnik koji nije našao kvalitetno rješenje kako bi se taj način riješio, kazao je Čerkuč. 

Župan Božidar Longin Čerkuču je poručio da njegove izjave nemaju veze s istinom i da "onaj tko ga brifira iznutra, to krivo radi". 

- Netočna je priča oko hitne pomoći. Još jedanput vas želim informirati o tome jer mislim da nismo dovoljno. Zadnji put ste govorili o voznom parku Hitne pomoći. Mi danas imamo jedan od najmodernijih prijevoza za bolesnike Hitne i sanitetskog prijevoza. Ove godine smo dobili osam vozila za sanitetski prijevoz, a do kraja ove i početkom iduće stiže još osam. Isto tako je i s hitnom. Imamo devet novih vozila, a do kraja godine stiže još osam. Volio bih i da Dom zdravlja bude dobar kao i ZZHM. Zdravstveni djelatnici tijekom sezone ulažu veliki trud. Ne gravitira u hitnu samo dio Zadra i županije, već puno šire, od Luna na Pagu do Pirovca. Ne dam da itko kaže ijednu krivu riječ o tim ljudima jer treba izdržati sezonu. Volio bih da se s hitnom dogodi kao i s vatrogascima pa da tijekom sezone dobijemo pet timova iz unutrašnjosti. Tražimo to već godinama, a ako smo igdje napravili iskorak onda su to kola za hitnu pomoć i sanitet, kazao je Longin i u jednom se složio s Čerkučem, a to je financijska potpora studentima medicine i mladim liječnicima. 

Čekruč je kazao kako nije napao djelatnike u zdravstvu. 

- Nisam napao djelatnike jer su to vrijedni ljudi koji jedini drže zdravstveni sustav na nogama. Ono što sam napadao je da u ZHMZŽ-u vlada nered i da se kadrovira po stranačkom ključu. S druge strane imate situaciju da na Pagu početkom ljeta policija prati vozilo saniteta koje ide na tehnički pregled i isključuje ga iz prometa jer je neispravno. Osim vozila postoji i oprema u vozilima, a ona nije dostatna i treba je nadopuniti. U tom sustavu postoji velika količina mobinga i sugrađani bivaju izbrisani s liste. Jedan moj prijatelj je od 9 ujutro do 19 sati navečer ležao na bolničkom prijemu jer nije imao prijevoz, dodao je Čerkuč, a na njegove izjave se referirao i porčelnik Kolega.

- Drago mi je da napokon gospodin Čerkuč daje inicijativu, ali nije mi drago da se s niskim porivima poziva na neistine. Ja sam dosad više puta dao svoj privatni broj u medije pa ću još jednom i svaki put kad imate nedoumicu javite mi se, poručio je pročelnik Kolega koji je tijekom sjednice još jednom objavio svoj broj mobitela (098/289283). Objasnio je i slučaj s vozilom na Pagu. 

- Radi se o vozaču saniteta koji je trebao i bio na tehničkom pregledu s vozilom, ali mu se nije dalo čekati nego se s tim vozilom vratio u Pag. Pa je nazvao prijatelje u policiji i rekao dočekajte me na mostu jer vozim vozilo koje nije tehnički ispravno, poručio je Kolega. 

24. rujan 2024 15:05