StoryEditorOCM
4 kantunaMOJ "STALKER"

Bušić odgovara Zubčiću: "Ne bježim u Šibenik niti me dira njegovo uhođenje, laži i zadiranje u privatnost. Sve to govori o njemu, ne o meni"

Piše Zadarski.hr
25. rujna 2024. - 15:23

Pročelnica UO za kulturu i sport Dina Bušić regira na FB objavu bivšeg županijskog vijećnika Jure Zubčića koju smo jučer prenijeli. 

Jučer su pojedini mediji u Zadru prenijeli Facebook status bivšeg županijskog vijećnika Jure Zubčića koji je napisao bizarnu objavu u kojem me proziva kako „bježim u grad koji ima kulturnu scenu“, misleći pritom na Šibenik. 

Za svoju objavu i dijeljenje na društvenim mrežama i s medijima, koristio je privatne fotografije koje je "oteo“ s mog privatnog Facebook profila, ali i službene, javne fotografije mog glazbenog sastava Dina e Mel.

Javnoj osobi Juri Zubčiću je potpuno legitimno zadirati u nečiji privatni život i manipulirati, između ostalog i privatnim podacima i fotografijama. Kao pravi "stalker“, pronalazi me u Šibeniku, u mom privatnom vremenu – vremenu tijekom kojega nisam bila u ulozi pročelnice već u ulozi majke koja prati predstavu svog djeteta, a u drugom navratu u ulozi umjetnice koja predstavlja glazbeni baštinski projekt koji govori o bogatoj glazbenoj povijesti Zadra i do sada je ugošćen u više od 15 zemalja Europe i 30 različitih gradova. I ponosim se zbog toga, koliko god moj uspjeh Juri Zubčiću smetao!

I da ne bi Zubčić ostao zbunjen, u Šibenik ne bježim, s kolegama u Šibeniku i nizu drugih hrvatskih gradova svakodnevno surađujem na brojnim kulturnim projektima i razmjenama. I kao pročelnica, i kao akademska glazbenica s dugogodišnjim produkcijskim, organizacijskim i umjetničkim iskustvom te stručnim znanjima. I naravno da me zanima kulturni život u drugim, još više susjednim gradovima čiju kulturnu scenu uvažavam i poštujem kao što oni poštuju i uvažavaju naš - za razliku od mog "stalkera“ kojem je lakše poticati besmisleni dalmatinski kampanelizam nego suradnju kulturnih djelatnika i umjetnika među susjednim gradovima.

Ima i još jedna osobina muškarca Jure Zubčića koja se ističe u objavi. Ruga se "njoj“, "njoj“ mjeri vrijednost rada i još bi k tome odlučivao, gdje i kada "ona“ može ići, pa i u privatno vrijeme. A ta "ona“ je prvo - žena, a drugo - starija je od njega. I tu se gospodin Zubčić smješta u kategoriju muškaraca koji od žena očekuju da ne budu i ne čine ono što žele, nego ono što im se kaže.

No, ne dira mene njegov kampanelizam, uhođenje, laži ni zadiranje u privatnost. Sve to govori o njemu, ne o meni. 

Ovim reagiranjem ponajprije želim stati u zaštitu svojih kolegica i kolega umjetnika, svih vrijednih sadržaja zadarske kulturne scene koja ne samo da postoji, nego se kontinuirano razvija i jest prepoznatljiv dio identiteta našeg grada, a poželjna je i uskoj stručnoj, ali i najširoj kulturnoj publici. 

Šteta što zbog stalkanja “one“ pročelnice ne stigne popratiti zadarska kulturna događanja. Ovako je brzopotezno ponizio Zadarski komorni orkestar, Zoranićevce, Gradsku glazbu, brojne umjetnike koji u Zadru izlažu svoja likovna djela, kreatore i sudionike festivala Monodrame, Monoplayja, Mediterranea, Zadarskog kazališnog ljeta, Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Jazz and Blues festivala, organizatore i sudionike programa Kino zone, Plesne sezone, Koncertne sezone, Međunarodnog natjecanja zborova, klupskih koncerata u Providurovoj, Urbofona, Naratona, djelatnike ustanova u kulturi svog grada, aktivnosti brojnih udruga koji rade sa djecom itd.

„U Zadru se zbilja nije imalo što čuti i vidjeti“, uvjerava javnost Jure Zubčić. Ako nije on čuo ni vidio, valjda nije ni publika. Ili ni njih ne priznaje?

Ovom objavom s jedinim ciljem napada na mene osobno, Jure Zubčić je objavio zadarskoj javnosti tek kako rad zadarskih umjetnika i kulturnih djelatnika i svu njihovu publiku ne prepoznaje, kako ih ne priznaje niti za njih mari, navodi gradska pročelnica Dina Bušić

25. rujan 2024 15:24