StoryEditorOCM
Svijetuzbuna u bjelorusiji

Život pod sankcijama: Lukašenko pozvao ministre da se obračunaju s nabujalom birokracijom; ‘Otkazi za neradnike!‘

Piše hina
27. lipnja 2024. - 20:45

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je preraspodijelio ključne pozicije u vladi i predsjedničkoj administraciji u nastojanju da smanji birokraciju i potakne učinkovitost, prenosi u četvrtak državna novinska agencija BELTA.

"Učinkovitost se mora pojačati do neslućenih razmjera ukoliko želimo preživjeti ovu ludu borbu", rekao je Lukašenko.

Upozorio je novog šefa predsjedničke administracije, bivšeg veleposlanika u Rusiji Dmitrija Krutoja, "da se ministri moraju rastrčati i riješiti stvari". 

Istaknuo je da je preslagivanje nužno kako bi se zauzdala birokracija.

image

Lukašenko sa svojim političkim uzorom, Putinom

Dmitry Azarov/Afp

Kao novog ministra vanjskih poslova je imenovao Maksima Riženkova te poručio da se "ministarstvo vanjskih poslova mora reorganizirati i sabrati se". "One koji ne žele raditi treba otpustiti", rekao je Lukašenko.

Riženkov, koji je učinkovito vodio predsjedničku administraciju, zamjenjuje na mjestu šefa diplomacije Sergeja Aleinika koji odlazi u parlament.

U vladi, Lukašenko je za zamjenika premijera postavio Jurija Šulejka, Aleksandra Jefimova za ministra industrije, a Anatolija Lineviča za ministra poljoprivrede, važnog sektora za Bjelorusiju.

Zemlja je ekonomski ovisna o Rusiji zbog sirovina, a kao saveznica Rusije se također našla pod sankcijama zapada zbog potpore Moskvi u ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 20:46