StoryEditorOCM
Svijetuz malu pomoć kine

Zatopljavanje odnosa: Iran nakon punih sedam godina ponovno otvara veleposlanstvo u Saudijskoj Arabiji

Piše vijesti sd
6. lipnja 2023. - 06:25

Nakon sedam godina, Iran će ponovo otvoriti veleposlanstvo u Saudijskoj Arabiji.

U kratkom priopćenju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani rekao je da će ambasada Teherana u Rijadu biti ponovo otvorena sutra, nakon čega će uslijediti ponovno otvaranje njenog konzulata u Jeddahu i njegovog predstavništva pri Organizaciji islamske saradnje.

Ovaj potez u skladu je sa sporazumom uz posredovanje Kine koji su Iran i Saudijska Arabija potpisali u Pekingu 10. ožujka, a kojim je postavljen rok od dva mjeseca za ponovno otvaranje diplomatskih predstavništava.

Iranske vlasti su od tada poručile da su veleposlanstva počela obavljati neke praktične radove, ali im je potrebno više vremena da se službeno ponovno otvore "jer su zgrade bile zatvorene godinama", prenosi klix.ba.

Još uvijek nema potvrde kad će se saudijsko veleposlanstvo  u Teheranu ili konzulat kraljevine u Mashhadu ponovno otvoriti svoja vrata.

Teheran je odabrao Alirezu Enayati, bivšeg izaslanika u Kuvajtu i zamjenika ministarstva vanjskih poslova za regionalna pitanja, za svog izaslanika u Rijadu.

Rijad je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom 2016. godine nakonšto su u njegova predstavništva upali prosvjednici koji su ustali protiv pogubljenja šiitskog vjerskog vođe od strane većinskog sunitskog kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:21