StoryEditorOCM
Svijetstigla ‘helena‘

Zastrašujući uragan pogodio jug SAD-a, najmanje troje mrtvih: ‘Strahujemo od najgoreg kada svane sunce‘

Piše I. V./JL
27. rujna 2024. - 09:32

Uragan Helena stigla je na američko kopno kao najsnažniji uragan zabilježen u povijesti koji je pogodio područje Big Bend u Floridi, piše CNN.

Do sada su prijavljena tri smrtna slučaja. Jedna osoba poginula je na Floridi nakon što je znak pao na automobil koji se kretao po autocesti u Tampi, dok su u Georgiji poginule dvije osobe nakon što ih je zahvatio tornado povezan s olujnim sustavom uragana Helene u Alamu, potvrdila je gradonačelnica za CNN.

U trenutku udara na kopno, Helena se vodila kao uragan kategorije 4, s vjetrovima koji su puhali do 215 km/h.

Amerikanac objavio video kako vesla u svom dnevnom boravku nakon uragana: ‘Doživio sam puno poplava, ali nikad ovakvu‘

Oko 40 osoba spašeno je nakon što je uragan Helena uzrokovao poplave u okrugu Pasco na Floridi.

"Ljudi su izvlačeni s poplavljene autoceste. Čamci za spašavanje spuštaju se na poplavljenje ceste kako bi izvukli sve koji traže pomoć," navodi se u izjavi Ureda šerifa.

U međuvremenu je oluja oslabila s kategorije 4 na kategoriju 1, no nastavit će izazivati po život opasne valove, obilne kiše i razorne vjetrove, piše CNN.

"Strahujemo od najgoreg kada svane sunce," objavio je Ured šerifa okruga Suwannee na Floridi dodajući: "Trebat ćemo molitve, ljudi."

Više od 1,5 milijuna korisnika ostalo je bez struje u Floridi, Georgiji te Sjevernoj i Južnoj Karolini, prema podacima PowerOutage.us.

Administratorica Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA), Deanne Criswell, obavijestila je predsjednika Joea Bidena o oluji.

"Ovo će biti ‘događaj‘ u više saveznih država, s potencijalom značajnih utjecaja od Floride do Tennesseeja", rekla je.

image

Helena je donijela poplave na Kubi

Yamil Lage/Afp

I guverner Floride, Ron DeSantis, posljednjih nekoliko dana upozoravao je na opasnosti "vrlo velikog" uragana Helene, piše Jutarnji list.

"Svaka minuta koja prođe donosi nam uvjete koji će jednostavno biti preopasni...", rekao je Ron DeSantis i dodao kako su moguća ​​kašnjenja i otkazivanja letova.

Prije nego što je uragan udario o kopno, šerif floridskog okruga Taylor, Wayne Padgett, poslao je uznemirujuće upozorenje.

"Svi vi, koji živite u nizinskim područjima i odbijate napustiti svoje domove, izlažete se ogromnoj opasnosti - mogli biste umrijeti. Ako ste odlučili ostati, uzmite crni marker i na ruku napišite svoje ime te broj socijalnog osiguranja kako bismo vas mogli identificirati. Ne volim ovo govoriti ljudima, ali to će se dogoditi. Ove stare kuće, neke od njih na obali, jednostavno se neće moći suprotstaviti uraganu. Od vjetra se još nekako možeš sakriti, ali od vode ne. Živim ovdje cijeli život i nikad nisam bio zabrinut zbog oluje, sve dosad", rekao je Padgett, a prenosi NBC News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 09:32