StoryEditorOCM
Svijetnemoćni vladimir

Xi je kao trgovac posramio Putina, njihovo ‘prijateljstvo bez granica‘ je takvo da Kina uzima samo ono što joj odgovara

Piše Željko Trkanjec/ JL
28. svibnja 2024. - 12:00
Xi Jinping i Vladimir Putin, čvrsti stisak ruku za ‘prijateljstvo bez granica‘ predstava je za javnostAlexander Ryumin/Afp

Kineski predsjednik Xi Jinping na dan susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom najavio je suradnju na "preporodu" dviju zemalja, poručivši da će Beijing/Peking "uvijek biti dobar partner" Rusiji, a ruski predsjednik kineskom je kolegi kazao da je njihova suradnja faktor stabilnosti.

"Od ključne je važnosti što odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički niti usmjereni protiv ikoga", prenosi ruska agencija RIA Putinove riječi, piše Jutarnji list.

Da nisu usmjereni ni protiv koga, baš i nije točno jer će ubrzo oba cara, moskovski i beijinški, pokrenuti priču o potrebi definiranja novog poretka u kojem neće biti američke/zapadne hegemonije kako bi njih dvojica mogli mirno uspostaviti sfere interesa u kojima bi ih se moralo slušati, a na globalnoj razini uvesti pravila koja njima idu u prilog. Pravila postavljena nakon pada Berlinskog zida išla su u prilog Kine koja je zbog globalizacije rasla godinama po stopi rasta iznad 10 posto. Kad je postala agresivna i nasrtljiva pa počela nametati vlastita pravila narušavajući postojeća, tad su njezini glavni trgovinski partneri, SAD i EU, reagirali. Postali su odmah protivnici multilateralnog sustava koji Beijing navodno grčevito, rukama i nogama, brani.

image

U odnosima KIne i Rusije Xi Jinping je onaj koji diktira uvjete

Afp

Xi se zato odlučio povezati s Putinom prije njegove invazije na Ukrajinu, osobito poslije. Ali je postavio jasna pravila igre. "Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave", piše Reuters, prenosi Hina. Vijest ima pozadinu, Kina kupuje rusku naftu po velikom popustu, a o smanjenju diskonta se nije razgovaralo. Ako je Vladimir i upitao Jinpinga bi li se tu moglo štogod učiniti, kineski mu je car rekao: "Dragi Vladimire, ako mi ne kupimo tu naftu po ovim cijenama, tko će"?

Nadao se Putin da će konačno moći dogovoriti više prodaje plina Kini, ali Xi ne pokazuje previše interesa. Kupuje ruski plin opet po sniženim cijenama, ali ima plina i u Kataru, Australiji. Ne želi se dovesti u situaciju da bi previše ovisio o Moskvi, što bi joj dalo prednost u bilo kakvom obliku pregovora. "Prijateljstvo bez granica", kako je definirano zajedničkom izjavom s početka veljače 2022. godine, nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu, Xi nije spomenuo niti jednom. Primjeri pokazuju da je to prijateljstvo bez granica tako dugo dok ide u prilog Kini. Sve drugo ne dolazi u obzir.

image

 Vladimir Putin ne može ispregovarati niti malo višu cijenu za naftu i plin 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 23:13