StoryEditorOCM
Svijetfrapantni podaci

Vodeći zdravstveni stručnjaci su jako zabrinuti: Raste broj roditelja koji ne cijepe djecu ni rutinskim cjepivima!

Piše Hina
20. travnja 2023. - 09:19

Vodeći stručnjaci za dječje zdravlje oglasili su uzbunu zbog sve manjeg korištenja rutinskih cjepiva za djecu nakon što su novi izračuni pokazali da u posljednjih nekoliko godina deseci milijuna nisu primili cjepiva koja spašavaju živote.

UNICEF je izračunao da oko 67 milijuna djece diljem svijeta između 2019. i 2021. nije primilo rutinske injekcije, koje mogu zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Međunarodno tijelo UN-a za djecu priopćilo je da je ukupna potpora cjepivima i dalje "relativno jaka", ali nekoliko čimbenika sugerira da bi "prijetnja od oklijevanja s cijepljenjem mogla rasti".

Ti čimbenici uključuju neizvjesnost u vezi s odgovorom na pandemiju, sve veći pristup pogrešnim informacijama, sve manje povjerenje u stručnost i političku polarizaciju, navodi se u novom izvješću UNICEF-a.

"Na vrhuncu pandemije znanstvenici su brzo razvili cjepiva koja su spasila brojne živote. No unatoč ovom povijesnom postignuću, strah i dezinformacije o svim vrstama cjepiva kružili su jednako kao i sam virus‘‘, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a, Catherine Russell.

"Ne možemo dopustiti da povjerenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije, inače bi sljedeći val smrti moglo pokositi djecu s ospicama, difterijom ili drugim bolestima koje se mogu spriječiti."

UNICEF poručuje da se hitno treba riješiti problem djece koja su propustila cjepiva kako bi se "spriječilo izbijanje smrtonosnih bolesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 23:41