StoryEditorOCM
Svijetratni profiteri

Ukrajinska antikorupcijska policija istražuje desetke slučajeva povezanih s vojskom: ‘To je iznimno strašan zločin‘

Piše Hina
21. veljače 2024. - 18:06
Dok se Ukrajina naoružavala da se obrani, besramni ratni profiteri to su koristili za bogaćenje (ilustracija)Sergey Bobok/Afp

Vladine agencije za borbu protiv korupcije u Ukrajini istražuju više od 60 slučajeva povezanih s obrambenim sektorom, rekao je u srijedu visoki dužnosnik za provedbu zakona.

Čišćenje korupcije u vojsci, koja je posljednjih mjeseci pogođena skandalima, ključno je za Kijev dok se nastoji obraniti od gotovo dvogodišnje invazije Moskve i traži više pomoći Zapada.

Semjon Krivonos, šef Ukrajinskog nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU), rekao je da je njegova agencija dala prioritet slučajevima koji uključuju nabavu tijekom zadnje dvije godine i da je tražila pomoć stranih partnera u svojim istragama.

"Krađa u vojsci u ovom je trenutku iznimno strašan zločin, a istrage u ovoj sferi jedan su od najvažnijih prioriteta Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije", rekao je novinarima u Kijevu.

image

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov suspendirao je višeg dužnosnika ranije ovog mjeseca nakon što ga je druga agencija, Služba sigurnosti Ukrajine, imenovala osumnjičenikom za navodnu shemu pronevjere 40 milijuna dolara

Sergei Chuzavkov/Afp

Ministar obrane Rustem Umerov suspendirao je višeg dužnosnika ranije ovog mjeseca nakon što ga je druga agencija, Služba sigurnosti Ukrajine, imenovala osumnjičenikom za navodnu shemu pronevjere 40 milijuna dolara.

Umerovljev prethodnik Oleksij Reznikov, smijenjen je prošlog rujna nakon skandala povezanih s nabavom u njegovu ministarstvu, koje je on opisao kao blaćenje. Osobno nije optužen za korupciju.

Ukrajina, koja je na 104. mjestu od 180 zemalja na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, postavila je borbu protiv mita u javnom sektoru kao glavni prioritet dok teži članstvu u Europskoj uniji.

Krivonos je rekao da su antikorupcijska tijela prošle godine postigla svoje najbolje rezultate, ali je pozvao na uspostavu namjenskog forenzičkog centra za bržu i transparentniju obradu slučajeva.

image

Bivši ministar obrane Oleksij Reznikov smijenjen je prošlog rujna nakon skandala povezanih s nabavom u njegovu ministarstvu, koje je on opisao kao blaćenje. Osobno nije optužen za korupciju

Simon Wohlfahrt/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:13