StoryEditorOCM
SvijetGORI NA SVE STRANE

Ukrajina je pokrenula novu protuofenzivu! Ovakav potez se nije očekivao: ‘Evo tko su bili naši heroji‘

Piše T.Š./JL
23. kolovoza 2024. - 22:51

Ukrajina je navodno pokrenula novu ofenzivnu operaciju protiv ruskih snaga. U petak je Kyiv Post izvijestio da je Treća zasebna jurišna brigada Ukrajine podijelila objavu na Telegramu u kojoj je detaljno opisala kako su izveli nekoliko uspješnih napada na ruske snage u Harkivskoj oblasti.

"Glavna zadaća operacije bila je uništiti ofenzivni potencijal 20. armije Ruske Federacije. Za sada je ta zadaća izvršena", naveo je pukovnik Andrij Bilecki, zapovjednik Treće zasebne jurišne brigade u objavi na Telegramu.

U objavi se navodi da je Rusija izgubila 300 vojnika, "a značajna količina opreme i oružja je uništena ili oštećena" tijekom ofenzivne operacije brigade u Harkivu.

"Posebnost operacije bila je u tome što smo napali nadmoćnijeg neprijatelja i izašli kao pobjednici", rekao je Bilecki, pripisujući uspjeh planiranju, topništvu, protuzračnoj obrani i obavještajnim podacima. "No, heroji bojnog polja bili su tenkisti, inženjerija, izviđači i, prije svega, jurišni zrakoplovi", dodao je, kako prenosi Newsweek.

Ofenzivna operacija u Karkivu dolazi nakon što je Ukrajina pokrenula sličan napad u ruskoj pograničnoj regiji Kursk. U toj i okolnim regijama evakuirane su tisuće Rusa, dok se oružani sukobi intenziviraju diljem jugozapadne Rusije nakon neočekivanog prekograničnog upada Ukrajine.

Ukrajinske snage dobile su novi zamah posljednjih tjedana nakon dolaska američkog oružja. U četvrtak je zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga general-pukovnik Mikola Oleščuk podijelio video snimku na društvenim mrežama u kojem je naveo da je Ukrajina koristila američke klizne bombe u ofenzivnoj operaciji u Kursku. Navodno se radi o visokopreciznim američkim GBU-39 bombama bačenim na bazu ruske postrojbe u regiji Kursk.

Ukrajinci: ‘U Kursku smo koristili američke klizne bombe‘

"Pogođena je kontrolna točka UAV-a, jedinica za elektroničko ratovanje, oprema, oružje i do 40 ruskih vojnika", priopćile su oružane snage Ukrajine u priopćenju objavljenom na Telegramu. "Ovako izgleda zračni napad zračnih snaga s visokopreciznim američkim bombama GBU-39 na bazu voda u regiji Kursk", dodali su, prenosi Newsweek.

Ranije ovog tjedna Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, uputila je upozorenje Ukrajini nakon njihove ofenzivne operacije u Kursku. Zaharova je rekla da je operacijom okončana "svaka mogućnost" mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije.

"Tko će s njima pregovarati nakon ovoga, nakon zločina, terora koji čine nad mirnim stanovnicima, civilnim stanovništvom, civilnom infrastrukturom i objektima", rekla je Zaharova, kako je prenijela agencija AP.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je glavni cilj operacije u Kursku "uništiti što je više moguće ruskog ratnog potencijala", izvijestio je Kyiv Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 18:32