StoryEditorOCM
Svijethodajuća opasnost

Ubojice iz horora opet na ulicama: pridružili se ‘wagnerovcima‘ kako bi izišli iz zatvora i opet sijali strah po Rusiji

Piše vijesti sd
19. kolovoza 2023. - 10:11

Ubojstvo Vere Pekhteleve 2020. godine, koje je počinio njezin bivši dečko, bilo je toliko jezivo da je izazvalo medijsko negodovanje čak i u Rusiji, gdje nasilje nad ženama često prolazi ispod radara.

Vladislav Kanius satima je mučio djevojku prije nego što je umrla. Susjedi su više puta zvali policiju zbog strašnih krikova iz susjednog stana, no policija se nije pojavljivala. Kasnije se pokazalo da je na tijelu Vere Pekhteleve bilo čak 111 ozljeda.

Prošlog ljeta je Kanyus osuđen na 17 godina zatvora zbog tog ubojstva. Članovi obitelji ubijene djevojke bili su razočarani što je sudac odbacio dodatne optužbe za silovanje i protuzakonito zatočenje, no odahnuli su što je ipak zatvoren na 17 godina, prenosi Jutarnji list.

Samo devet mjeseci kasnije, njezina je majka dobila poruku s anonimnog broja, u kojoj je bila fotografija čovjeka u vojnoj uniformi s porukom da je Kanyus slobodan i bori se u Ukrajini. Obitelj je najprije mislila da se radi o Photoshopu, no brzo su shvatili - da je to zaista on.

Guardian piše da je Kanyus bio jedan od desetaka tisuća ruskih zarobljenika koji su ranije pušteni iz zatvora da bi se borili u Ukrajini. Velika većina njih se bori za skupinu Wagner.

Kao dio dogovora, tim je osuđenicima rečeno da će, ako se budu borili šest mjeseci i preživjeli, moći nastaviti svoj život bez odsluženja ostatka zatvorske kazne. Neki su bili oslobođeni i kako bi se borili za regularnu rusku vojsku i druge formacije slične Wagneru.

Kada je obitelj ubijene djevojke podnijela službeni zahtjev zatvorskim vlastima da lociraju Kanyusa, rečeno im je da je prebačen u zatvorsku službu Rostovske regije na granici s Ukrajinom, te da je nestao. To je navodno tipični administrativni postupak za zatvorenika regrutiranog za borbe u Ukrajini jer nema drugih prihvatljivih razloga za premještaj u Rostov.

- Nitko nam nije dao nikakav odgovor ni objašnjenje, poručuje obitelj Pekhtelev.

image

Vera Pekhteleva i njezin ubojica Vladislav Kanyus. Na tijelu nesretne djevojke pronađeno je čak 111 ozljeda

Profimedia/

Trenutno nije poznato sudjeluje li Kanyus još uvijek u borbama, no čini se da je još uvijek živ jer redovito objavljuje na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

- Ne postoji nešto što je pravi izbor, postoji samo izbor koji napravite i posljedice toga, napisao je na toj društvenoj mreži.

Postoji velik broj izvješća o bivšim zatvorenicima koji su preživjeli borbe za Wagner i vratili se kućama, nakon čega su se vratili kriminalu. Mnogi od njih su počinili nasilne zločine nad ženama.

The Guardian piše kako ruske vlasti imaju dugu povijest neshvaćanja nasilja u obitelji ili prijetnje ženama. Čak i u onim slučajevima u kojima su počinitelji dobili zatvorske kazne, žrtve i njihove obitelji žive u strahu da će se oni vratiti kući ranije od očekivanog.

Primjerice, Vjačeslav Samoilov iz gradića u sjevernoj Rusiji u ožujku 2021. je ubio 33-godišnju Olgu Shlyaminu i raskomadao njezino tijelo. U travnju 2022. je osuđen na devet godina i sedam mjeseci zatvora, no sada je slobodan nakon tri mjeseca borbe u Ukrajini.

Njegova je majka za rusku lokalnu stranicu vijesti rekla da je on sada pomilovan i ‘očišćen pred Bogom‘ zbog svoje službe u Ukrajini.

Sličan je i slučaj Vladima Tekhova, koji je ubio 22-godišnju Reginu Gagievu u južnom ruskom gradu Vladikavkazu 2019. godine. On je trebao u zatvoru biti do 2035. godine, no pomilovan je nakon borbe u Ukrajini te se vratio u svoj grad.

Ima i onih koji su osuđeni zbog silovanja ili nasilja, a čije se žrtve sada boje za svoju sigurnost.

- Ako se oni vrate iz rata pa opet počnu činiti nasilje, policija neće učiniti ništa jer ih se sada smatra herojima, a ne silovateljima i ubojicama, kaže ruska aktivistica za prava žena, Alena Popova i dodala da očekuje val ubojstava, silovanja i obiteljskog nasilja, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:58