StoryEditorOCM
Svijet‘netko mora raditi‘

Što će reći sindikati i radnici: poslodavci u Njemačkoj traže zakonsko ograničavanje prava na štrajk

Piše hina
22. veljače 2023. - 12:47

Nakon što su štrajkovi proteklih tjedana paralizirali mnogobrojne njemačke zračne luke Savez njemačkih poslodavaca (BDA) traži jasniju zakonsku regulaciju štrajkova u Njemačkoj, priopćeno je u srijedu.

„Posljednji štrajkovi su još jednom jasno pokazali da je pravo na štrajk u Njemačkoj sve nepreglednije“, rekao je direktor BDA-a Steffen Kampeter.

On je zatražio od vlade da zakonski regulira pravo na štrajk, posebice što se tiče obujma i duljine.

„Nama je potreban zakon koji će jasno definirati da je štrajk krajnje sredstvo u borbi za prava zaposlenih“, rekao je Kampeter.

On je kritizirao činjenicu da sindikati često pozivaju na štrajk usred pregovora kako bi pojačali pritisak na poslodavce.

„Štrajk koji paralizira cjelokupni zračni promet u jednoj zemlji, kao što je to proteklih tjedana bio slučaj s Njemačkom, više nije štrajk upozorenja. Tu se zrakoplovne kompanije i njihovi putnici uzimaju kao taoci u borbi za pretjerane zahtjeve sindikata“, smatra Kampeter.

image

Jedan od štrajkova osoblja zračnih luka u Njemačkoj - avioni poredani jedan do drugog

Andre Pain/Afp

On je rekao da posebice u ovoj, gospodarski osjetljivoj situaciji treba zadržati osjećaj za mjeru.

Njemačku trenutno prati val štrajkova. Nakon štrajkova zaposlenih u zračnim lukama trenutno se odvijaju brojni štrajkovi zaposlenih u javnim službama.

Politika je do sada redovito odbacivala uvođenje zakona koji bi ograničavali pravo na štrajk pozivajući se na autonomiju poslodavaca i sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:43