StoryEditorOCM
SvijetDRŽAVA U SREDOZEMLJU

Srbi otkrili kako da zaobilazno, bez vize, uđu u EU i Schengen! To im je moguće preko ovog otoka, raja za umirovljenike

Piše Vijesti SD
20. kolovoza 2024. - 19:27

Mada spada u jednu od najmanjih europskih zemalja, Malta se može pohvaliti sve većim brojem novih stanovnika, posebno umirovljenika. A razlog nisu samo prelijepe plaže - od kojih je jedna proglašena najboljom u Europi. Global Citizen Solutions je kreirao listu najboljih država za život umirovljenika, a Malta se našla na trećem mjestu, nakon Portugala i Španjolske, prenosi srpski portal Nova.rs.

- Malta se može pohvaliti nevjerojatnim zdravstvenim sistemom, prihvatljivim cijenama nekretnina, fantastičnim poreznim olakšicama i poticajima, političkom stabilnošću, širokim spektrom mogućnosti za zabavu, idealnim vremenom tijekom cijele godine i velikom populacijom koja govori engleski, između ostalog - navodi se u izvještaju.

image

Ulica grada Mdine, Malta

Marcin Kilarski/Robertharding Via Afp

Zemlja, koja se nalazi između Italije i Libije, ima nešto više od 530.000 stanovnika. Zbog strateške lokacije u centralnom Mediteranu, kultura i tradicija Malte predstavljaju eklektičnu mješavinu u kojoj se prožimaju sjevernoafričke, europske i bliskoistočne utjecaje tijekom dugih stoljeća. Iako je možda imala burnu prošlost, Malta je trenutno jedna od najsigurnijih država u Europi. 

Kao dodatna prednost, engleski je jedan od službenih jezika Malte, pa privlači mnoge doseljenike i čini kulturnu asimilaciju i svakodnevni život mnogo lakšim.

Kao i većina europskih zemalja, Malta pruža univerzalnu zdravstvenu zaštitu građanima i osobama sa stalnim prebivalištem koje su građani EU. Međutim, državljanima koji nisu iz EU potrebno je privatno zdravstveno osiguranje, čija godišnja stopa zavisi od faktora kao što su starost i zdravlje osobe. Prema jednom istraživanju, mjesečne premije za zdravstvenu zaštitu na Malti koštaju manje od 100 dolara, a medicinske usluge su također povoljne, na primer, kompletne laboratorijske analize koštaju manje od 30 dolara, piše Travel and Leisure.

image

Glavni grad Valletta 

Renault Philippe/hemis.fr/Hemis Via Afp

Troškovi života su također niži nego u određenim zemljama EU, s procijenjenim prosječnim mjesečnim budžetom od 2.600 do 3.000 dolara. Opcije stanovanja su različite, ali kako Malta predstavlja jednu od najgušće naseljenih zemalja na svetu, većina ljudi živi u stanovima. Global Citizen Solutions navodi Vallettu (glavni grad Malte), zaljev Svetog Pavla i Viktoriju, glavni grad otoka Gozo kao najbolje gradove za umirovljenike.

Pored toga, državljani koji nisu s Malte mogu dobiti odobren boravak u zemlji za manje od godinu dana ulaganjem najmanje 110.000 eura u nekretnine. Ovo im daje pravo bezviznog putovanja u sve zemlje EU-a i Schengena, prenosi Nova.rs, što je očita prednost za građane Srbije koji žele u EU bez ograničenja koja se odnose na njihovu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 06:49