StoryEditor
Svijetenergetika

Slovački regulator izdao dozvolu za rad novog nuklearnog reaktora: datum početka rada ovisit će o tome hoće li biti eventualnih prosvjeda

Piše Hina
13. svibnja 2021. - 17:17
Kena Betancur/AFP/Ilustracija

Slovački regulator za nuklearnu energiju objavio je u četvrtak da je izdao dozvolu za priključenje na mrežu novoizgrađenog bloka 3 u nuklearnoj elektrani Mochovce.

Nuklearka u vlasništvu Slovenske Elektrarne, čiji su pak vlasnici slovačka vlada, talijanska energetska tvrtka Enel i češka skupina EPH, počela je gradnju trećeg i četvrtog bloka krajem 80-ih, a 90-ih radovi su zaustavljeni.

Izgradnja novih blokova, koji se temelje na ruskoj tehnologiji VVER sa Siemensovim i Arevinim upravljačkim sustavima, nastavljena je prije više od deset godina, uz konstantno probijanje rokova i financijske konstrukcije.

U 2019. godini troškovi gradnje procijenjeni su na gotovo 5,7 milijardi eura.

Regulator je danas objavio da nuklearno gorivo može biti postavljeno u reaktor tek nakon što dozvola postane pravomoćna, što bi u slučaju prosvjeda moglo značiti nekoliko mjeseci.

Slovačka kompanija potvrdila je da je dozvola izdana, no njezini zaposlenici nisu željeni navoditi dodatne detalje.

Na internetskoj stranici Slovenske Elektrarne stoji da je blok 3 dovršen 99,95 posto, a blok 4 88 posto.

Očekuje se da će dva nova bloka u Mochovcu pokriti oko četvrtine slovačkih potreba za energijom.

Puštanje u rad bloka 3 omogućit će Slovačkoj da po prvi puta od 2007. postigne energetsku samodostatnost, priopćila je danas kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 08:19