StoryEditorOCM
Svijetcrni rujan

Raspoloženje američkih potrošača u velikom padu, brine ih sporije povećanje plaća, manjak radnih mjesta i budućnost

Piše hina
25. rujna 2024. - 15:06

Raspoloženje potrošača u SAD-u pogoršano je u rujnu najviše u tri godine, pokazalo je izvješće istraživačke organizacije Conference Board, odražavajući zabrinutost građana zbog situacije na tržištu rada.

Indeks povjerenja potrošača u najvećem svjetskom gospodarstvu potonuo je u mjesecu na izmaku za 6,9 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost iz kolovoza, na 98,7 bodova, pokazalo je izvješće.

Vrijednost mu je tako pala najviše od kolovoza 2021. godine, odražavajući pogoršanje u svih pet pokazatelja, rekla je glavna ekonomistica u Conference Boardu Dana M. Peterson.

"Pogoršanje svih glavnih sastavnica indeksa vjerojatno odražava zabrinutost potrošača zbog stanja na tržištu rada i reakcije na skraćeno radno vrijeme, te sporije povećanje plaća, posustalo otvaranje novih radnih mjesta, iako je tržište rada i dalje prilično zdravo, s niskom nezaposlenošću, malo otpuštanja i povišenim plaćama”, dodala je Peterson.

produbljen pesimizam u prognozama

Potrošači su, kako je kazala, promijenili mišljenje o aktualnom stanju u poslovanju i njihova je ocjena u rujnu bila negativna, a produbljen je i njihov pesimizam u prognozama o trendovima na tržištu rada.

Manje suoptimistični glede uvjeta poslovanja i primanja u budućnosti”, istaknula je Peterson.

Indeks koji prikazuje njihovu ocjenu trenutne situacije u poslovanju i na tržištu rada pao je za 10,3 boda u odnosu na kolovoz.

Indeks koji mjeri očekivanja potrošača o prihodima, poslovanju i trendu na tržištu rada u kratkoročnoj perspektivi pao je za 4,6 bodova, pokazalo je izvješće neprofitne istraživačke organizacije.

Najviše je pogoršano povjerenje u dobnoj skupini od 35 do 54 godine. Pogoršanje je zabilježeno u većini dohodovnih skupina, a najveći pad zabilježen je kod onih koji zarađuju manje od 50.000 dolara godišnje, pokazalo je istraživanje koje je zaključeno 17. rujna, tek nešto prije no što je središnja banka pokrenula ciklus snižavanja kamatnih stopa.

image

Najviše je pogoršano povjerenje u dobnoj skupini od 35 do 54 godine. Pogoršanje je zabilježeno u većini dohodovnih skupina, a najveći pad zabilježen je kod onih koji zarađuju manje od 50.000 dolara godišnje (ilustracija)

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 15:06