StoryEditorOCM
Svijetsve dobio na pladnju

Putinu je rat Izraela i Hamasa došao kao naručen, već se vidi kako će to iskoristiti i čime će udariti na Zapad

Piše vijesti sd
9. listopada 2023. - 22:25

Prema novim procjenama, Rusija već obilato koristi palestinske napade na Izrael kao oružje kojim nastoji umanjiti potporu Zapada Kijevu i odvratiti pozornost od rata u Ukrajini, piše Newsweek, prenosi Jutarnji list.

- Kremlj već iskorištava i vjerojatno će nastaviti iskorištavati napade Hamasa u Izraelu kako bi unaprijedio nekoliko informacijskih operacija namijenjenih smanjenu potpore SAD-a i Zapada Ukrajini, otkrio je u subotu think tank Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu. U svojoj najnovijoj ocjeni tvrde da je Kremlj pokrenuo propagandnu mašineriju kojom će se Zapad kolektivno napasti tezama da su na štetu potpore Ukrajini zanemarili palestinsko-izraelsko pitanje.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će Washington ponuditi Izraelu svu odgovarajuću pomoć nakon užasnih napada i dodao da SAD osuđuje užasan napad na Izrael od Hamasovih terorista iz Gaze. Kremlj je proširio informacije koje okrivljuju zapadne zemlje za zanemarivanje sukoba na Bliskom istoku zbog rata u Ukrajini, tvrdi ISW.

 

image

Nasilje velikih razmjera u južnom Izraelu i Gazi ide na ruku Rusiji

Mahmud Hams/Afp

Nakon izbijanja nasilja velikih razmjera u južnom Izraelu i Gazi, bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je da je SAD pomagao neonacistima umjesto da se usredotočio na pronalaženje rješenja za palestinsko-izraelski sukob.

‘Izraelski 11. rujna‘

Kremlj je tvrdio da je invazija Ukrajine specijalna vojna operacija za denacificiranje vlade u Kijevu, no to su odbacile i Ukrajina i međunarodna zajednica.

- Što može zaustaviti američku maničnu strast za raspirivanjem sukoba posvuda po planetu?, napisao je na Telegramu Medvedev.

Ovakvi napisi iz Kremlja imaju dva cilja - ciljaju na zapadnu publiku koja bi trebala smanjiti podršku Ukrajini, dok istovremeno nastoje demoralizirati ukrajinsko društvo tvrdeći da će Ukrajina izgubiti međunarodnu potporu.

Istovremeno izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da je Hamas započeo brutalan rat, no smatra da će Izrael izaći kao pobjednik unatoč visokoj cijeni koju će platiti.

image

Ovakvu poruku Vladimir Putin i Kremlj ne bi potpisali niti bi za nju zapalili svijeću

Prakash Mathema/Afp

Glasnogovornik Hamasa Khaled Qadomi rekao je za Al Jazeeru da je cilj pokreta da međunarodna zajednica zaustavi zločine u Gazi protiv palestinskog naroda i njihovih svetih mjesta. S druge strane, glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Richard Hecht rekao je da će Izrael nastaviti s akcijom protiv Hamasovih barbarskih napada u sljedećih nekoliko dana.

- Ovo je naš 11. rujna. Odgovorit ćemo vrlo, vrlo oštro na ovo, rekao je Richard Hecht, glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga, na snimci koju je vojska podijelila na društvenim mrežama, prenosi Jutarnji list.

image

Ovo je naš 11. rujna. Odgovorit ćemo vrlo, vrlo oštro na ovo, rekao je Richard Hecht, glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga

Mohammed Abed/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:42