StoryEditorOCM
Svijetstaljinovo doba

Putinov kritičar Oleg Orlov na suđenju: Po okrutnosti i duljini zatvorskih kazni ovo je kao u Staljinovo vrijeme

Piše vijesti sd
10. lipnja 2023. - 08:40

U Moskvi je počelo suđenje Olegu Orlovu, aktivistu za ljudska prava, koji čim uđe u sudnicu jasno izražava osjećaje prema ruskom režimu. Radi se o jednom od lidera nevladine udruge Memorijal koji je u više navrata kritizirao rusku invaziju na Ukrajinu i sada mu prijeti pet godina zatvora.

Oleg Orlov je otvoreni kritičar oba rata koja vodi Kremlj – ovog u Ukrajini i onog u vlastitoj zemlji, protiv neistomišljenika. Od početka invazije u veljači 2022. zbog novog ruskog zakona prema kojem se među ostalim "specijalna operacija u Ukrajini" ne smije nazvati ratom, procesuirano je tisuće Rusa, piše N1.

image

Orlov na suđenju

Kirill Kudryavtsev/Afp

70-godišnji Orlov također je optužen za kršenje jednog od novih zakona i prijeti mu tri godine zatvora zbog "višestrukog diskreditiranja ruske vojske" i kritika rata u Ukrajini.

"Prije svega, ruski Ustav jamči slobodu govora. Napisao sam članak u kojem sam iznio svoju viziju događaja. Gonjenje mene zbog toga je upravo kršenje Ustava. Drugo, ono što se događa u Ukrajini, budimo pošteni i nazovimo to ratom, to je protiv interesa Rusije i ruskih građana. Što se tiče "očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti", to je vic. Podsjeća me na citate iz Georgea Orwella: ‘Rat je mir. Sloboda je ropstvo‘. Tvrditi da je rat u Ukrajini u interesu međunarodnog mira, potpuna je budalaština", rekao je Orlov za BBC.

image

Oleg Orlov: Ono što se događa u Ukrajini, budimo pošteni i nazovimo to ratom, to je protiv interesa Rusije i ruskih građana

Kirill Kudryavtsev/Afp

Članak 29 ruskog Ustava doista jamči slobodu govora. Na papiru. U stvarnosti, Rusi koji javno kritiziraju vlast izlažu se popriličnom riziku. Ruske su vlasti izradile veliku paletu represivnih zakona kojima se mogu ušutkati kritičari i protivnici rata u Ukrajini.

Osim što je postalo kazneno djelo diskreditirati vojsku na bilo koji način, ruski kazneni zakon sada kažnjava ono što naziva "javnim širenjem lažnih informacija o ruskim oružanima snagama".

"Razmjeri represije i broj slučajeva podsjećaju na doba Leonida Brežnjeva", smatra Orlov. "Ali po razini okrutnosti i po duljini izricanja zatvorskih kazni to je kao u Staljinovo vrijeme."

Suđenje Orlovu izazvalo je međunarodnu osudu. Vijeće Europe osudilo je slučaj kao izvrtanje pravde, piše N1.

image

Oleg Orlov jedan je od lidera nevladine udruge Memorijal

Kirill Kudryavtsev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:12