StoryEditorOCM
Svijetnemirna moskva

Putinov glasnogovornik: Zelenski fatalno griješi što Rusiju želi prisiliti na mir, Kijev će snositi posljedice

Piše hina
25. rujna 2024. - 12:49

Rusija je u srijedu rekla da je plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Moskvu prisili na mir "fatalna pogreška" zbog koje će Kijev snositi posljedice.

Zelenski je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak rekao da se rat između Rusije i Ukrajine ne može zaustaviti isključivo pregovorima, već da se Moskvu mora prisiliti na mir.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima je rekao: "Takav stav je fatalna pogreška, sustavna pogreška. To je duboka zabluda koja će neizbježno imati posljedice za režim u Kijevu".

image

Zelenski je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda rekao da se Moskvu mora prisiliti na mir

Bryan R. Smith/Afp

Peskov je naglasio da Rusija želi mir, no da se to pitanje ne može riješiti na silu.

"Stav temeljen na pokušaju da se Rusiju prisili na mir je apsolutno fatalna pogreška jer je Rusiju nemoguće prisiliti na mir", dodao je, iako i naglasio da je Rusija "pobornik mira", ali da su joj za njega potrebna jamstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u lipnju rekao da će Rusija okončati rat u Ukrajini jedino ako Kijev odustane od svojih težnji za članstvom u NATO savezu i ako u cijelosti prepusti četiri pokrajine koje Moskva svojata, što je Kijev brzo odbacio kao uvjete ravne predaji.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici tvrde da treba spriječiti Putinovu pobjedu u ratu jer će, ne bude li zaustavljen, prijetiti drugim zemljama u susjedstvu. Putin rat prikazuje kao egzistencijalnu borbu za Rusiju te poriče da ga zanima proširenje sukoba na druge zemlje.

image

 Putinov uvjet za mir bio je da Kijev odustane od težnji za članstvom u NATO savezu i ako u cijelosti prepusti četiri pokrajine

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 12:49