StoryEditorOCM
Svijetživot za sadista

Putin provodi tihu mobilizaciju dok sve više Rusa na frontu služi u ‘zaštitnim trupama‘. Evo što im je glavni zadatak

Piše Davor Krile
22. ožujka 2023. - 09:37

Oko 300 tisuća ruskih vojnika, pozvanih od prošle jeseni da se bore u Ukrajini, nisu uspjeli pridonijeti nikakvom napredovanju Moskve na bojnom polju. Premda ni ubacivanje još vojnika u borbu ruskoj armiji najvjerojatnije neće pomoći da postane imalo efikasnija, vijesti o novoj mobilizaciji u Ruskoj Federaciji nisu tajna.

Rusko ministarstvo obrane prvoga će travnja navodno početi s novom intenzivnijom mobilizacijskom kampanjom, javio je nedavno Radio Slobodna Europa pozivajući se na nekoliko ruskih regionalnih medija. Stanovnici Voronješke oblasti su već počeli primati pozive u svojim vojnim odsjecima, a i građani drugih ruskih krajeva pozivaju se sve češće da ažuriraju svoje podatke i ratne rasporede. Sve se to odvija pod službenom agendom nastavka ‘djelomične mobilizacije‘ za koju Kremlj grčevito nastoji da bude što manje javno vidljiva. Mnogi zapadni obavještajci tvrde da popunjavanje golemih rupa u redovima ruske vojske u zadnjih šest mjeseci zapravo nikako nije ni prestalo.

image

Putin: smisao života u Rusiji je poginuti za mene

Alexey Nikolsky/Afp

I ukrajinska obavještajna agencija tvrdi kako Rusija ovih dana nastavlja tajnu kampanju mobilizacije i priprema se za nastavak ratnih napora u Ukrajini. Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe, potvrdio je kako po njihovim podacima tajna mobilizacija u Rusiji već naveliko teče, iako ruska vojska nije valjano obučena ni opremljena, pa shodno tome ni borbeno učinkovita. Moral mobiliziranih vojnika je, sudeći prema njihovim presretnutim razgovorima, sve lošiji i na fronti im vlada sve veća panika. Ideološki i propagandni govori više ne polučuju nikakav rezultat, te je vojničko povjerenje u retoriku ruskih režimskih trbuhozboraca poput Vladimira Solovjova i Olge Skabejeve na najnižim granama.

Ukrajinci tvrde da su zbog prijetnje masovnog dezerterstva sve više ljudstva u zoni bojišta Rusi prisiljeni angažirati u okviru tzv. ‘zaštitnih trupa‘. Riječ je o svojevrsnim odredima vojne policije koji djeluju neposredno iza ruskih snaga na prvoj liniji te sprječavaju napuštanje položaja i bijeg s bojnog polja, a angažirani su i na hvatanju dezertera. Većina dosad mobiliziranih Rusa bi, prema tvrdnjama obavještajaca Kijeva, već odavno dezertirala, da nije tih ‘zaštitnih jedinica‘ koje im stalno pušu za vratom.

Novi val masovne javne mobilizacije mogao bi Putinu u Rusiji proizvesti prilično nepodnošljiv teret nezadovoljstva. Nakon proglašenja masovne mobilizacije u rujnu 2022. diljem zemlje su izbijali masovni prosvjedi, hapšene su majke novaka, bilo je i paljenja vojnih ureda, pa i više napada na časnike. Zato se i aktualni proces novačenja kamuflira koliko god može, te se iznova ljude nastoji potaknuti na dragovoljnost raznim režimskim marketinškim akcijama. Apelira se na domoljublje, siromašne Ruse iznova mami ratom kao načinom rješavanja egzistencije ili putem za kupnju novog auta ili Iphonea; dječake ješkaju putem društvenih mreža da ‘konačno postanu muškarci‘ koristeći izjave lažnih djevojaka i žena koje demonstriraju tobožnji seksipil uniformi, te rat predstavljaju kao najbolji način da se u Rusiji živi smislenim i punim životom.

image

Vojskovođa Putin sa svojom pravobraniteljicom dječjih prava koja je osobno posvojila i podvrgnula preodgoju više ukrajinske djece

Mikhail Klimentyev/Afp

To sve, naravno, iz sigurne pozadine čine ljudi koji desetljećima u svom uskom krugu eksploatiraju sva ruska rudna bogatstva, plove na višemilijunskim jahtama, guše se u votki i kavijaru i žive u dvorcima s pozlaćenim plafonima. I čija djeca žive posve besmislene živote školujući se na najprestižnijim školama i fakultetima ‘trulog‘ i ‘neprijateljskog‘ Zapada.

Usprkos svim naporima ruske vlasti da podanicima još jednom pokušaju prodati lažnu privlačnost oružane borbe, sve su rjeđi oni koji su za Putina i gomilu njegovih bogataških protuha spremni žrtvovati sinove. Čak i prema nedavnoj neslužbenoj državnoj anketi, organiziranoj i provedenoj u punoj režiji Kremlja, navodno se više od 55 posto građana Ruske Federacije izjasnilo kako bi uskoro željelo vidjeti početak mirovnih pregovora s Ukrajinom. Nastavak rata Rusima sve teže pada; sve bliže je dan Putinova branja gorkih plodova koje je sam zasadio. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 22:36