StoryEditorOCM
SvijetNOVA BITKA ZA KURSK

Putin nagrađuje nesposobne generale i pokreće medijsku ofenzivu: ‘Amerika je izabrala nasljednika Zelenskog!‘

Piše Željko Trkanjec/JL
13. kolovoza 2024. - 18:17
Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa suradnicima o situaciji nakon ukrajinskog napada na ruski grad KurskGavriil Grigorov/Afp

Ako je još netko smatrao da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je Donald Trump bio na vlasti, on je to, u razgovoru s Elonom Muskom koji se pretvara u princa tame, opovrgnuo. “Jako sam se dobro slagao s Putinom i on me poštovao”, rekao je Trump. "Često smo razgovarali i o Ukrajini. To mu je bila važna tema, kao zjenica oka, ali sam mu rekao - ne čini to! Ne možeš to učiniti, Vladimire, učini to, bit će to loš dan. Ne možeš to učiniti.‘ I rekao sam mu što ću učiniti. A on je rekao: ‘Nema šanse.‘ A ja sam rekao: ‘Načina‘. I, znate, ovo je posljednji put da smo ikada razgovarali.”

Ostalo je povijest, Putin je napravio po svojem.

I sada mu nije lako. Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske, izvijestio je Putina u ponedjeljak na sastanku u dači Novo Ogorjevo da je vojska zaustavila ukrajinsko napredovanje, ali u utorak se nastavlja evakuacija iz dijelova pogranične oblasti Belgorod. Gerasimov je izlaganje Putinu završio objavom da će vojska poraziti neprijatelja i vratiti se na granicu.

Gerasimov je potvrdio da je običan pacer

Reuters javlja da su ukrajinske snage nastavile napade na Kursku i Belgorodsku regiju besposadnim letjelicama, a kopnene snage pokušavaju probiti obrambene linije. Ukrajinska operacija još je jedan nepobitni dokaz da je Gerasimov nesposoban, u Zagrebu bismo ga zvali pacer, ali ne treba očekivati da će ga Putin ubrzo smijeniti.

Njegov je modus operandi da pričeka da se kriza smiri i zatim odgovorne, koji su mu bili lojalni, razmjesti na neki drugi položaj, promaknuće koje je u stvari smjena. Tako je bivšeg ministra obrane Sergeja Šojgua prebacio na položaj tajnika Vijeća nacionalne sigurnosti. Ondje nema dovoljno prostora izazivati štetu.

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa suradnicima o situaciji nakon ukrajinskog napada na ruski grad Kursk

Gavriil Grigorov/Afp

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) je objavila da Washington priprema snažnu informativnu kampanju kako bi diskreditirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i prisilio da napusti položaj. Riječ je o ruskoj naraciji koja je počela neposredno prije isteka službenog mandata Zelenskog u proljeće ove godine koji je produljen budući da zbog izvanrednog stanja nisu provedeni izbori.

SVR tvrdi da je dobio informacije o nezadovoljstvu obiju američkih stranaka zato što “Zelenski poduzima sulude korake prijeteći eskalacijom daleko izvan granica Ukrajine”. Intenziviranje informacijskog rata još jedna je potvrda koliko je Moskva duboko zabrinuta ukrajinskom vojnom operacijom i nesposobnošću ruske vojske da ju munjevito prekine. Osobito kad se uzme u obzir da je američki senator Lindsey Graham u ponedjeljak, tijekom posjeta Kijevu, ukrajinsku prekograničnu operaciju nazvao "briljantnom" i "odvažnom" pozivajući Bidenovu administraciju da Ukrajini osigura oružje koje joj je potrebno.

SVR tvrdi da posjeduje pouzdane podatke da je SAD već izabrao osobu koja bi trebala zamijeniti Zelenskog (kao što je Rusija planirala da je uspjela upasti u Kijev u prvim danima rata), bio bi to Arsen Avakov, bivši ministar unutarnjih poslova od 2014. godine i prijelazne vlade nakon pada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča sve do srpnja 2021. godine. Interesantan odabir osobe koja je povezana s prosvjedima na Majdanu i vodila unutarnje poslove cijeli mandat predsjednika Petra Porošenka, a na položaju ga je ostavio i Zelenski.

Ukrajinci ostaju u Rusiji do sljedeće godine

Rusija očito nema snage brzo izbaciti ukrajinske snage koje, s druge strane, možda još mogu ostvariti neki proboj, ali može se očekivati da će se i u ruskim pograničnim regijama sukob uskoro pretvoriti u pozicijski rat. Analitička tvrtka Stratfor upozorava da nije “jasno koliko će dugo ukrajinske snage zadržati novookupirana područja” dodajući da je malo vjerojatno da će ondje ostati u drugom polovici iduće godine. Kad je riječ o odmazdi Moskve, Stratfor smatra da će kratkoročno vjerojatno uključivati “povećane masovne zračne napade na ukrajinske gradove i infrastrukturu, a dugoročno će prijetiti sličnim upadima na ukrajinski teritorij duž njihove međunarodne granice”.

“Prva je faza ukrajinske operacije, “ulaz” i “proboj”, dovršena. Trenutno su u fazi “eksploatacije”, tumači umirovljeni general australske vojske Mick Ryan, suradnik brojnih instituta. Njegova je procjena da Kijev, nakon što dođe do gornje granice eksploatacije (u nekim se elementima ova operacija može usporediti s Maslenicom tijekom Domovinskog rata), može konsolidirati pozicije na osvojenom teritoriju te ih braniti dok ne počnu pregovori.

Stratfor smatra malo vjerojatnim da bi Moskva ušla u ozbiljne mirovne pregovore sve dok Ukrajina okupira teritorij Kurska. Utvrđivanje položaja je najriskantnija opcija jer postoji velika vjerojatnost da bi vojne snage u nekom trenutku mogle biti odsječene.

Druga je opcija djelomično povlačenje na položaje bliže granici koji bi jamčili moguću zamjenu trupa i neprekinutu logistiku. Treća je opcija potpuno povlačenje čime bi Kijev sačuvao sve ljudske i materijalne kapacitete ostavljajući rusko vodstvo neprestano razmišljajući na kojoj bi graničnoj točki moglo doći do novog proboja.

Kako je stvarno stanje na bojištu unutar Rusije nepoznato je, ali je nedvojbeno da su snage kojima zapovijeda Gerasimov još jednom osramoćene. Bloomberg u utorak prenosi važnu vijest za Europu, Rusija i Ukrajina namjeravaju zadržati protok plina. Cijene na referentnom nizozemskom tržištu u utorak su varirale u rasponu od 39,25 do 39,75 eura po megawattsatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 01:18