StoryEditorOCM
Svijeti podmornice krcaju

Pronašli kokain među volovima: pošiljka balkanskog narko-kartela pala u Brazilu!

Piše Vijesti SD
17. rujna 2024. - 07:24

Nakon što je kokain slao u paketima banana i drugog južnog voća, balkanski narkokartel je krajem prošlog tjedna pokušao drogu prokrijumčariti na brodu koji je prevozio stoku, pišu crnogorske Vijesti.

Njihovi pomoćnici iz Južne Amerike sakrili su manju količinu kokaina na tom plovilu u luci Vila do Conde, u brazilskoj državi Para, koja se nalazi na obalama rijeke Amazone.

“U srijedu je brod koji je prevozio žive volove stigao iz Europe u luku na sjeveru Brazila i čekao je ukrcaj i povratak u Europu. Dan kasnije počela je inspekcija broda, a u akciji provedenoj 13. rujna Federalna policija Brazila zaplijenila je 39 kilograma kokaina. Akcija je provedena u suradnji s Brazilskom mornaricom i Federalnom upravom prihoda. Za sada nema uhićenih, ali je pokrenuta policijska istraga kako bi se utvrdilo porijeklo i odredište droge te identificirali odgovorni, ali i otkrilo je li zaplijenjena količina samo dio većeg tovara koji su krijumčari trebali sakriti na brodu", kazao je izvor Vijesti.

Pojasnio je da su krijumčari droge s Balkana posljednje dvije godine koristili brodove za prijevoz stoke.

“Početkom 2023. policija i carinici izvršili su značajnu zapljenu na takvom brodu – više od četiri tone kokaina zaplijenjeno je u luci Las Palmas de Gran Canaria. U srpnju prošle godine u Španjolskoj je izvršena još jedna značajna zapljena droge, također na brodu koji je prevozio stoku. Kada je riječ o posljednjoj zapljeni, važno je objasniti da je luka Vila do Conde vrlo blizu ušća Amazone i granice zemlje s mjestima poput Gvajane ili Surinama, ključnim točkama utovara za velike pošiljke kokaina koje idu prema Europi. Zbog toga sumnjamo da je brod kontaminiran upravo u toj luci”, rekao je izvor za Vijesti.

image

ilustracija 

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Pojasnio je da balkanski narkokartel ima svoje baze u Južnoj Americi i u njima regrutirane osobe zadužene za utovar kokaina na brodove.

„Većinu smo identificirali i radimo na njihovom lociranju i uhićenju”, rekao je izvor.

Vijesti su nedavno objavile da je sredinom kolovoza i sredinom srpnja Balkanski kartel pretrpio teške udarce u Južnoj Americi, u akcijama u kojima su zaplijenjene tone kokaina.

Sredinom srpnja, nakon četverogodišnje istrage, Središnji odjel za borbu protiv narkotika Nacionalne policije, u suradnji s Europolom, američkom DEA-om, Nacionalnom agencijom za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva i Pomorskim centrom za analizu i operacije narkotika (MAOC-N), uhitili su 50-ak osoba koje su bile dio kriminalne mreže zadužene za transport kokaina iz Latinske Amerike u Europu.

“Balkanski kartel u tom je kriminalnom poslu bio zadužen za regrutiranje posada i nabavu dijela kokaina koji su distribuirali diljem Europe, iz svojih baza na Costa del Solu”, rekao je tada sugovornik lista.

image

ilustracija 

Stephane De Sakutin/Afp

Zaplijenjena podmornica s dvije tone kokaina

Dvije tone kokaina koji je plovio prema Europi zaplijenjene su kada je Kraljevska mornarica Velike Britanije, uz pomoć Obalne straže Sjedinjenih Američkih Država, presrela i zaplijenila polu-uronjivu podmornicu u karipskim vodama. U toj značajnoj operaciji, izvedenoj 190 nautičkih milja južno od Dominikanske Republike, sudjelovali su i američki zrakoplovci. Iako je akcija izvedena krajem kolovoza, američka Obalna straža, koja je prošlog ponedjeljka dovezla drogu na obalu, tek je kasnije objavila da je uhićeno 11 osumnjičenika.

Iz Kraljevske mornarice istaknuli su kako im je ovo prva operacija u kojoj su zaplijenili poluuronjivu podmornicu.

Pojasnili su da je njihov patrolni brod Trent sudjelovao u još jednoj noćnoj potjeri za osumnjičenima, te da su 90 nautičkih milja sjeverno od mjesta gdje su zaplijenili narkopodmornicu uhitili još dvije osobe i zaplijenili 12 paketa droge.

Američka obalna straža dodaje da su tijekom te akcije bila ukupno tri presretanja krijumčara kokaina na otvorenom moru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 07:29