StoryEditorOCM
Svijet‘pogodilo me‘

Procurili detalji horora u Njemačkoj: Preminuo policajac ozlijeđen u napadu u petak u Mannheimu

Piše Hina
2. lipnja 2024. - 22:31

Njemački policajac (25), kojeg je u petak u Mannheimu napao jedan Afganistanac, podlegao je u nedjelju ozljedama, priopćio je Ured za borbu protiv kriminala savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg.

„Najdublje me pogodila vijest da je hrabri policajac podlegao ozljedama. Njegovo zalaganje za sigurnost sviju nas zaslužuje najveću počast“, priopćio je njemački kancelar Olaf Scholz preko platforme X.

Policajac je napadnut u petak nakon što je pokušao obraniti antiislamista Michaela Stuerzenbergera koji je na glavnom trgu u Mannheimu postavio štand svoje organizacije PAX Europe poznate zbog propagande protiv muslimana u Njemačkoj.

Tom prilikom ga je nožem napao i ozlijedio 25-godišnji Afganistanac koji od 2014. živi u Njemačkoj. Nakon toga je napao i policajca koji je Stuerzenbergeru priskočio u pomoć.

Policija je nakon toga hicem iz pištolja zaustavila napadača koji se od tada nalazi u pritvoru. Državno odvjetništvo u Karlsruheu, koje preuzima istragu u slučaju sumnje da se radi o djelima uperenim protiv ustavnog poretka SR Njemačke, trenutno ispituje ima li napad u Mannheimu islamističku pozadinu.

Na vijest o smrti mladog policajca reagiralo je i vodstvo savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg gdje se Mannheim nalazi.

„Ova vijest nas duboko pogađa. Naše misli su s obitelji poginulog i njegovim kolegama“, rekao je u prvoj reakciji na vijest o smrti policajca premijer savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Winfried Kretschmann (Zeleni).

Napad u Mannheimu kao i nedavna presuda protiv jednog Palestinca koji je u lokalnom vlaku krajem prošle godine nožem ubio dvoje tinejdžera, ponovno je pokrenuo raspravu o nasilju među migrantima u Njemačkoj.

Berlinski dnevnik Berliner Zeitung u nedjelju prenosi najnovije statistike za grad-saveznu pokrajinu Berlin koja ukazuje na to da su stranci u većini slučajeva počinitelji kada se radi o napadima noževima koji su se, kako se citira iz policijskih statistika, 2023. „odigravali svakodnevno“.

Među napadačima je 53 posto osoba bez njemačkog državljanstva iako stranci u Berlinu čine 24 posto stanovnika. Od počinitelja s njemačkom putovnicom 17 posto njih posjeduje i još jedno državljanstvo.

Među počiniteljima je najviše državljana Turske, Sirije, Bugarske i Afganistana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 22:31