StoryEditorOCM
SvijetDRUGI POKUŠAJ

Pritisak na tajnu službu: ‘Kako je moguće da se Trumpu netko približi s nišanom na nekoliko stotina metara? Ponovno!‘

Piše K.Đ./JL
16. rujna 2024. - 06:48
Lokalni šerif Ric Bradshaw (desno) rekao je da bi čitav perimetar terena za golf bio okružen da je Trump kojim slučajem aktualni predsjednik

Republikanci traže da Donald Trump dobije isto osiguranje kao Joe Biden nakon dva pokušaja atentata na bivšeg predsjednika u isto toliko mjeseci, piše britanski Telegraph, a prenosi Jutarnji list.

Novi pokušaj ubojstva u Trumpovu golf klubu ponovno je stavio u središte pažnje stavio njegov sigurnosni aranžman.

Trumpova danonoćna zaštita pojačana je nakon pokušaja atentata u srpnju, no brojni u Republikanskoj stranci zazivaju daljnje mjere kako bi se zaštitio njihov predsjednički kandidat.

Tajna služba zadužena je za dvadesetčetverosatnu zaštitu predsjednika, potpredsjednika, bivših obnašatelja obje dužnosti te svih predsjedničkih i potpredsjedničkih kandidata najvećih stranaka.

Međutim, kako tvrdi ugledni britanski The Telegraph, Trump ne dobiva istu razinu zaštite kao Joe Biden. Lokalni šerif u nedjelju je nakon incidenta poručio da bi čitav perimetar terena za golf bio okružen da je Trump kojim slučajem aktualni predsjednik.

image

Lokalni šerif Ric Bradshaw (desno) na press konferenciji

Chandan Khanna/Afp

Republikanac Vivek Ramaswamy pozvao je amerilku tajnu služnu da "odmah pojača zaštitu" kako bi se Trumpa dovelo na razinu iste usluge koja se pruža Joeu Bidenu.

"Nema isprike za ovo što se radi", rekao je Ramaswamy koji se borio za republikansku nominaciju na predstojećim predsjedničkim izborima.

Izvori iz Trumpove kampanje, navodi Telegraph, također su izrazili bojazan zbog nedovoljno dobrog zaštitnog mjehura koji okružuje Trumpa, a kojeg tek čeka povećani broj javnih nastupa pred izbore 5. studenog.

Zagriženi igrač golfa, Trump je bio na petoj rupi svog golf igrališta u West Palm Beachu kada je agent tajne službe nekoliko rupa ispred uočio puščanu cijev kako viri iz ograde.

Agent je otvorio vatru na napadača koji je imao pušku AK-47 s nišanom, dva ruksaka i GoPro kameru.

image

Istražitelji na mjestu pokušaja atentata

Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Sigurnosni analitičari rekli su da je zapanjujuće da se napadač uspio približiti tako blizu, prenosi britanski Telegraph.

Ron DeSantis, guverner Floride, rekao je da će država provesti vlastitu istragu o pokušaju atentata.

“Ljudi zaslužuju istinu o potencijalnom ubojici i kako je uspio prići na nekoliko stotina metara od bivšeg predsjednika i sadašnjeg republikanskog kandidata”, rekao je DeSantis.

Upitan zašto se osumnjičenik uspio približiti bivšem predsjedniku na toliku udaljenost, šerif lokalnog okruga Ric Bradshaw rekao da je golf teren imao sigurnosne propuste zbog grmlja koje ga je okruživalo. Nakon čega je isti ustvrdio da bi, da je Trump aktualni predsjednik, agenti tajne službe "okružili cijeli golf teren."

"Vlasti su upravo priznale da bi, da je Trump predsjednik, učinile više da ga zaštite"; rekao je Steve Scalise, čelnik republikanske većine u Zastupničkom doma.

"Ovo se mora promijeniti", dodao je. "Tajna služba mora podići razinu zaštite u Trumpovu slučaju - do svoje pune sposobnosti."

Incident je zakotrljao novu lavinu prema američkoj Tajnoj službi, dva mjeseca nakon što je direktorica agencije bila prisiljena dati ostavku nakon priznanja da "nisu uspjeli ispuniti misiju zaštite Donalda Trumpa prilikom pokušaja atentata u Pennsylvaniji."

Agenciju u međuvremenu vodi vršitelj dužnosti Ronald Rowe.

image

FBI-jevi agenti na mjestu pokušaja atentata

Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Republikanski kongresman Tim Burchett, prenosi britanski Telegraph, za tajnu je službu ustvrdio da je "kompromitirana" te da joj "nedostaje vodstvo".

"Moramo dobiti odgovore. Ja ovo ne razumijem. Kako je moguće da se Trumpu netko približi s nišanom na nekoliko stotina metara? Opet.", ustvrdio je u razgovoru za Fox News.

Republikanski senator Lindsey Graham pozvao je da se Tajna služba makne iz nadležnosti Ministarstva domovinske sigurnosti i vrati u Ministarstvo financija gdje je, tvrdi, bilo mnogo fokusiranije na svoje zadaće.

"Vrijeme je i da im se povećaju resursi", ustvrdio je politički veteran.

image

Republikanski senator Lindsey Graham pozvao je da se Tajnoj službi povećaju resursi

Kent Nishimura/Getty Images Via Afp

Stručnjaci za sigurnost također postavljaju pitanje kako je napadač saznao za Trumpovo kretanje s obzirom na to da njegov dnevni raspored nije javno objavljen, piše britanski Telegraph. To je u ovom trenutku jedna od najvećih enigmi.

Neki nagađaju da je Trump "stvorenje navike", da često igra golf te da njegovo kretanje nije bilo teško pogoditi. Trump navodno često nedjeljna jutra provodi igrajući golf u svom klubu, a zatim ondje i ruča, piše britanski medij, a prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 06:49