StoryEditorOCM
Svijetzaoštravanje

Potpuno neočekivan rasplet na istoku Ukrajine, krenula velika ofenziva, a predvode je - Čečeni

Piše vijesti sd
2. lipnja 2023. - 15:24

Najmanje devet osoba ozlijeđeno je u petak u granatiranju lučkog grada Berdjanska koji su okupirali Rusi, prema riječima lokalnog dužnosnika Vladimira Rogova, kojeg je imenovala Moskva.

Rogov je rekao da se informacije o eventualnim žrtvama još provjeravaju te je za napad optužio ukrajinske snage.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak kako razumije da se Ukrajina neće pridružiti vojnom savezu NATO-a dok traje rat s Rusijom.

"Mi smo razumni ljudi i podrazumijeva se da nećemo uvući nijednu NATO zemlju u rat. I zato razumijemo da nećemo biti članica NATO-a dok traje ovaj rat. Ne zato što to ne želimo, nego zato što je to nemoguće", rekao je Zelenski tijekom zajedničkog briefinga u Kijevu s estonskim predsjednikom Alarom Karisom. Britanski ministar obrane Ben Wallace ranije je izjavio kako treba biti realan i da do članstva Ukrajine u NATO-u neće doći u skorije vrijeme, prenosi Jutarnji list.

U međuvremenu, čečenske specijalne snage pokrenule su ofenzivu u istočnoj Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Bataljun Ahmat, koji je pod kontrolom Putinova saveznika Ramzana Kadirova, napreduje u blizini grada Mariinka, rečeno je.

Grad se nalazi u ukrajinskoj regiji Doneck i tijekom ruske invazije pretvoren je u ruševine, budući da je veći dio rata izložen udarima na bojišnici.

image

Ramzan Kadirov

Sergei Savostyanov/Afp

 

Inače, britanski ministar obrane Ben Wallace izrazio je optimističnije stajalište o trenutačnim naporima Ukrajine na bojnom polju od onog koje su opisali američki obavještajni dužnosnici, koji su u procurjelim obavještajnim dokumentima ranije ove godine naveli da će ukrajinski izazovi s ljudstvom i vojnom opremom vjerojatno rezultirati time da će Kijev ostvari tek skromne dobitke nakon što započne dugo očekivanu protuofenzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija koji je trenutačno pod ruskom kontrolom. Dok američki dužnosnici sada kažu da je od tada došlo do poboljšanja, također sugeriraju da bi čak i ponovno zauzimanje malih područja moglo utjecati na ruske ratne planove.

Također, suprotno privatnim razmišljanjima nekih drugih dužnosnika NATO-a, Wallace smatra kako postoji stvarna mogućnost da bi Ukrajina ove godine mogla povratiti poluotok Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014. godine, i to zato što ruskim snagama ponestaje potrebne opreme. "Ono što smo vidjeli na bojnom polju jest da, ako udarite ruske snage u slabu točku, one će kolabirati", kaže Wallace. "Možete poslati mladiće da umru u desecima tisuća, što oni i čine, ali ne možete magijom stvoriti tenkove i sustave oružja koji su im potrebni", dodao je, kako prenosi Washington Post.

Upitan o izgledima za pridruživanje Ukrajine NATO-u, Wallace je istaknuo stalne razlike kada je put Kijeva prema članstvu u pitanju. Kaže kako NATO - slično kao i Europska unija - ne bi trebao ponoviti greške iz prošlosti pretjeranim obećanjima aspirantima kao što je Ukrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:04