StoryEditorOCM
Svijetnova oluja

U Sloveniji snimljen udar tornada, nevrijeme stiglo i u Hrvatsku, ‘potop‘ u Bjelovaru

Piše Vijesti SD, JL
1. kolovoza 2023. - 20:22

NOVIJE

Slovenski meteorolozi potvrdili su kako je u toj državi večeras zabilježen udar tornada, a novo nevrijeme je stiglo i u Hrvatsku. Pljuskova, grmljavine i ponegdje olujnog vjetra već kasno poslijepodne i navečer bilo je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz mjestimice obilniju kišu. Na području Bjelovara u manje od dva sata palo je oko 30 litara po četvornom metru, javlja HRT.

Nad Ilirskom Bistricom razvio se tornado, navodi slovenska Agencija za zaštitu okoliša (ARSO).

"Vidi se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta", javlja Agencija za zaštitu okoliša, a prenosi 24ur.

Na postaji Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 km/h, javlja Agencija za zaštitu okoliša. Kako su objasnili za 24ur.com, vjetar u vrtlogu vjerojatno je bio i jači, ali istovremeno na širem području nije bilo jačih udara vjetra.

“Brojne intervencije u zadnjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na priličnu štetu”, javlja ARSO, dodajući da su tornada iznimno rijetka.

-------------

DHMZ je tijekom poslijepodneva digao i razinu upozorenja za neke dijelove države. Naime, dok je za sjever i sjeverozapad Hrvatske ranije tijekom dana bio upaljen žuti alarm, sada je on za zagrebačku i karlovačku regiju - narančast. To znači da je vrijeme opasno.

Olujni pojas tijekom poslijepodneva stigao je u Sloveniju, iz Šmarja pri Jelšah javljaju o tuči. Kako je vidljivo na meteorološkim radarima, jedna fronta stigla je i u Hrvatsku, no za sada nema izvješća o šteti.

Nevrijeme je oko 18 sati stiglo u Sloveniju, a jedna fronta je već stigla na Hrvatsku. Naime, jedna grmljavinska fronta prošla je kod Ptuja i došla nad Hrvatsko zagorje.

Na širem zagrebačkom području oko 19 sati počeo je puhati jači vjetar. 

Druga fronta ušla je iz Italije u Sloveniju i sada je nad sjeverozapadnim dijelom Slovenije.

U Šmarju pri Jelšaj, gradiću između Celja i granice s Hrvatskom, pala je tuča.

Dio te iste fronte još je nad Italijom.

U Italiji, blizu Jesola, gradića u regiji Veneto, zabilježena je nova superćelija koja je rezultirala i pijavicom.

Pijavica je tijekom večeri snimljena i u Sloveniji.

Kako javlja slovenski N1, tijekom poslijepodnevnog nevremena koje je bjesnilo na području Bleda stablo je palo na turistički vlakić koji je prometovao glavnom cestom. Osim vozača, u vozilu su bile četiri odrasle osobe. Nitko nije ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 17:31