StoryEditorOCM
Svijetnakon 30 godina

Papa Frane putuje u Luksemburg, posjetit će i Belgiju gdje bi se trebao sastati i sa žrtvama seksualnog zlostavljanja

Piše Branka Radman/Hina
26. rujna 2024. - 08:05

Papa Franjo posjetit će u četvrtak Luksemburg, u dugo očekivanom putovanju u drugu najmanju europsku zemlju nakon skoro 30 godina, a potom će navečer krenuti u susjednu Belgiju.

Papa će se tijekom posjeta baviti nizom pitanja, uključujući migracije, klimatske promjene i rat u Europi. To je ujedno i Franjino 46. međunarodno putovanje kao pape.

Papu će po dolasku u Luksemburg dočekati premijer Luc Frieden, kao i veliki luksemburški vojvoda Henri i njegova supruga, velika vojvotkinja Maria Teresa.

Nakon prijema kod vojvode i vojvotkinje u Velikoj vojvodskoj palači i susreta s javnim dužnosnicima u Cercle Citeu, kulturnom centru, Papa će obići grad Luksemburg u papamobilu.

Papa će se također susresti s javnošću u luksemburškoj katedrali Notre-Dame prije nego što nastavi svoju turneju po Belgiji gdje će ostati do nedjelje.

Tijekom posjeta Papa će obilježiti 600. obljetnicu Katoličkog sveučilišta u Leuvenu, utemeljenog 1425. godine. Također će služiti misu na stadionu King Baudouin u Bruxellesu.

Franjo bi se trebao sastati i sa skupinom žrtava seksualnog zlostavljanja Katoličke crkve u Belgiji.

Papa Franjo nastavlja s putovanjem unatoč otkazivanju svih termina u ponedjeljak zbog bolesti. Vatikan je s tim u vezi rekao da 87-godišnjak boluje od "blage gripe".

Papa je proteklih mjeseci više puta morao otkazati termine zbog svog zdravstvenog stanja. Ipak, uspješno je odradio 12-dnevno putovanje Azijom i Pacifikom u prvoj polovici rujna.

Papa Franjo u prosincu puni 88 godina. On je najstariji papa u više od jednog stoljeća.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 08:06