StoryEditorOCM
Svijetjezivi slučaj

Osuđenica za ubojstvo četvero djece pomilovana nakon 20 godina robije: Prije izlaska na slobodu odležala je pola kazne

Piše vijesti sd
5. lipnja 2023. - 07:26
Police arrest a protester at St Kilda in Melbourne on September 25, 2021, during an anti-lockdown rally. (Photo by William WEST/AFP)William West/Afp

Žena poznata kao najgori serijski ubojica u Australiji pomilovana je nakon što je odležala 20 godina iza rešetaka zbog ubojstva svoje četvero djece.

Glavni tužitelj Novog Južnog Velsa Michael Daley intervenirao je i naredio oslobađanje Kathleen Folbigg, na osnovu preliminarnih nalaza istrage koja je otkrila "osnovnu sumnju" u njenu krivicu za sve četiri smrti.

Daley je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao da je razgovarao s guvernerom i preporučio bezuvjetno pomilovanje, koje je sada i odobreno.

"Ovo je bilo strašno iskušenje za sve zainteresirane i nadam se da naše današnje akcije mogu donekle zatvoriti ovu 20 godina staru stvar", rekao je Daley.

Folbigg je 2003. godine zatvorena po tri točke optužnice za ubojstvo i jedno za ubojstvo iz nehata nakon smrti njene četiri bebe od 1989. pa u idućih deset godina U svakom slučaju, ona je bila osoba koja je pronašla njihova tijela, iako nije bilo fizičkih dokaza da je ona prouzročila njihove smrti, prenosi klix.ba.

Umjesto toga, porota se oslonila na argument tužiteljstva po kojemu su izgledi "da četiri bebe iz jedne obitelji umru prirodnom smrću prije navršene dvije godine bile tako beskonačno male da se mogu usporediti sa svinjama koje lete". Zabilježili su i sadržaj njenog dnevnika, koji je sadržavao odlomke koji su u izolaciji protumačeni kao priznanje krivice.

Tek 2019. godine, istraga o njenim osudama pokazala je da "nema razumne sumnje da je počinila zločine".

Ali još jedna istraga počela je prošle godine, nakon što su se pojavili novi dokazi koji su dali genetsko objašnjenje za smrt djece. Glavna zastupnica koja je pomagala u istrazi ističe da postoji čitav set dokaza koji govori o krivici Folbigg.

Osuđenica je imala samo 20 godina kada se udala. U roku od godinu dana zatrudnjela je sa Calebom, koji je rođen u veljači 1989. i živio je samo 19 dana. Sljedeće godine, Folbiggovi su dobili još jednog sina, Patricka, koji je umro sa osam mjeseci. Dvije godine kasnije, Sarah je umrla sa 10 mjeseci. Zatim je 1999. četvrto i najdugovječnije dijete obitelji Folbigg, Laura, umrla sa 18 mjeseci.

Policijska istraga o smrti sve četvero djece počela je onog dana kada je Laura umrla, ali prošlo je više od dvije godine prije nego što je Folbigg uhićena i optužena. Do tada se njen brak raspao, a Kathleenin muž je surađivao s policijom na podizanju slučaja protiv nje. On je policiji, naime, predao njene dnevnike, za koje su tužitelji tvrdili da sadrže najdublje misli majke izmučene krivnjom zbog svoje uloge u smrti djece, piše klix.ba.

Pregledom posmrtnih ostataka beba nije pronađen nikakav fizički dokaz da su se ugušile, ali bez drugih vjerodostojnih razloga koji bi objasnili njihovu smrt, sumnja se fokusirala na Folbigga.

Godine 2003., kada ju je osudio na 40 godina zatvora, sudija Graham Barr prisjetio se Folbiggine problematične prošlosti – njen otac je ubio njenu majku kada je ona kao beba imala samo 18 mjeseci, a ona je mnoge od svojih godina formiranja provela u udomiteljstvu.

"Ona će uvijek biti opasna ako joj se da odgovornost da se brine o djetetu", rekao je sudac Graham Barr: "To se nikada ne smije dogoditi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:11