StoryEditorOCM
SvijetBEZ LICENCE

Oftalmolog osuđen na zatvor zbog osljepljivanja pacijenata tijekom operacija, skalpelom im razrezao očne jabučice

Piše Mozaik sd
1. srpnja 2023. - 19:57

Oftalmolog iz Utaha Paul Wade Wyatt (55) osuđen je na samo pet godina zatvora zbog osljepljivanja dvaju pacijenata tijekom operacija koje nije ni smio izvoditi jer je već bio ostao bez licence, piše DailyMail.

Odvjetnik jedne žrtve kazao je da je sud liječnika za takav zločin samo malo "udario po prstima".

Pacijent Robert Arias podnio je tužbu protiv Wyatta nakon što je ostao slijep na jedno oko i unakažen, a liječnici su upozorili Ariasa da će oko vjerojatno morati biti uklonjeno.

Ariasa su zastupala dva odvjetnika, Dustin Lance i Ysabel Lonazco.

Dustin Lance rekao je:

- Svaka kazna koju bi Wyatt dobio bila bi blaga zbog velikog broja žrtava, prijašnjeg kriminalnog dosjea, očitog zanemarivanja ograničenja stavljenih na njegovu licencu i ciljanja na ranjivu populaciju.

Arias je ostao slijep i unakažen nakon što mu je Wyatt zario skalpel u desno oko tijekom nečega što je trebala biti rutinska operacija katarakte.

Wyattova licenca za bavljenje oftalmologijom bila je ukinuta od listopada 2016., ali je nastavio izvoditi operacije na najmanje sedam pacijenata u 2018.godini.

Službenici za izdavanje licenca utvrdili su da se bavio "neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem" ali detalji o tom ponašanju nisu objavljeni.

Sedmorica pacijenata ozlijeđeno je jer im je liječnik skalpelom razrezao očne jabučice, stoji u sudskim dokumentima.

Najmanje dvoje pacijenata - uključujući Ariasa - ostalo je slijepo, a ostali su pretrpjeli ozbiljan gubitak vida, tvrdi imigracijska odvjetnica Ysabel Lonazco.

Lonazco je navela da su nekoliko pacijenata u kaznenom slučaju bili imigranti bez dokumenata, ali su se bojali istupiti zbog straha od deportacije.

Wyatt je 2018. obavio operaciju na Ariasu u klinici Maliheh Free, koja pruža medicinsku skrb osobama s niskim primanjima i neosiguranim osobama.

Arias je znao da će morati čekati godinu dana operaciju katarakte, ali Wyatt mu je ponudio operaciju po niskoj cijeni u klinici, unatoč činjenici da nije smio operirati, navodi se u tužbi.

Kada je Arias počeo osjećati bolove i kada se razvila infekcija njegovog desnog oka dr. Wyatt mu je rekao da ne traži pomoć drugdje. Govorio mu je da mu drugi tretmani neće biti od koristi, a koštat će na tisuće dolara.

Kada je ipak stigao do drugog liječnika oftamologa, već je bio slijep.

Odvjetnik Lance je tvrdio da je Wyatt ciljao na nedokumentiranu zajednicu i da bi moglo biti i više žrtava.

To se pokazalo točnim, a na sudu su tužitelji iznijeli više slučajeva. Još jednog čovjeka je oslijepio, a drugi su imali bolove, upale i krvarenja i kod drugih liječnika saznali da su loše operirani.

Nekima su ti drugi liječnici spasili oči presađivanjem rožnice i ostalim zahvatima, a neki još pate od zamućenog vida i iritacija.

Početkom ove godine Wyatt se izjasnio krivim po dvije točke optužnice za protuzakonito profesionalno ponašanje i dvije točke optužnice za teški napad trećeg stupnja počinjen uz upotrebu sile. Deset drugih njegovih optužbi odbačeno je.

U ožujku je bivši liječnik osuđen na do pet godina u državnom zatvoru Utah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 02:32