StoryEditorOCM
Svijetdaljnja eskalacija

Novi raketni napad na Kijev, Lukašenko skoro trećinu oružanih snaga poslao na granicu, Zelenski je previše ambiciozan?

Piše HINA, JL
20. kolovoza 2024. - 09:57

Rusija je pokrenula svoj peti raketni napad na Kijev ovog mjeseca, priopćila je u utorak ukrajinska vojska, pri čemu preliminarni podaci pokazuju da su sustavi protuzračne obrane ponovno bili uspješni u odbijanju napada.

Raketni napad uslijedio je nakon napada dronom na Kijev kasno u ponedjeljak, a preliminarne informacije pokazuju da nije bilo štete niti ozlijeđenih ni u jednom od napada, objavila je vojna uprava Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Potpuni opseg napada nije trenutno poznat, ali su napadi u utorak ujutro vjerojatno uključivali krstareće rakete, rekla je vojska.

Svjedoci su rekli za Reuters da su čuli eksplozije na periferiji Kijeva, zvuka nalik djelovanju protuzračne obrane.

Vojska je navela da je glavni grad ovog mjeseca već 41 put bio pod upozorenjem o zračnom napadu.

Bjelorusija šalje još vojnika na granicu s Ukrajinom

Bjelorusija kaže da šalje još vojnika, zrakoplova i oružja na granicu s Ukrajinom

Bjelorusija je objavila u ponedjeljak da je poslala zrakoplove, snage protuzračne obrane i oružje na granicu s Ukrajinom, dan nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je rasporedio gotovo trećinu oružanih snaga svoje zemlje duž cijele granice.

"Skupina je značajno povećana i trenutno su na dužnosti na južnim granicama naše zemlje", izjavio je zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Bjelorusije general bojnik Andrej Lukjanovič za državnu televiziju CTV.

Zrakoplovstvo, protuzračne raketne snage i radio-tehničke postrojbe raspoređene su na granici, rekao je Lukjanovič, prema transkriptu objavljenom na internetskoj stranici CTV-a.

image

Lukašenko i Putin

Alexander Kazakov/Afp

Nekoliko dana nakon iznenadnog upada Ukrajine na ruski teritorij, Lukašenko, lojalni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužio je Kijev za agresivnu politiku i slanje više od 120.000 svojih vojnika na granicu s Bjelorusijom, podsjeća Reuters.

Ukrajina je rekla da nije primijetila povećanje bjeloruskih trupa na granici i nazvala je Lukašenkove izjave "retorikom" čiji je cilj zadovoljiti Putina, koji je iskoristio Bjelorusiju kao "lansirnu rampu" za početak svoje invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Lukjanovič je za CTV rekao da Bjelorusija također očekuje više isporuka vojnih zrakoplova iz Moskve ove godine i da Minsk ulaže napore u jačanje svojih sustava protiv dronova.

"Činjenica da su dronovi kuga 21. stoljeća je očigledna. To je glavobolja kojoj ćemo, mislim, naći načina da je se riješimo", rekao je Lukjanovič.

Trzavice u Kijevu

Glavna zadaća obrambenih akcija Ukrajine općenito je uništiti što je moguće više ruskog potencijala i izvesti maksimalne protunapadne operacije. To uključuje stvaranje tampon-zone na teritoriju agresora kroz naše operacije u Kurskoj oblasti. Ovom operacijom također želimo oslabiti sve što može pomoći Rusiji u nastavku i širenju agresije te se približiti završetku te agresije da bi Ukrajina što prije došla do mira - objasnio je predsjednik Volodimir Zelenski koji su ciljevi iznenadnog prodora ukrajinske vojske u Rusiju. Koji Rusi nikako ne uspijevaju uništiti, iako je počeo prije dva tjedna. Dapače, ratna dinamika i dalje je na strani Ukrajine, piše Jutarnji list.

image

Zelenski i Sirski

Handout/Afp

Ukrajinci i dalje prodiru u Rusiju, ali... Trzavice u Kijevu, Zelenski i vojni zapovjednik nisu na istoj valnoj duljini

Iako je jasno da ukrajinski prodor mora stati, kako se ukrajinski vojnici ne bi našli u okruženju, ovo je teška sramota za režim Vladimira Putina, koji sada plasira priču da iza svega stoje NATO i Zapad, a ne nekakvi Ukrajinci. Tako je bivši šef FSB-a Nikolaj Patrušev u intervju dnevniku Izvestija rekao da je "operacija u Kurskoj oblasti planirana uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih obavještajnih službi". Prema njegovim riječima, bez suglasnosti i potpore Sjedinjenih Država vlasti u Kijevu ne bi odlučile pokrenuti ofenzivu u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 06:32