StoryEditor
Svijetupute građanima

Norveška premijerka: Za blagdane smijete pozvati samo dvaput do 10 gostiju. Ne želimo početi novu godinu s porastom broja zaraženih i ograničenjima

Piše Hina
2. prosinca 2020. - 14:20
Norvešk premijerka Erna SolbergAFP

Norvežani smiju pozvati do 10 gostiju u svoje domove u dvije odvojene prigode između Božića i Nove godine, rekla je premijerka Erna Solberg u srijedu.

Europske države bore se s tim koje će upute dati svojim građanima o tome kako slaviti skorašnje blagdane dok se trude suzbiti koronavirus.

"Ne želimo početi novu godinu s porastom broja zaraženih i novim ograničenjima u siječnju", rekla je Solberg na konferenciji za novinare.

Kućanstvo, ovisno o veličini,  smije primiti do 10 gostiju, u dvjema odvojenim prigodama. Oni koji nisu iz istog kućanstva moraju biti na razmaku od metra.

"Pravila razmaka moraju se poštivati za vrijeme cijele proslave. Od trenutka kad poslužite kuhano vino, dok ne sjednete za stol. Kad se otvaraju darovi. I kad se posluži kava i božićni kolač", rekla je Solberg.

Za ostale dane, sadašnja pravila do 5 gostiju ostaju do Nove godine, dodala je ali je pozvala Norvežane i da ograniče društvene kontakte. U crkvama se može okupiti do 50 ljudi.

Do utorka je u Norveškoj 14-dnevni kumulativni broj zaraženih covidom-19 na 100.000 bio 128,8, četvrti najniži u Europi iza Islanda, Irske i Finske, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Tijekom posljednja dva tjedna, tjedni broj zaraženih smanjio se diljem zemlje, nakon što se povećavao dva tjedna ranije.
Najveći izvor zabrinutosti vlasti su Oslo i okolica, gdje je najviše slučajeva covida-19.

Oslo je 6. studenog zatvorio kazališta, kina, teretane i bazene, a barovi i restorani više nisu mogli posluživati ​​alkohol, zbog čega su se mnogi potpuno zatvorili.

Nacionalna ograničenja uključuju ograničavanje javnih skupova na 20 ljudi i karantenu za sve koji dolaze iz inozemstva na deset dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 22:49