StoryEditorOCM
Svijetzazivanje reforme

Njemački oporbenjak: ‘Naše bi trupe mogle ratovati maksimalno dva dana! A zna se i glavni razlog takvog stanja‘

Piše vijesti sd
27. studenog 2023. - 08:55

Zastupnik CDU-a, najveće oporbene stranke u Bundestagu, Johann Wadephul je kazao da "njemačke trupe mogu izdržati najviše dva dana u bici".

Za bolje stanje u njemačkoj vojsci trebao se pobrinuti posebni fond Bundeswehra. Kancelar Olaf Scholz (SPD) sa 100 milijardi eura kanio je vojsku ponovno osposobiti za vojnu službu. Scholz je čak govorio o "prekretnici" u ožujku 2022.

Prema Wadephulu, katastrofalno stanje Bundeswehra ima dva razloga. S jedne strane, Njemačka nastavlja isporučivati oružje Ukrajini, ali naručene zalihe vlastitog streljiva i zaliha oružja ne stižu do trupa, prenosi klix.ba.

image
Ina Fassbender/Afp

"Čak i kada se radi o kupovini zamjenskog streljiva, Bundeswehr zapravo gubi. U trenutnoj sigurnosno-političkoj situaciji neprihvatljivo je da ‘nema naknade‘ za oružje isporučeno Ukrajini", kaže Wadephul.

S druge strane, restrukturiranje Bundeswehra koje je planirala savezna vlada zapelo je u ranoj fazi.

Wadephul kaže da vidi "velike najave", ali "male stvarne mjere koje pridonose ratnoj sposobnosti za koju tvrdi sam ministar obrane."

image
Ina Fassbender/Afp

"Vidim Bundeswehr koji još uvijek provodi svoje procese nabave jednako pažljivo, oprezno i ponekad - mislim, sa strahom kao što je to činio u posljednjih 20 godina", rekao je Wadephul.

Wadephul također sumnja da će Njemačka do 2025. moći sastaviti vlastitu borbeno spremnu diviziju za NATO, što je prvobitno bilo obećano.

image
Ina Fassbender/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 00:43