StoryEditorOCM
Svijetsuša na mediteranu

Nikad nije bilo ovako loše, dobar dio maslina već je izgubljen. Pojavio se novi proizvod, čisto ulje postaje luksuz

Piše vijesti sd
30. svibnja 2023. - 09:59

Prošlogodišnjega vrućeg i sušnog ljeta dobro se sjećaju i obični građani, a kamoli neće poljoprivrednici. I to ne samo iz Hrvatske nego i iz cijele južne Europe, to jest cijelog mediteranskoga pojasa. Naravno da takva situacija utječe na dostupnost vode, a time i na poljoprivredni urod u raznim kulturama, pa tako i u maslinama. S tim su se problemom susrele Španjolska, Francuska, Italija i Portugal, kao i neke afričke zemlje.

Hrvatska tjednima bilježi neuobičajeno velike količine kiše, koja također nije dobra za poljoprivredne kulture, međutim druge zemlje s jugozapada kontinenta i dalje se suočavaju s velikom sušom. Najdrastičniji slučaj odvija se u Španjolskoj, naročito u maslinarstvu.

U španjolskoj provinciji Jaén mjesecima nije bilo oborina. Ako se one uskoro ne dogode, postoji opasnost da drugu godinu zaredom propadne berba. Provincija ima 630.000 stanovnika i 66 milijuna stabala maslina i najvažnije je područje za uzgoj maslina na svijetu. Ovdje se proizvodi maslinovo ulje za velike dijelove Europe. To znači da će ionako visoke cijene maslinovog ulja nastaviti rasti.

image

Nekoliko toplotnih valova posljednjih tjedana s temperaturom od gotovo 40 stupnjeva doslovno su spalili bijele cvjetove mnogih stabala maslina

Jorge Guerrero/Afp

"Bez vode nema maslina. A bez maslina provincija pati", rekao je u propovijedi biskup Sebastián Chico koji je u gradu Jaénu predvodio procesiju za kišu, piše Ralph Schulze za Deutsche Welle.

Proizvodnja više nego prepolovljena

Međutim meteorolozi prognoziraju da su velike količine oborina malo vjerojatne do jeseni, dok klimatolozi upozoravaju da se Španjolska dugoročno mora prilagoditi višim temperaturama i smanjenju oborina. Akumulacijska jezera u toj provinciji napunjena su samo 25 posto, što je dovoljno za opskrbu stanovništva i turista pitkom vodom. Poljoprivrednici dobivaju samo četvrtinu vode u odnosu na protekle godine.

image

U akumulacijama u Jaenu tek je 20 posto vode

Josep Lago/Afp

Nekoliko toplotnih valova posljednjih tjedana s temperaturom od gotovo 40 stupnjeva doslovno su spalili bijele cvjetove mnogih stabala maslina. Veći dio maslina već je izgubljen. Nikad nije bilo tako loše.

"Situacija je katastrofalna. Ove godine nije u opasnosti samo berba, nego i budućnost plantaža maslina. Stablo masline može izdržati vrlo visoke temperature - ali samo ako dobije dovoljno vode. Lani sam ubrao sam 70 posto manje maslina nego prethodnih godina", kaže Juan Luis Ávila, uzgajivač maslina u Jaénu i glasnogovornik industrije maslina u udruzi poljoprivrednika COAG.

image

Zabrinuti farmer Cristobal Cano u svome masliniku željnim vode kod Jaena

Jorge Guerrero/Afp

Većina španjolskih uzgajivača maslina ima iste probleme. U sezoni berbe 2021./22. Španjolska je proizvodila gotovo 1,5 milijuna tona maslinovog ulja. U sezoni 2022/23. proizvela je samo 680.000 tona - manje od polovine. U aktualnoj sezoni, ako se ostvare sumorne prognoze, opet bi moglo doći do velikih gubitaka.

U ovoj "suši stoljeća" ništa bolje nisu prošli ni maslinari u Portugalu i Italiji, što stvara dodatni pritisak na cijene maslinovog ulja na europskom tržištu.

Miješanje maslinova i suncokretova ulja

U 2021./22. godini, europski poljoprivrednici proizveli su gotovo 2,3 milijuna tona maslinovog ulja, a u 2022/23. bilo je nešto manje od 1,4 milijuna tona. To što se nije osjetio veći manjak u Europi zasluga je Grčke, u kojoj je nedostatak vode do sada bio manje primjetan. Grčka je bila jedina europska zemlja koja je uspjela povećati proizvodnju maslinovog ulja nakon prošlogodišnje berbe.

image

Grčka je dobrim urodom maslina lani spasila europsku proizvodnju

/Shutterstock

Cijene maslinovog ulja dižu se u rekordne visine: prema podacima EU-a, ono košta u prosjeku 50 posto više nego prije dvanaest mjeseci. Što znači da je ulje u opasnosti da postane luksuzni artikl. Neki španjolski proizvođači stvorili su novi proizvod: miješaju maslinovo ulje s mnogo jeftinijim suncokretovim i tu mješavinu prodaju po povoljnoj cijeni. Da je taj proizvod, koji se reklamira sa svjetlozelenim maslinama na etiketi, zapravo mješavina skupog i jeftinog ulja postaje jasno tek kada pročitate ono što je sitnim slovima napisano na etiketi, piše Deutsche Welle.

image

Boca maslinovog ulja mogla bi dodatno poskupjeti, a neki proizvođači miješaju ga sa suncokretovim

/Shutterstock

Hrvatska ove godine ne bilježi nedostatak vode, dapače. Nedavne obilne kiše koje su, među ostalim, naštetile jagodama u Vrgorcu obilno su napunile akumulacije koje, za razliku od španjolske provincije Jaén, nisu na 25 posto nego su skoro prepune. I problemi sa španjolskim maslinama i uljem pokazuju koliko je dobro imati vlastitu proizvodnju i ne ovisiti o uvozu, meteorološkim i trgovinskim hirovima. Ipak dugi su još mjeseci do berbe maslina i treba se nadati da će sve proći dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:00