StoryEditorOCM
Svijettrump već slavi

‘Nije znao ni gdje je!‘; Debata koja je potkopala Bidenove šanse za reizbor: kladionice otpisale aktualnog predsjednika

Piše tea trubić/JL
28. lipnja 2024. - 21:36

U četvrtak, prije nego što su voditelji Jake Tapper i Dana Bash označili formalni početak možda i najiščekivanije debate godine, kladionice su aktualnom predsjedniku Joeu Bidenu davale oko 38 posto izgleda za pobjedu na izborima u studenome. I prije nego što je debata službeno završila, izgledi su pali na tek 23 posto. Brojke su to koje ističe online kladionica Oddschecker, ali i druge kuće dosljedne su tom trendu. Sky Bet tvrdi da su se Bidenovi izgledi strmoglavili s 38 na 25 posto, dok William Hill predviđa tek 22 posto izgleda.

image
Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Unatoč tome što je debata bombastično odjeknula medijskim prostorom, čak osam od deset registriranih birača, njih 81 posto, ipak tvrdi da televizijski sraz dvaju predsjedničkih kandidata nije pretjerano utjecao na njihov izbor. Tako barem tvrdi CNN, koji je proveo anketu neposredno nakon završetka programa. Njih 14 posto, pak, tvrdi da će još jednom dobro razmisliti prije nego što se odluče za kandidata, dok ih tek pet posto ističe kako su "definitivno promijenili mišljenje", prenosi Jutarnji list.

Većina, oko 67 posto, slaže ih se oko teze da je Donald Trump bio uvjerljivo bolji kandidat u debati.

Tek 31 posto ispitanika Bidenov je performans doživjelo na "pozitivan način", za razliku od 43 posto, koliko ih je to izjavilo za Trumpa.

image
Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Ono što posebno iznenađuje jest činjenica da je čak 48 posto CNN-ovih gledatelja izjavilo kako smatraju da bi se Trump "bolje nosio s izazovima predsjedanja od aktualnog žitelja Bijele kuće".

- Problem je u tome što Biden, osim što objektivno i jest star, on i izgleda staro. S druge strane, Trump se bolje nosi s godinama, jer djeluje odlučnije i čvršće, zbog čega čak i onda kada laže odaje dojam određenog kredibiliteta – objašnjava Nancy van Leuven, 72-godišnja umirovljena profesorica komunikacija za NYT.

image
Mandel Ngan/Afp
image
Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Za razliku od atmosfere koja je vladala u stožeru Demokratske stranke, koja bi se jedino mogla okarakterizirati kao "turobna", među republikancima je vladalo osjetno pozitivnije ozračje od samoga početka debate.

- Naša zemlja je u ozbiljnom problemu; Biden uopće nije djelovao kao da zna gdje se nalazi tijekom debate. Uopće nije mogao sakupiti vlastite misli i formirati ih u jednu suvislu rečenicu - tvrdi Bob Hall, 83-godišnji umirovljeni vojnik koji je tijekom razgovora s reporterima NYT-a nosio šiltericu na kojoj je pisalo "Take America Back", piše Jutarnji list.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp
image
Andrew Caballero-reynolds/Afp
image
Josh Edelson/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 21:37