stdClass Object ( [id] => 1244958 [title] => Neki ga zovu najpametnijim čovjekom svih vremena, a još 1990. se zapitao: ‘Što ako Rusi naprave invaziju? Pa, ako mislite da je to opasno, čekajte da vaša djeca čuju za ovo...‘ [alias] => neki-ga-zovu-najpametnijim-covjekom-svih-vremena-a-jos-1990-se-zapitao-sto-ako-rusi-naprave-invaziju-pa-ako-mislite-da-je-to-opasno-cekajte-da-vasa-djeca-cuju-za-ovo [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada se bude pisala povijest klimatske krize, Cop27 će se smatrati trenutkom kada je umro san o održavanju globalnog zagrijavanja ispod 1,5 stupnja. Premda je taj cilj, iznad kojeg se nalaze najkatastrofalniji klimatski utjecaji, još uvijek fizički moguće postići, za to bi bilo potrebno da se globalne emisije ugljika smanje za 50 posto do 2030. godine - a rekordne razine onečišćenja se i dalje pumpaju u atmosferu.

Upozorenja prije ove UN-ove konferencije nisu mogla biti glasnija. Međutim, iza zatvorenih vrata su države s jakom industrijom fosilnih goriva prisilile ostale da se bore rukama i nogama samo kako bi očuvale poražavajući status quo. S čim su se morali sučeliti, otkrivaju riječi delegata Saudijske Arabije: “Ne bismo trebali ciljati na izvore energije, već se usredotočiti na emisije. Fosilna goriva ne bismo trebali spominjati.” Jasno, u tekstu konačne odluke nije spomenuto postupno ukidanje fosilnih goriva.

A da su ovi summiti jedna velika farsa, govori to da se na njima nikada dosad nije, u završnom priopćenju, spomenulo uklanjanje ovog primarnog uzroka globalnog zagrijavanja. Zbog ovoga je Alok Sharma, predsjedajući na prošlogodišnjem Cop-u, bio vidno ljut na kraju konferencije. “Udružili smo se s mnogima kako bismo predložili brojne mjere koje bi pridonijele vrhuncu emisija prije 2025. Ne u ovom tekstu. Jasno praćenje postupnog smanjenja ugljena. Ne u ovom tekstu. Obveza postupnog ukidanja svih fosilnih goriva. Ne u ovom tekstu. I tekst o energiji, oslabljen je u posljednjim minutama. Rekao sam u Glasgowu da je puls od 1,5 stupnja slab. Nažalost, ostaje na aparatima za održavanje života.”

---

---

Mary Robinson, predsjedavajuća Grupe starijih bivših svjetskih vođa, bivša predsjednica Irske i dvaput izaslanica UN-a za klimu, rekla je: “Svijet je i dalje na rubu klimatske katastrofe. Napredak u smanjenju emisija bio je presporo. Na korak smo od svijeta čiste energije, ali samo ako čelnici G20 budu ispunili svoje odgovornosti, održe riječ i ojačaju svoju volju. Teret je na njima.”

Da su moćne naftne zemlje spriječile pokušaje jačanja sporazuma, rekla je Laurence Tubiana, jedna od arhitekatica Pariškog klimatskog sporazuma iz, a sada glavna izvršna direktorica Europske klimatske zaklade. “Utjecaj industrije fosilnih goriva bio je posvuda. Egipatsko predsjedništvo izradilo je tekst koji jasno štiti naftne i plinske petrodržave i industrije fosilnih goriva. Ovaj trend se ne može nastaviti u UAE sljedeće godine”, poručila je.

Sporazum postignut u Sharm el-Sheikhu, nakon maratonske završne pregovaračke sjednice koja je potrajala još 40 sati nakon krajnjeg roka, ipak je pozdravljen od mnogih jer je u njemu siromašnim zemljama po prvi put pružena financijska pomoć poznata kao "gubitak i šteta". Bogate će vlade osnovati fond za spašavanje i obnovu ranjivih područja pogođenih klimatskom katastrofom, što je i bio ključni zahtjev zemalja u razvoju u posljednjih 30 godina pregovora o klimi.

Gotovo se 200 zemalja složilo da se taj fond, koji bi se isplaćivao za spašavanje i obnovu fizičke i socijalne infrastrukture zemalja koje su opustošile ekstremne vremenske nepogode, treba uspostaviti tijekom sljedeće godine. No, još nema dogovora o tome koliko će novca biti uplaćeno, tko će ga položiti i na kojoj osnovi. Ključni cilj EU-a u razgovorima bio je osigurati da se zemlje koje su 1992. godine bile klasificirane kao zemlje u razvoju – i stoga nisu imale obveze djelovanja u vezi s emisijama ili davanja sredstava za pomoć drugima – smatraju potencijalnim donatorima. To bi moglo uključivati ​​Kinu, Saudijsku Arabiju i druge zaljevske države te Rusiju. Prema konačnom sporazumu, one mogu doprinositi na dobrovoljnoj osnovi.

---

image
Guy Peterson/Afp
---

Međutim, a kao što je potpuno razvidno, fond za gubitak i štetu predviđa i priznaje da će gubitak i šteta, pogonjeni globalnim zagrijavanjem, još samo navirati - čak i 126 godina nakon otkrića ovog fenomena. Naime, Svante Arrhenius, švedski znanstvenik, je bio prvi koji je ustvrdio da bi izgaranje fosilnih goriva moglo dovesti do pojačanog zatopljenja. Otkrio je da je prosječna površinska temperatura Zemlje oko 15 stupnjeva zbog sposobnosti apsorpcije infracrvenog zračenja vodene pare i ugljičnog dioksida, što je nazvao prirodnim efektom staklenika. Šveđanin je sugerirao da bi udvostručenje koncentracije CO2 dovelo do porasta temperature od pet stupnjeva. On i kolega Thomas Chamberlin su, u sklopu istraživanja o tome hoće li ugljični dioksid objasniti uzroke velikih ledenih doba, izračunali i da ljudske aktivnosti mogu zagrijati Zemlju dodavanjem ugljičnog dioksida u atmosferu,

Dakle, bez klimatskih promjena ljudi danas ne bi mogli naseliti Zemlju. Ili, preciznije, homo sapiens je iznikao iz planeta koji je dugo vremena doživljavao efekt staklenika, što je kao rezultat tu učinilo život mogućim. Bez toga bi temperatura bila oko 30 stupnjeva niža ili znatno ispod točke smrzavanja vode, pri čemu bi svi oceani bili zaleđeni. "Stoga", objasnio je veliki Carl Sagan ispred Kongresa 1985. godine: "malo klimatskih promjena izazvanih učinkom staklenika je dobra stvar. Ali mi izbacujemo ogromne količine CO2 i drugih plinova u atmosferu svake godine, bez ikakve brige o dugoročnim i globalnim posljedicama.”

---

image
Mohamed Abdel Hamid/Anadolu Agency Via Afp
---

I dok ljudi danas šetaju okolo i obavljaju "posao kao i inače", usta su im puna objašnjenja kako sve to što rade, rade za svoju djecu. "To", u pravilu, uključuje konzumiranje svega onoga karbonska ekonomija nudi; ali to, zapravo, i nije toliko problem. Budimo realni, niti usamljeni pojedinac svojim dnevnim kupovnim izborima na išta utječe, niti je usklađivanje života po bezugljičnim pravilima lako, pa ni moguće. Međutim, ono što iznimno brine je što su se ljudi, praktički, pomirili sa situacijom u kojoj će se naš planet zagrijati dobro poviše te famozne točke bez povratka. Jedino što bi, u trenutnoj situaciji, bilo pošteno, je da se populacija pomiri s time i da to što ovom pitanju ne radi apsolutno ništa - također radi za svoju djecu.

Mi smo, teško je tome kontrirati, generacija koja najmanje od svih dosadašnjih brine za budućnost svog potomstva. Istina, susrećemo se s apokaliptičnijim scenarijem nego naši preci, ali opaska svejedno stoji. Zato Sagan nastavlja: "Ovdje je problem koji nadilazi našu posebnu generaciju. To je međugeneracijski problem. Ako sada ne učinimo pravu stvar, postoje vrlo ozbiljni problemi s kojima će se naša djeca i unuci morati suočiti. To je također globalni problem. Nije dobro ako samo jedna ili dvije velike industrijske nacije poduzmu značajne korake da spriječe porast stakleničkih plinova, jer će industrijski razvoj drugih nacija nastaviti problem.

---

---

Dakle, nacije, da bi se pozabavile ovim problemom, moraju napraviti promjenu od svoje tradicionalne brige o sebi, a ne o planetu i vrsti, promjenu s tradicionalnih kratkoročnih ciljeva na dugoročnije ciljeve. Moramo imati na umu da bi u početnim fazama porasta globalne temperature, jedna regija planeta mogla imati koristi, dok bi druga regija planete patila. I mora postojati neka vrsta razmjene koristi i patnje. A to zahtijeva određeni stupanj međunarodnog prijateljstva koji danas sigurno ne postoji. Mislim da je za ovaj problem bitna globalna svijest, pogled koji nadilazi naše isključive identifikacije s generacijskim i političkim grupacijama u koje smo slučajno rođeni. Rješenje ovih problema zahtijeva perspektivu koja obuhvaća planet i budućnost, jer svi smo u ovom stakleniku."

Po rečenome, primjećujemo kako je astrobiolog predvidio izglasani fond za gubitak i štetu, ali, naravno, kako i doliči jednom obuhvatnom misliocu, otišao i korak dalje. A kako bi ga ostavili u tračnicama trenutnog globalnog konteksta, preosimo i Saganovo obraćanje na Petom forum o novim problemima 1990. godine, gdje publici postavlja pitanje: "Što mislite, koliko su novca Sjedinjene Države potrošile od 1945. na Hladni rat?" Odgovor je golemih 10 bilijuna dolara, a brojka se, naravno, otad eksponencijalno povećala. U 2021. je taj iznos bio 800 milijardi.

---

---

Zatim nastavlja: “Koliko je bilo izvjesno da će Rusi izvršiti invaziju? 100 posto? Valjda ne, jer je nikad nisu izvršili. Što ako je samo, recimo, 10 posto? Što bi rekli zagovornici velikog vojnog nagomilavanja? Moramo biti razboriti.” Sagan napominje da "klasično vojno razmišljanje" uvijek uključuje pripremu za najgore, čak i ako je to samo daleka mogućnost. Onda pita: "Zašto se isti argument ne odnosi na globalno zagrijavanje? Ako je samo mala vjerojatnost da se to dogodi budući da su posljedice tako ozbiljne, ne morate li ozbiljno uložiti da to spriječite ili ublažite?"

Sagan ovu logičnu grešku u trošenju američke vlade naziva "dvostrukim standardom" i potiče tretiranje klimatskih promjena s ozbiljnošću koju zaslužuju. Ipak, kako vojna potrošnja fosilnih goriva čini šest posto one ukupne čitavog svijeta, naivno bi bilo očekivati njihovo ukidanje. Uostalom, ratujemo zbog djece, zar ne? Plus, zamislite tenkove na solarni pogon kako spašavaju svijet - i to dvostruko!

Takav prizor bi bio nebulozniji i od samih Cop-ova.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cop27 u kozmosu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => cop27 u kozmosu 2 0 9083 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-21 20:23:10 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-30 11:37:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-30 11:37:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Neki ga zovu najpametnijim čovjekom svih vremena, a još 1990. se zapitao: 'Što ako Rusi naprave invaziju? Pa, ako mislite da je to opasno, čekajte da vaša djeca čuju za ovo...' [metakey] => cop27, Klimatske promjene, fosilna goriva, sagan, globalno zagrijavanje, efekt staklenika, vojska, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23894816.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23763469.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23894814.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23894815.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["youtube screenshot","Mohamed Abdel Hamid\/Anadolu Agency Via Afp","Guy Peterson\/Afp","Valeria Mongelli\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"498x329","hd_23894816_1920.jpg":"1920x1080","k_23894816_1280.jpg":"1280x1280","k_23894816_1024.jpg":"1024x1024","k_23894816_640.jpg":"640x640","k_23894816_480.jpg":"480x480","k_23894816_340.jpg":"340x340","k_23894816_220.jpg":"220x220","o_23894816_1280.jpg":"1280x845","o_23894816_1024.jpg":"1024x676","o_23894816_640.jpg":"640x422","o_23894816_480.jpg":"480x317","o_23894816_340.jpg":"340x224","o_23894816_220.jpg":"220x145","h_23894816_1280.jpg":"1280x854","h_23894816_1024.jpg":"1024x683","h_23894816_640.jpg":"640x427","h_23894816_480.jpg":"480x320","h_23894816_340.jpg":"340x227","h_23894816_220.jpg":"220x147","pp_23894816_1280.jpg":"1280x1628","pp_23894816_1024.jpg":"1024x1303","pp_23894816_640.jpg":"640x814","pp_23894816_480.jpg":"480x611","pp_23894816_340.jpg":"340x432","pp_23894816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23763469_1920.jpg":"1920x1080","k_23763469_1280.jpg":"1280x1280","k_23763469_1024.jpg":"1024x1024","k_23763469_640.jpg":"640x640","k_23763469_480.jpg":"480x480","k_23763469_340.jpg":"340x340","k_23763469_220.jpg":"220x220","o_23763469_1280.jpg":"1280x853","o_23763469_1024.jpg":"1024x682","o_23763469_640.jpg":"640x426","o_23763469_480.jpg":"480x320","o_23763469_340.jpg":"340x226","o_23763469_220.jpg":"220x146","h_23763469_1280.jpg":"1280x854","h_23763469_1024.jpg":"1024x683","h_23763469_640.jpg":"640x427","h_23763469_480.jpg":"480x320","h_23763469_340.jpg":"340x227","h_23763469_220.jpg":"220x147","pp_23763469_1280.jpg":"1280x1628","pp_23763469_1024.jpg":"1024x1303","pp_23763469_640.jpg":"640x814","pp_23763469_480.jpg":"480x611","pp_23763469_340.jpg":"340x432","pp_23763469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23894814_1920.jpg":"1920x1080","k_23894814_1280.jpg":"1280x1280","k_23894814_1024.jpg":"1024x1024","k_23894814_640.jpg":"640x640","k_23894814_480.jpg":"480x480","k_23894814_340.jpg":"340x340","k_23894814_220.jpg":"220x220","o_23894814_1280.jpg":"1280x852","o_23894814_1024.jpg":"1024x682","o_23894814_640.jpg":"640x426","o_23894814_480.jpg":"480x319","o_23894814_340.jpg":"340x226","o_23894814_220.jpg":"220x146","h_23894814_1280.jpg":"1280x854","h_23894814_1024.jpg":"1024x683","h_23894814_640.jpg":"640x427","h_23894814_480.jpg":"480x320","h_23894814_340.jpg":"340x227","h_23894814_220.jpg":"220x147","pp_23894814_1280.jpg":"1280x1628","pp_23894814_1024.jpg":"1024x1303","pp_23894814_640.jpg":"640x814","pp_23894814_480.jpg":"480x611","pp_23894814_340.jpg":"340x432","pp_23894814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23894815_1920.jpg":"1920x1080","k_23894815_1280.jpg":"1280x1280","k_23894815_1024.jpg":"1024x1024","k_23894815_640.jpg":"640x640","k_23894815_480.jpg":"480x480","k_23894815_340.jpg":"340x340","k_23894815_220.jpg":"220x220","o_23894815_1280.jpg":"1280x852","o_23894815_1024.jpg":"1024x682","o_23894815_640.jpg":"640x426","o_23894815_480.jpg":"480x319","o_23894815_340.jpg":"340x226","o_23894815_220.jpg":"220x146","h_23894815_1280.jpg":"1280x854","h_23894815_1024.jpg":"1024x683","h_23894815_640.jpg":"640x427","h_23894815_480.jpg":"480x320","h_23894815_340.jpg":"340x227","h_23894815_220.jpg":"220x147","pp_23894815_1280.jpg":"1280x1628","pp_23894815_1024.jpg":"1024x1303","pp_23894815_640.jpg":"640x814","pp_23894815_480.jpg":"480x611","pp_23894815_340.jpg":"340x432","pp_23894815_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7649414 Threads: 3 Questions: 1621597252 Slow queries: 4817338 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111038748 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/neki-ga-zovu-najpametnijim-covjekom-svih-vremena-a-jos-1990-se-zapitao-sto-ako-rusi-naprave-invaziju-pa-ako-mislite-da-je-to-opasno-cekajte-da-vasa-djeca-cuju-za-ovo-1244958 [printLink] => /vijesti/svijet/neki-ga-zovu-najpametnijim-covjekom-svih-vremena-a-jos-1990-se-zapitao-sto-ako-rusi-naprave-invaziju-pa-ako-mislite-da-je-to-opasno-cekajte-da-vasa-djeca-cuju-za-ovo-1244958?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 696888 [name] => cop27 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-12 16:05:34 [main_article_id] => 0 [alias] => cop27 [link] => /tag/cop27 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418529 [name] => klimatske promjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klimatske-promjene [link] => /tag/klimatske-promjene ) [2] => stdClass Object ( [id] => 623554 [name] => fosilna goriva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-21 09:39:16 [main_article_id] => 0 [alias] => fosilna-goriva [link] => /tag/fosilna-goriva ) [3] => stdClass Object ( [id] => 698674 [name] => sagan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-30 12:37:55 [main_article_id] => 0 [alias] => sagan [link] => /tag/sagan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 512655 [name] => globalno zagrijavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => globalno-zagrijavanje [link] => /tag/globalno-zagrijavanje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 607551 [name] => efekt staklenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-05 08:41:38 [main_article_id] => 0 [alias] => efekt-staklenika [link] => /tag/efekt-staklenika ) [6] => stdClass Object ( [id] => 291693 [name] => vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojska [link] => /tag/vojska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cop27 u kozmosu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neki ga zovu najpametnijim čovjekom svih vremena, a još 1990. se zapitao: ‘Što ako Rusi naprave invaziju? Pa, ako mislite da je to opasno, čekajte da vaša djeca čuju za ovo...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23894816.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => youtube screenshot [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23894816.jpg [title] => youtube screenshot ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23763469.jpg [title] => Mohamed Abdel Hamid/Anadolu Agency Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23894814.jpg [title] => Guy Peterson/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23894815.jpg [title] => Valeria Mongelli/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada se bude pisala povijest klimatske krize, Cop27 će se smatrati trenutkom kada je umro san o održavanju globalnog zagrijavanja ispod 1,5 stupnja. Premda je taj cilj, iznad kojeg se nalaze najkatastrofalniji klimatski utjecaji, još uvijek fizički moguće postići, za to bi bilo potrebno da se globalne emisije ugljika smanje za 50 posto do 2030. godine - a rekordne razine onečišćenja se i dalje pumpaju u atmosferu.

Upozorenja prije ove UN-ove konferencije nisu mogla biti glasnija. Međutim, iza zatvorenih vrata su države s jakom industrijom fosilnih goriva prisilile ostale da se bore rukama i nogama samo kako bi očuvale poražavajući status quo. S čim su se morali sučeliti, otkrivaju riječi delegata Saudijske Arabije: “Ne bismo trebali ciljati na izvore energije, već se usredotočiti na emisije. Fosilna goriva ne bismo trebali spominjati.” Jasno, u tekstu konačne odluke nije spomenuto postupno ukidanje fosilnih goriva.

A da su ovi summiti jedna velika farsa, govori to da se na njima nikada dosad nije, u završnom priopćenju, spomenulo uklanjanje ovog primarnog uzroka globalnog zagrijavanja. Zbog ovoga je Alok Sharma, predsjedajući na prošlogodišnjem Cop-u, bio vidno ljut na kraju konferencije. “Udružili smo se s mnogima kako bismo predložili brojne mjere koje bi pridonijele vrhuncu emisija prije 2025. Ne u ovom tekstu. Jasno praćenje postupnog smanjenja ugljena. Ne u ovom tekstu. Obveza postupnog ukidanja svih fosilnih goriva. Ne u ovom tekstu. I tekst o energiji, oslabljen je u posljednjim minutama. Rekao sam u Glasgowu da je puls od 1,5 stupnja slab. Nažalost, ostaje na aparatima za održavanje života.”

---

---

Mary Robinson, predsjedavajuća Grupe starijih bivših svjetskih vođa, bivša predsjednica Irske i dvaput izaslanica UN-a za klimu, rekla je: “Svijet je i dalje na rubu klimatske katastrofe. Napredak u smanjenju emisija bio je presporo. Na korak smo od svijeta čiste energije, ali samo ako čelnici G20 budu ispunili svoje odgovornosti, održe riječ i ojačaju svoju volju. Teret je na njima.”

Da su moćne naftne zemlje spriječile pokušaje jačanja sporazuma, rekla je Laurence Tubiana, jedna od arhitekatica Pariškog klimatskog sporazuma iz, a sada glavna izvršna direktorica Europske klimatske zaklade. “Utjecaj industrije fosilnih goriva bio je posvuda. Egipatsko predsjedništvo izradilo je tekst koji jasno štiti naftne i plinske petrodržave i industrije fosilnih goriva. Ovaj trend se ne može nastaviti u UAE sljedeće godine”, poručila je.

Sporazum postignut u Sharm el-Sheikhu, nakon maratonske završne pregovaračke sjednice koja je potrajala još 40 sati nakon krajnjeg roka, ipak je pozdravljen od mnogih jer je u njemu siromašnim zemljama po prvi put pružena financijska pomoć poznata kao "gubitak i šteta". Bogate će vlade osnovati fond za spašavanje i obnovu ranjivih područja pogođenih klimatskom katastrofom, što je i bio ključni zahtjev zemalja u razvoju u posljednjih 30 godina pregovora o klimi.

Gotovo se 200 zemalja složilo da se taj fond, koji bi se isplaćivao za spašavanje i obnovu fizičke i socijalne infrastrukture zemalja koje su opustošile ekstremne vremenske nepogode, treba uspostaviti tijekom sljedeće godine. No, još nema dogovora o tome koliko će novca biti uplaćeno, tko će ga položiti i na kojoj osnovi. Ključni cilj EU-a u razgovorima bio je osigurati da se zemlje koje su 1992. godine bile klasificirane kao zemlje u razvoju – i stoga nisu imale obveze djelovanja u vezi s emisijama ili davanja sredstava za pomoć drugima – smatraju potencijalnim donatorima. To bi moglo uključivati ​​Kinu, Saudijsku Arabiju i druge zaljevske države te Rusiju. Prema konačnom sporazumu, one mogu doprinositi na dobrovoljnoj osnovi.

---

image
Guy Peterson/Afp
---

Međutim, a kao što je potpuno razvidno, fond za gubitak i štetu predviđa i priznaje da će gubitak i šteta, pogonjeni globalnim zagrijavanjem, još samo navirati - čak i 126 godina nakon otkrića ovog fenomena. Naime, Svante Arrhenius, švedski znanstvenik, je bio prvi koji je ustvrdio da bi izgaranje fosilnih goriva moglo dovesti do pojačanog zatopljenja. Otkrio je da je prosječna površinska temperatura Zemlje oko 15 stupnjeva zbog sposobnosti apsorpcije infracrvenog zračenja vodene pare i ugljičnog dioksida, što je nazvao prirodnim efektom staklenika. Šveđanin je sugerirao da bi udvostručenje koncentracije CO2 dovelo do porasta temperature od pet stupnjeva. On i kolega Thomas Chamberlin su, u sklopu istraživanja o tome hoće li ugljični dioksid objasniti uzroke velikih ledenih doba, izračunali i da ljudske aktivnosti mogu zagrijati Zemlju dodavanjem ugljičnog dioksida u atmosferu,

Dakle, bez klimatskih promjena ljudi danas ne bi mogli naseliti Zemlju. Ili, preciznije, homo sapiens je iznikao iz planeta koji je dugo vremena doživljavao efekt staklenika, što je kao rezultat tu učinilo život mogućim. Bez toga bi temperatura bila oko 30 stupnjeva niža ili znatno ispod točke smrzavanja vode, pri čemu bi svi oceani bili zaleđeni. "Stoga", objasnio je veliki Carl Sagan ispred Kongresa 1985. godine: "malo klimatskih promjena izazvanih učinkom staklenika je dobra stvar. Ali mi izbacujemo ogromne količine CO2 i drugih plinova u atmosferu svake godine, bez ikakve brige o dugoročnim i globalnim posljedicama.”

---

image
Mohamed Abdel Hamid/Anadolu Agency Via Afp
---

I dok ljudi danas šetaju okolo i obavljaju "posao kao i inače", usta su im puna objašnjenja kako sve to što rade, rade za svoju djecu. "To", u pravilu, uključuje konzumiranje svega onoga karbonska ekonomija nudi; ali to, zapravo, i nije toliko problem. Budimo realni, niti usamljeni pojedinac svojim dnevnim kupovnim izborima na išta utječe, niti je usklađivanje života po bezugljičnim pravilima lako, pa ni moguće. Međutim, ono što iznimno brine je što su se ljudi, praktički, pomirili sa situacijom u kojoj će se naš planet zagrijati dobro poviše te famozne točke bez povratka. Jedino što bi, u trenutnoj situaciji, bilo pošteno, je da se populacija pomiri s time i da to što ovom pitanju ne radi apsolutno ništa - također radi za svoju djecu.

Mi smo, teško je tome kontrirati, generacija koja najmanje od svih dosadašnjih brine za budućnost svog potomstva. Istina, susrećemo se s apokaliptičnijim scenarijem nego naši preci, ali opaska svejedno stoji. Zato Sagan nastavlja: "Ovdje je problem koji nadilazi našu posebnu generaciju. To je međugeneracijski problem. Ako sada ne učinimo pravu stvar, postoje vrlo ozbiljni problemi s kojima će se naša djeca i unuci morati suočiti. To je također globalni problem. Nije dobro ako samo jedna ili dvije velike industrijske nacije poduzmu značajne korake da spriječe porast stakleničkih plinova, jer će industrijski razvoj drugih nacija nastaviti problem.

---

---

Dakle, nacije, da bi se pozabavile ovim problemom, moraju napraviti promjenu od svoje tradicionalne brige o sebi, a ne o planetu i vrsti, promjenu s tradicionalnih kratkoročnih ciljeva na dugoročnije ciljeve. Moramo imati na umu da bi u početnim fazama porasta globalne temperature, jedna regija planeta mogla imati koristi, dok bi druga regija planete patila. I mora postojati neka vrsta razmjene koristi i patnje. A to zahtijeva određeni stupanj međunarodnog prijateljstva koji danas sigurno ne postoji. Mislim da je za ovaj problem bitna globalna svijest, pogled koji nadilazi naše isključive identifikacije s generacijskim i političkim grupacijama u koje smo slučajno rođeni. Rješenje ovih problema zahtijeva perspektivu koja obuhvaća planet i budućnost, jer svi smo u ovom stakleniku."

Po rečenome, primjećujemo kako je astrobiolog predvidio izglasani fond za gubitak i štetu, ali, naravno, kako i doliči jednom obuhvatnom misliocu, otišao i korak dalje. A kako bi ga ostavili u tračnicama trenutnog globalnog konteksta, preosimo i Saganovo obraćanje na Petom forum o novim problemima 1990. godine, gdje publici postavlja pitanje: "Što mislite, koliko su novca Sjedinjene Države potrošile od 1945. na Hladni rat?" Odgovor je golemih 10 bilijuna dolara, a brojka se, naravno, otad eksponencijalno povećala. U 2021. je taj iznos bio 800 milijardi.

---

---

Zatim nastavlja: “Koliko je bilo izvjesno da će Rusi izvršiti invaziju? 100 posto? Valjda ne, jer je nikad nisu izvršili. Što ako je samo, recimo, 10 posto? Što bi rekli zagovornici velikog vojnog nagomilavanja? Moramo biti razboriti.” Sagan napominje da "klasično vojno razmišljanje" uvijek uključuje pripremu za najgore, čak i ako je to samo daleka mogućnost. Onda pita: "Zašto se isti argument ne odnosi na globalno zagrijavanje? Ako je samo mala vjerojatnost da se to dogodi budući da su posljedice tako ozbiljne, ne morate li ozbiljno uložiti da to spriječite ili ublažite?"

Sagan ovu logičnu grešku u trošenju američke vlade naziva "dvostrukim standardom" i potiče tretiranje klimatskih promjena s ozbiljnošću koju zaslužuju. Ipak, kako vojna potrošnja fosilnih goriva čini šest posto one ukupne čitavog svijeta, naivno bi bilo očekivati njihovo ukidanje. Uostalom, ratujemo zbog djece, zar ne? Plus, zamislite tenkove na solarni pogon kako spašavaju svijet - i to dvostruko!

Takav prizor bi bio nebulozniji i od samih Cop-ova.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
youtube screenshot Mohamed Abdel Hamid/Anadolu Agency Via Afp Guy Peterson/Afp Valeria Mongelli/Hans Lucas Via Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/neki-ga-zovu-najpametnijim-covjekom-svih-vremena-a-jos-1990-se-zapitao-sto-ako-rusi-naprave-invaziju-pa-ako-mislite-da-je-to-opasno-cekajte-da-vasa-djeca-cuju-za-ovo-1244958 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=abf0c04b313ab93e5cf0ad833eb799c447bdc37f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neki+ga+zovu+najpametnijim+%C4%8Dovjekom+svih+vremena%2C+a+jo%C5%A1+1990.+se+zapitao%3A+%E2%80%98%C5%A0to+ako+Rusi+naprave+invaziju%3F+Pa%2C+ako+mislite+da+je+to+opasno%2C+%C4%8Dekajte+da+va%C5%A1a+djeca+%C4%8Duju+za+ovo...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fneki-ga-zovu-najpametnijim-covjekom-svih-vremena-a-jos-1990-se-zapitao-sto-ako-rusi-naprave-invaziju-pa-ako-mislite-da-je-to-opasno-cekajte-da-vasa-djeca-cuju-za-ovo-1244958 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fneki-ga-zovu-najpametnijim-covjekom-svih-vremena-a-jos-1990-se-zapitao-sto-ako-rusi-naprave-invaziju-pa-ako-mislite-da-je-to-opasno-cekajte-da-vasa-djeca-cuju-za-ovo-1244958 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cop27 u kozmosu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetcop27 u kozmosu

Neki ga zovu najpametnijim čovjekom svih vremena, a još 1990. se zapitao: ‘Što ako Rusi naprave invaziju? Pa, ako mislite da je to opasno, čekajte da vaša djeca čuju za ovo...‘

Piše Marin Prvan
30. studenog 2022. - 12:37

Kada se bude pisala povijest klimatske krize, Cop27 će se smatrati trenutkom kada je umro san o održavanju globalnog zagrijavanja ispod 1,5 stupnja. Premda je taj cilj, iznad kojeg se nalaze najkatastrofalniji klimatski utjecaji, još uvijek fizički moguće postići, za to bi bilo potrebno da se globalne emisije ugljika smanje za 50 posto do 2030. godine - a rekordne razine onečišćenja se i dalje pumpaju u atmosferu.

Upozorenja prije ove UN-ove konferencije nisu mogla biti glasnija. Međutim, iza zatvorenih vrata su države s jakom industrijom fosilnih goriva prisilile ostale da se bore rukama i nogama samo kako bi očuvale poražavajući status quo. S čim su se morali sučeliti, otkrivaju riječi delegata Saudijske Arabije: “Ne bismo trebali ciljati na izvore energije, već se usred...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:40