StoryEditorOCM
Svijetdoznajemo detalje

Napeta akcija spašavanja američkog speleologa privodi se kraju: evo gdje se trenutno nalazi i kada će izaći

Piše Ivica Marković
11. rujna 2023. - 09:40

Kroz nekoliko sati, najkasnije danas poslijepodne Mark Dickey, američki speleolog trebao bi ugledati "svjetlo dana", nakon što je devet dana bio "zarobljen" na minus 1100 metara u jami Morca, u turskom gorju Taras.

Kako smo već pisali on je još u subotu 2. rujna ostao "zarobljen" u jami Morca, jer je imao ozbiljnih zdravstvenih problema (izbacivao je krv na usta) u predjelu probavnog trakta.

image

Amerikanac će uskoro biti izvučen, spasitelj pokazuje trenutnu lokaciju

Privatni Album/

Spasitelji i Dickey nalaze se trenutačno na oko minus 200 metara od ulaza u jamu i ako ne bude nekih nepredviđenih događanja kroz nekoliko sati bi trebali izići na površinu.

U akciji spašavanja aktivno sudjeluju pripadnici HGSS-a, a uz njih su i kolege iz Poljske, SAD-a, Italije, Mađarske i Turske.

image

Izvlačenje iz jame

Prvi "glas" da je Dickey "zapeo" na toj dubini došao je do spašavatelja 3. rujna (nedjelja) kada je on pozvao pomoć i kada se prema njemu krenuli spašavatelji iz Mađarske sa liječnicima. Liječnici su uspjeli stabilizirati njegovo zdravstveno stanje i čim su se završile pripremne radnje za akciju izvlačenja i čim je Dickeyevo zdravstveno stanje to dozvoljavalo akcija je započela. U petak oko 14.30 sati su krenuli prema izlazu i danas bi trebali izbiti na površinu. Valja istaknuti da su akciju u petak započeli pripadnici HGSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 12:20