stdClass Object ( [id] => 1362508 [title] => Mirotvorac Putin nudi pregovore o Ukrajini militantnom Zapadu. Šef Kremlja svima će oprostiti što ih je tukao [alias] => mirotvorac-putin-nudi-pregovore-o-ukrajini-militantnom-zapadu-sef-kremlja-svima-ce-oprostiti-sto-ih-je-tukao [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ruski despot Vladimir V. Putin desetljećima je radio na pridobivanju svojih saveznika na Zapadu, koristeći pritom čak i špijunske agencije za upletanje u izbore i raspoređujući diplomate za izgradnju veza s političarima naklonjenima Kremlju. Nije tajna da je aktivno financijski pomagao mnoge desničarske populiste u Europi, od Orbana u Mađarskoj preko Janše u Sloveniji.

---

---

Putin i zapadna ekstremna desnica vole se i posve slažu u političkoj metodologiji: jednako preziru demokraciju, pravnu državu i ljudska prava, te jednako promoviraju samovolju i čvrstu ruku kao jeftini izlaz iz svih društvenih teškoća.

---

image

Putin je dobio priliku reći kako su se Rusi ‘samo branili‘

Gavriil Grigorov/Afp
---

U četvrtak je svijet svjedočio novom opširnom poglavlju u Putinovim nastojanjima da se dodvori istomišljenicima na zapadnoj hemisferi. Dvosatni intervju s kontroverznim pseudonovinarom iz Trumpova šinjela snimljen je u pozlaćenoj dvorani Kremlja. Govoreći s Tuckerom Carlsonom, bivšim voditeljem Fox Newsa, Putin je pozvao Sjedinjene Države da "naprave sporazum" o ustupanju ukrajinskog teritorija Rusiji kako bi se što prije okončao rat. Nastojao se obratiti što izravnije američkim konzervativcima baš u trenutku kad su republikanski zastupnici zaustavili pomoć Ukrajini na Capitol Hillu. Ponovio je u više navrata i poznate teze bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome kako Sjedinjene Države zacijelo imaju hitnije prioritete od nekog tamo rata na rubu Europe.

"Zar nemaju ništa pametnije raditi?" odgovorio je cinično Putin na pitanje Carlsona o mogućnosti da se američki vojnici bore u Ukrajini. "Imate problema na granici, imate problema s migracijom, imate problema s državnim dugom" - ponavljao je koketno fraze iz Trumpova predizbornog arsenala. Veći dio njegova intervjua bila je već poznata lekcija o "povijesnom pravu Rusije prema istočnoeuropskim zemljama", počevši od dalekoga devetog stoljeća. Iznio je svoja izlizana i lažna opravdanja za rusku invaziju na Ukrajinu, tvrdeći da je cilj Rusije bio "zaustaviti rat" koji, tobože, Zapad vodi protiv Rusije. Posezao je i za temama poput Velikog Vojvodstva Litve ili dolaska kršćanstva u istočnu Europu, sve samo kako bi pokušao odnekud iskopati "argumente" za svoje teritorijalne zahtjeve u Ukrajini.

No, već i iz aviona vidjelo se kako je Putin tijekom ovoga razgovora vrlo krotak i mirotvorno raspoložen, sasvim netipično za velikog "ratnog pobjednika". U više navrata sugerirao je kako bi rat u Ukrajini trebalo okončati, no ne vojnom pobjedom, već sporazumom Rusije sa Zapadom. Na kraju intervjua despot iz Kremlja je jasno kazao kako je došlo vrijeme za razgovore o okončanju rata jer su “oni koji su na vlasti na Zapadu shvatili da Rusija neće biti poražena na bojnom polju”. Usudio se lažno ustvrditi i kako je Moskva povukla svoje trupe iz Kijeva 2022. godine kao svoj "doprinos mirovnom sporazumu". To što je ukrajinska vojska oko Kijeva u proljeće 2022. do nogu potukla njegove trupe trebali bi, valjda, svi zaboraviti.

---

image

Povijesno pravo Rusije na Ukrajinu datira još iz devetog stoljeća

Gavriil Grigorov/Afp
---

Vladimir Putin pružio je pred cijelim svijetom maslinovu grančicu Zapadu, umjesto da pribjegne vatrenoj retorici koju je koristio pred domaćom publikom – zaključio je u svojoj analizi intervjua ruskog diktatora New York Times. Washington Post smatra da je još jednom pokušao prodati Zapadu svoju revizionističku povijesnu tiradu i mitove o osnivanju Rusije i Ukrajine. No, bio je pritom vrlo pažljiv. Suzdržavao se čak i uobičajenih posprdnih upadica na račun dekadentnog Zapada. Kad mu je Carlson pružio priliku da još jednom dizajnira Rusiju kao branitelja “tradicionalnih vrijednosti”, a protiv onoga što on često prikazuje kao degenerirano zapadno društvo, ruski je predsjednik bio neuobičajeno suzdržan. "Zapadno društvo je pragmatičnije", rekao je. “A ruski ljudi više razmišljaju o vječnom, i o moralnim vrijednostima.”

Očito je Putin pokušavao poslati poruku da njegov rat u zadnje dvije godine nije sukob sa Zapadom kao cjelinom, već isključivo s vladajućom elitom koja nastoji očuvati svoju "globalnu hegemoniju".

---

image

Carlsonov intervjuu s Putinovim američkim naličjem 

Chris Delmas/Afp
---

Putin je u više navrata nastojao signalizirati da Moskva i Washington mogu pronaći zajednički jezik. Rekao je Carlsonu da Rusija nema interesa napadati zemlje na istočnom krilu NATO-a te da Moskvu uopće ne zanima Poljska, Latvija ili druge susjedne zemlje. Ponudio je i pregovore SAD-u oko novinara Wall Street Journala Gershkovicha kojega od lani terete za špijunažu u Rusiji. Putin je naglasio kako je otvoren za dijalog o njegovoj sudbini, nagovještavajući da Kremlj čeka povoljnu ponudu Sjedinjenih Država da ga puste u sklopu razmjene zatvorenika.

Više je nego znakovito da ruski predsjednik za čitavo vrijeme dvosatnog intervjua nije spomenuo svog "prijatelja" Donalda Trumpa, valjda kako ne bi bilo previše očigledno da se spornim intervjuom obraća primarno njemu i njegovim republikancima. Sam tajming njegova prvog razgovora na Zapadu u zadnje dvije godine sugerira kako šef Kremlja jako računa s Trumpovim izbornim trijumfom, kao i s jačanjem brojnih drugih simpatizera među zapadnom populističkom desnicom. U takvoj konstelaciji puno bi lakše došao do mirovnog sporazuma i do legalizacije dosadašnjih ruskih osvajanja u Ukrajini. Zato je i apelirao na Sjedinjene Države da hitno moraju prestati slati vojnu pomoć Ukrajini, a potom i uvjeriti ukrajinske čelnike da pristanu na pregovore.

---

image

Sva ruska razaranja u Ukrajini bila su obrambena

Genya Savilov/Afp
---

Tatjana Stanova, viša suradnica u Carnegie Russia Eurasia Centeru, smatra kako je Putin očigledno bolno svjestan kako rat mora okončati diplomacijom. Ulazak u mirovne pregovore uoči ruskih izbora vratio bi mu, osim toga, žuđeni međunarodni kredibilitet, te pružio mogućnost da zadrži ukrajinske terene koje je zauzeo krvlju.

"Nije zapravo rekao ama baš ništa novo", komentirala je intervju Nina L. Hruščova, praunuka nekdašnjeg sovjetskog vođe Nikite Hruščova i profesorica međunarodnih odnosa na New School u New Yorku. Rusi su navikli na njegove lekcije iz povijesti, nastavila je Hruščova, no američki gledatelji "mora da su poludjeli od tih tegobnih povijesnih lekcija”.

Summa summarum, Putin je dvosatnim obraćanjem Zapadu nehotice i između redaka otkrio samo jedno: da je jako "ranjen" izolacijom i odgurivanjem iz redova državnika civiliziranog svijeta, te da bi jako volio da ubrzo dođe do mirovnih pregovora u kojima bi on obnovio svoju "humanu" reputaciju. A taj bi mu posao jako olakšala Trumpova izborna pobjeda u SAD-u i trijumfi što većeg broja desničarskih populista diljem Europe.

---

image

Dok je Putin intervjuom širio mir, isto su radile i njegove trupe 

Sergei Supinsky/Afp
---

A o Trumpovu "novinaru" koji je Putina intervjuirao i sve objavio na svom profilu na platformi X dovoljno je reći da je odmah na početku slagao kako nitko iz medija sa Zapada u dvije godine nije pokušao komunicirati s Putinom. Demantirali su ga deseci TV i medijskih kuća. U dva sata Putinova propagandističkog istupa nije postavio niti jedno jedino pitanje o ruskim napadima na civilna područja ili kritičnu infrastrukturu u Ukrajini u kojima su ubijene na tisuće ljudi. Nije bilo spomena o optužbama za ratne zločine s kojima je suočen ruski čelnik, ili o prisilnoj deportaciji i otmicama ukrajinske djece. Izostala su i pitanja o sveobuhvatnim političkim obračunima ruskog režima s Putinovim kritičarima i oporbom, ili o dugim robijama na koje se redovito šalju obični Rusi koji se usude izaći na antiratne prosvjede. Očito je da Carlsonov nalogodavac Trump smatra kako je vrijeme da se demokracija i ljudska prava ubrzo počnu jednako prezrivo tretirati i na Zapadu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza intervjua [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => analiza intervjua 2 0 7494 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-09 11:02:16 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-09 12:38:44 [modified_by] => 3073 [publish_up] => 2024-02-09 12:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mirotvorac Putin nudi pregovore o Ukrajini militantnom Zapadu. Šef Kremlja svima će oprostiti što ih je tukao page_title=Mirotvorac Putin nudi pregovore o Ukrajini militantnom Zapadu. Šef Kremlja svima će oprostiti što ih je tukao [metakey] => vladimir putin, tucker carlson , intervju s vampirom, donald trump [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540678.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540676.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540675.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540677.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540679.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540680.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26540681.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gavriil Grigorov\/Afp","Gavriil Grigorov\/Afp","Chris Delmas\/Afp","Gavriil Grigorov\/Afp","Gavriil Grigorov\/Afp","Genya Savilov\/Afp","Sergei Supinsky\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Razgovor Putina s Trumpovim posrednikom<\/p>","","

Carlsonov intervjuu s Putinovim ameri\u010dkim nali\u010djem\u00a0<\/p>","

Putin je dobio priliku re\u0107i kako su se Rusi \u2018samo branili\u2018<\/p>","

Povijesno pravo Rusije na Ukrajinu datira jo\u0161 iz devetog stolje\u0107a<\/p>","

Sva ruska razaranja u Ukrajini bila su obrambena<\/p>","

Dok je Putin intervjuom \u0161irio mir, isto su radile i njegove trupe\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_26540678_1920.jpg":"1920x1080","k_26540678_1280.jpg":"1280x1280","k_26540678_1024.jpg":"1024x1024","k_26540678_640.jpg":"640x640","k_26540678_480.jpg":"480x480","k_26540678_340.jpg":"340x340","k_26540678_220.jpg":"220x220","o_26540678_1280.jpg":"1280x852","o_26540678_1024.jpg":"1024x682","o_26540678_640.jpg":"640x426","o_26540678_480.jpg":"480x319","o_26540678_340.jpg":"340x226","o_26540678_220.jpg":"220x146","h_26540678_1280.jpg":"1280x854","h_26540678_1024.jpg":"1024x683","h_26540678_640.jpg":"640x427","h_26540678_480.jpg":"480x320","h_26540678_340.jpg":"340x227","h_26540678_220.jpg":"220x147","pp_26540678_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540678_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540678_640.jpg":"640x814","pp_26540678_480.jpg":"480x611","pp_26540678_340.jpg":"340x432","pp_26540678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x712","hd_26540676_1920.jpg":"1920x1080","k_26540676_1280.jpg":"1280x1280","k_26540676_1024.jpg":"1024x1024","k_26540676_640.jpg":"640x640","k_26540676_480.jpg":"480x480","k_26540676_340.jpg":"340x340","k_26540676_220.jpg":"220x220","o_26540676_1280.jpg":"1280x890","o_26540676_1024.jpg":"1024x712","o_26540676_640.jpg":"640x445","o_26540676_480.jpg":"480x333","o_26540676_340.jpg":"340x236","o_26540676_220.jpg":"220x152","h_26540676_1280.jpg":"1280x854","h_26540676_1024.jpg":"1024x683","h_26540676_640.jpg":"640x427","h_26540676_480.jpg":"480x320","h_26540676_340.jpg":"340x227","h_26540676_220.jpg":"220x147","pp_26540676_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540676_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540676_640.jpg":"640x814","pp_26540676_480.jpg":"480x611","pp_26540676_340.jpg":"340x432","pp_26540676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x648","hd_26540675_1920.jpg":"1920x1080","k_26540675_1280.jpg":"1280x1280","k_26540675_1024.jpg":"1024x1024","k_26540675_640.jpg":"640x640","k_26540675_480.jpg":"480x480","k_26540675_340.jpg":"340x340","k_26540675_220.jpg":"220x220","o_26540675_1280.jpg":"1280x810","o_26540675_1024.jpg":"1024x648","o_26540675_640.jpg":"640x405","o_26540675_480.jpg":"480x303","o_26540675_340.jpg":"340x215","o_26540675_220.jpg":"220x139","h_26540675_1280.jpg":"1280x854","h_26540675_1024.jpg":"1024x683","h_26540675_640.jpg":"640x427","h_26540675_480.jpg":"480x320","h_26540675_340.jpg":"340x227","h_26540675_220.jpg":"220x147","pp_26540675_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540675_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540675_640.jpg":"640x814","pp_26540675_480.jpg":"480x611","pp_26540675_340.jpg":"340x432","pp_26540675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26540677_1920.jpg":"1920x1080","k_26540677_1280.jpg":"1280x1280","k_26540677_1024.jpg":"1024x1024","k_26540677_640.jpg":"640x640","k_26540677_480.jpg":"480x480","k_26540677_340.jpg":"340x340","k_26540677_220.jpg":"220x220","o_26540677_1280.jpg":"1280x852","o_26540677_1024.jpg":"1024x682","o_26540677_640.jpg":"640x426","o_26540677_480.jpg":"480x319","o_26540677_340.jpg":"340x226","o_26540677_220.jpg":"220x146","h_26540677_1280.jpg":"1280x854","h_26540677_1024.jpg":"1024x683","h_26540677_640.jpg":"640x427","h_26540677_480.jpg":"480x320","h_26540677_340.jpg":"340x227","h_26540677_220.jpg":"220x147","pp_26540677_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540677_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540677_640.jpg":"640x814","pp_26540677_480.jpg":"480x611","pp_26540677_340.jpg":"340x432","pp_26540677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26540679_1920.jpg":"1920x1080","k_26540679_1280.jpg":"1280x1280","k_26540679_1024.jpg":"1024x1024","k_26540679_640.jpg":"640x640","k_26540679_480.jpg":"480x480","k_26540679_340.jpg":"340x340","k_26540679_220.jpg":"220x220","o_26540679_1280.jpg":"1280x852","o_26540679_1024.jpg":"1024x682","o_26540679_640.jpg":"640x426","o_26540679_480.jpg":"480x319","o_26540679_340.jpg":"340x226","o_26540679_220.jpg":"220x146","h_26540679_1280.jpg":"1280x854","h_26540679_1024.jpg":"1024x683","h_26540679_640.jpg":"640x427","h_26540679_480.jpg":"480x320","h_26540679_340.jpg":"340x227","h_26540679_220.jpg":"220x147","pp_26540679_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540679_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540679_640.jpg":"640x814","pp_26540679_480.jpg":"480x611","pp_26540679_340.jpg":"340x432","pp_26540679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26540680_1920.jpg":"1920x1080","k_26540680_1280.jpg":"1280x1280","k_26540680_1024.jpg":"1024x1024","k_26540680_640.jpg":"640x640","k_26540680_480.jpg":"480x480","k_26540680_340.jpg":"340x340","k_26540680_220.jpg":"220x220","o_26540680_1280.jpg":"1280x852","o_26540680_1024.jpg":"1024x682","o_26540680_640.jpg":"640x426","o_26540680_480.jpg":"480x319","o_26540680_340.jpg":"340x226","o_26540680_220.jpg":"220x146","h_26540680_1280.jpg":"1280x854","h_26540680_1024.jpg":"1024x683","h_26540680_640.jpg":"640x427","h_26540680_480.jpg":"480x320","h_26540680_340.jpg":"340x227","h_26540680_220.jpg":"220x147","pp_26540680_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540680_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540680_640.jpg":"640x814","pp_26540680_480.jpg":"480x611","pp_26540680_340.jpg":"340x432","pp_26540680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26540681_1920.jpg":"1920x1080","k_26540681_1280.jpg":"1280x1280","k_26540681_1024.jpg":"1024x1024","k_26540681_640.jpg":"640x640","k_26540681_480.jpg":"480x480","k_26540681_340.jpg":"340x340","k_26540681_220.jpg":"220x220","o_26540681_1280.jpg":"1280x852","o_26540681_1024.jpg":"1024x682","o_26540681_640.jpg":"640x426","o_26540681_480.jpg":"480x319","o_26540681_340.jpg":"340x226","o_26540681_220.jpg":"220x146","h_26540681_1280.jpg":"1280x854","h_26540681_1024.jpg":"1024x683","h_26540681_640.jpg":"640x427","h_26540681_480.jpg":"480x320","h_26540681_340.jpg":"340x227","h_26540681_220.jpg":"220x147","pp_26540681_1280.jpg":"1280x1628","pp_26540681_1024.jpg":"1024x1303","pp_26540681_640.jpg":"640x814","pp_26540681_480.jpg":"480x611","pp_26540681_340.jpg":"340x432","pp_26540681_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15137445 Threads: 5 Questions: 3164093248 Slow queries: 7079660 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235228914 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/mirotvorac-putin-nudi-pregovore-o-ukrajini-militantnom-zapadu-sef-kremlja-svima-ce-oprostiti-sto-ih-je-tukao-1362508 [printLink] => /vijesti/svijet/mirotvorac-putin-nudi-pregovore-o-ukrajini-militantnom-zapadu-sef-kremlja-svima-ce-oprostiti-sto-ih-je-tukao-1362508?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703871 [name] => tucker carlson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-24 14:53:50 [main_article_id] => 0 [alias] => tucker-carlson [link] => /tag/tucker-carlson ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659619 [name] => intervju s vampirom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 18:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => intervju-s-vampirom [link] => /tag/intervju-s-vampirom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza intervjua [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mirotvorac Putin nudi pregovore o Ukrajini militantnom Zapadu. Šef Kremlja svima će oprostiti što ih je tukao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540678.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gavriil Grigorov/Afp [mainImageDesc] =>

Razgovor Putina s Trumpovim posrednikom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540678.jpg [title] =>

Razgovor Putina s Trumpovim posrednikom

Gavriil Grigorov/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540676.jpg [title] => Gavriil Grigorov/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540675.jpg [title] =>

Carlsonov intervjuu s Putinovim američkim naličjem 

Chris Delmas/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540677.jpg [title] =>

Putin je dobio priliku reći kako su se Rusi ‘samo branili‘

Gavriil Grigorov/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540679.jpg [title] =>

Povijesno pravo Rusije na Ukrajinu datira još iz devetog stoljeća

Gavriil Grigorov/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540680.jpg [title] =>

Sva ruska razaranja u Ukrajini bila su obrambena

Genya Savilov/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26540681.jpg [title] =>

Dok je Putin intervjuom širio mir, isto su radile i njegove trupe 

Sergei Supinsky/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ruski despot Vladimir V. Putin desetljećima je radio na pridobivanju svojih saveznika na Zapadu, koristeći pritom čak i špijunske agencije za upletanje u izbore i raspoređujući diplomate za izgradnju veza s političarima naklonjenima Kremlju. Nije tajna da je aktivno financijski pomagao mnoge desničarske populiste u Europi, od Orbana u Mađarskoj preko Janše u Sloveniji.

---

---

Putin i zapadna ekstremna desnica vole se i posve slažu u političkoj metodologiji: jednako preziru demokraciju, pravnu državu i ljudska prava, te jednako promoviraju samovolju i čvrstu ruku kao jeftini izlaz iz svih društvenih teškoća.

---

image

Putin je dobio priliku reći kako su se Rusi ‘samo branili‘

Gavriil Grigorov/Afp
---

U četvrtak je svijet svjedočio novom opširnom poglavlju u Putinovim nastojanjima da se dodvori istomišljenicima na zapadnoj hemisferi. Dvosatni intervju s kontroverznim pseudonovinarom iz Trumpova šinjela snimljen je u pozlaćenoj dvorani Kremlja. Govoreći s Tuckerom Carlsonom, bivšim voditeljem Fox Newsa, Putin je pozvao Sjedinjene Države da "naprave sporazum" o ustupanju ukrajinskog teritorija Rusiji kako bi se što prije okončao rat. Nastojao se obratiti što izravnije američkim konzervativcima baš u trenutku kad su republikanski zastupnici zaustavili pomoć Ukrajini na Capitol Hillu. Ponovio je u više navrata i poznate teze bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome kako Sjedinjene Države zacijelo imaju hitnije prioritete od nekog tamo rata na rubu Europe.

"Zar nemaju ništa pametnije raditi?" odgovorio je cinično Putin na pitanje Carlsona o mogućnosti da se američki vojnici bore u Ukrajini. "Imate problema na granici, imate problema s migracijom, imate problema s državnim dugom" - ponavljao je koketno fraze iz Trumpova predizbornog arsenala. Veći dio njegova intervjua bila je već poznata lekcija o "povijesnom pravu Rusije prema istočnoeuropskim zemljama", počevši od dalekoga devetog stoljeća. Iznio je svoja izlizana i lažna opravdanja za rusku invaziju na Ukrajinu, tvrdeći da je cilj Rusije bio "zaustaviti rat" koji, tobože, Zapad vodi protiv Rusije. Posezao je i za temama poput Velikog Vojvodstva Litve ili dolaska kršćanstva u istočnu Europu, sve samo kako bi pokušao odnekud iskopati "argumente" za svoje teritorijalne zahtjeve u Ukrajini.

No, već i iz aviona vidjelo se kako je Putin tijekom ovoga razgovora vrlo krotak i mirotvorno raspoložen, sasvim netipično za velikog "ratnog pobjednika". U više navrata sugerirao je kako bi rat u Ukrajini trebalo okončati, no ne vojnom pobjedom, već sporazumom Rusije sa Zapadom. Na kraju intervjua despot iz Kremlja je jasno kazao kako je došlo vrijeme za razgovore o okončanju rata jer su “oni koji su na vlasti na Zapadu shvatili da Rusija neće biti poražena na bojnom polju”. Usudio se lažno ustvrditi i kako je Moskva povukla svoje trupe iz Kijeva 2022. godine kao svoj "doprinos mirovnom sporazumu". To što je ukrajinska vojska oko Kijeva u proljeće 2022. do nogu potukla njegove trupe trebali bi, valjda, svi zaboraviti.

---

image

Povijesno pravo Rusije na Ukrajinu datira još iz devetog stoljeća

Gavriil Grigorov/Afp
---

Vladimir Putin pružio je pred cijelim svijetom maslinovu grančicu Zapadu, umjesto da pribjegne vatrenoj retorici koju je koristio pred domaćom publikom – zaključio je u svojoj analizi intervjua ruskog diktatora New York Times. Washington Post smatra da je još jednom pokušao prodati Zapadu svoju revizionističku povijesnu tiradu i mitove o osnivanju Rusije i Ukrajine. No, bio je pritom vrlo pažljiv. Suzdržavao se čak i uobičajenih posprdnih upadica na račun dekadentnog Zapada. Kad mu je Carlson pružio priliku da još jednom dizajnira Rusiju kao branitelja “tradicionalnih vrijednosti”, a protiv onoga što on često prikazuje kao degenerirano zapadno društvo, ruski je predsjednik bio neuobičajeno suzdržan. "Zapadno društvo je pragmatičnije", rekao je. “A ruski ljudi više razmišljaju o vječnom, i o moralnim vrijednostima.”

Očito je Putin pokušavao poslati poruku da njegov rat u zadnje dvije godine nije sukob sa Zapadom kao cjelinom, već isključivo s vladajućom elitom koja nastoji očuvati svoju "globalnu hegemoniju".

---

image

Carlsonov intervjuu s Putinovim američkim naličjem 

Chris Delmas/Afp
---

Putin je u više navrata nastojao signalizirati da Moskva i Washington mogu pronaći zajednički jezik. Rekao je Carlsonu da Rusija nema interesa napadati zemlje na istočnom krilu NATO-a te da Moskvu uopće ne zanima Poljska, Latvija ili druge susjedne zemlje. Ponudio je i pregovore SAD-u oko novinara Wall Street Journala Gershkovicha kojega od lani terete za špijunažu u Rusiji. Putin je naglasio kako je otvoren za dijalog o njegovoj sudbini, nagovještavajući da Kremlj čeka povoljnu ponudu Sjedinjenih Država da ga puste u sklopu razmjene zatvorenika.

Više je nego znakovito da ruski predsjednik za čitavo vrijeme dvosatnog intervjua nije spomenuo svog "prijatelja" Donalda Trumpa, valjda kako ne bi bilo previše očigledno da se spornim intervjuom obraća primarno njemu i njegovim republikancima. Sam tajming njegova prvog razgovora na Zapadu u zadnje dvije godine sugerira kako šef Kremlja jako računa s Trumpovim izbornim trijumfom, kao i s jačanjem brojnih drugih simpatizera među zapadnom populističkom desnicom. U takvoj konstelaciji puno bi lakše došao do mirovnog sporazuma i do legalizacije dosadašnjih ruskih osvajanja u Ukrajini. Zato je i apelirao na Sjedinjene Države da hitno moraju prestati slati vojnu pomoć Ukrajini, a potom i uvjeriti ukrajinske čelnike da pristanu na pregovore.

---

image

Sva ruska razaranja u Ukrajini bila su obrambena

Genya Savilov/Afp
---

Tatjana Stanova, viša suradnica u Carnegie Russia Eurasia Centeru, smatra kako je Putin očigledno bolno svjestan kako rat mora okončati diplomacijom. Ulazak u mirovne pregovore uoči ruskih izbora vratio bi mu, osim toga, žuđeni međunarodni kredibilitet, te pružio mogućnost da zadrži ukrajinske terene koje je zauzeo krvlju.

"Nije zapravo rekao ama baš ništa novo", komentirala je intervju Nina L. Hruščova, praunuka nekdašnjeg sovjetskog vođe Nikite Hruščova i profesorica međunarodnih odnosa na New School u New Yorku. Rusi su navikli na njegove lekcije iz povijesti, nastavila je Hruščova, no američki gledatelji "mora da su poludjeli od tih tegobnih povijesnih lekcija”.

Summa summarum, Putin je dvosatnim obraćanjem Zapadu nehotice i između redaka otkrio samo jedno: da je jako "ranjen" izolacijom i odgurivanjem iz redova državnika civiliziranog svijeta, te da bi jako volio da ubrzo dođe do mirovnih pregovora u kojima bi on obnovio svoju "humanu" reputaciju. A taj bi mu posao jako olakšala Trumpova izborna pobjeda u SAD-u i trijumfi što većeg broja desničarskih populista diljem Europe.

---

image

Dok je Putin intervjuom širio mir, isto su radile i njegove trupe 

Sergei Supinsky/Afp
---

A o Trumpovu "novinaru" koji je Putina intervjuirao i sve objavio na svom profilu na platformi X dovoljno je reći da je odmah na početku slagao kako nitko iz medija sa Zapada u dvije godine nije pokušao komunicirati s Putinom. Demantirali su ga deseci TV i medijskih kuća. U dva sata Putinova propagandističkog istupa nije postavio niti jedno jedino pitanje o ruskim napadima na civilna područja ili kritičnu infrastrukturu u Ukrajini u kojima su ubijene na tisuće ljudi. Nije bilo spomena o optužbama za ratne zločine s kojima je suočen ruski čelnik, ili o prisilnoj deportaciji i otmicama ukrajinske djece. Izostala su i pitanja o sveobuhvatnim političkim obračunima ruskog režima s Putinovim kritičarima i oporbom, ili o dugim robijama na koje se redovito šalju obični Rusi koji se usude izaći na antiratne prosvjede. Očito je da Carlsonov nalogodavac Trump smatra kako je vrijeme da se demokracija i ljudska prava ubrzo počnu jednako prezrivo tretirati i na Zapadu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gavriil Grigorov/Afp Gavriil Grigorov/Afp Chris Delmas/Afp Gavriil Grigorov/Afp Gavriil Grigorov/Afp Genya Savilov/Afp Sergei Supinsky/Afp
Gavriil Grigorov/Afp

Razgovor Putina s Trumpovim posrednikom

Chris Delmas/Afp

Carlsonov intervjuu s Putinovim američkim naličjem 

Gavriil Grigorov/Afp

Putin je dobio priliku reći kako su se Rusi ‘samo branili‘

Gavriil Grigorov/Afp

Povijesno pravo Rusije na Ukrajinu datira još iz devetog stoljeća

Genya Savilov/Afp

Sva ruska razaranja u Ukrajini bila su obrambena

Sergei Supinsky/Afp

Dok je Putin intervjuom širio mir, isto su radile i njegove trupe 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/mirotvorac-putin-nudi-pregovore-o-ukrajini-militantnom-zapadu-sef-kremlja-svima-ce-oprostiti-sto-ih-je-tukao-1362508 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=600d8c815979c5093b513dc9461dcc0cd5debe7f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mirotvorac+Putin+nudi+pregovore+o+Ukrajini+militantnom+Zapadu.+%C5%A0ef+Kremlja+svima+%C4%87e+oprostiti+%C5%A1to+ih+je+tukao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmirotvorac-putin-nudi-pregovore-o-ukrajini-militantnom-zapadu-sef-kremlja-svima-ce-oprostiti-sto-ih-je-tukao-1362508 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmirotvorac-putin-nudi-pregovore-o-ukrajini-militantnom-zapadu-sef-kremlja-svima-ce-oprostiti-sto-ih-je-tukao-1362508 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza intervjua [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetanaliza intervjua

Mirotvorac Putin nudi pregovore o Ukrajini militantnom Zapadu. Šef Kremlja svima će oprostiti što ih je tukao

9. veljače 2024. - 13:28

Ruski despot Vladimir V. Putin desetljećima je radio na pridobivanju svojih saveznika na Zapadu, koristeći pritom čak i špijunske agencije za upletanje u izbore i raspoređujući diplomate za izgradnju veza s političarima naklonjenima Kremlju. Nije tajna da je aktivno financijski pomagao mnoge desničarske populiste u Europi, od Orbana u Mađarskoj preko Janše u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:01