StoryEditorOCM
Svijetpristali na nagodbu

Milijunska odšteta prosvjednicima koje je policija mlatila i gađala gumenim mecima nakon ubojstva Georgea Floyda

Piše hina
20. ožujka 2023. - 23:39

Philadelphia će platiti 9,25 milijuna američkih dolara na ime nagodbe u skupnoj tužbi koji su podigli prosvjednici za rasnu pravdu koji su optužili policiju da ih je zlostavljala na prosvjedu 2020. godine nakon ubojstva Georgea Floyda, objavile su u ponedjeljak gradske vlasti.

Gradske vlasti priopćile su da će taj iznos biti podijeljen 343 tužitelja koji tvrde da su pretrpjeli fizičke i emocionalne povrede u odgovoru policije na prosvjed koji je potaknulo policijsko ubojstvo nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

image
AFP

Prosvjednici su se okupili na važnoj prometnici 1. lipnja 2020. Policija je protiv njih upotrijebila suzavac, po video snimkama, a tužitelji je optužuju da je koristila i gumene metke.

Grad će također donirati najmanje pola milijuna dolara Fondu Bread & Roses za besplatnu psihološku pomoć stanovnicima Zapadne Philadelphije, većinski Afroameričke četvrti, koji su bili žrtve policijskog nasilja, rekli su odvjetnici tužitelja. Nagodba je jedna od najvećih u povijesti grada.

New York je nedavno pristao isplatiti milijune dolara prosvjednicima koji su tvrdili da ih je policija zlostavljala na prosvjedima nakon Floydove smrti.

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 19:31