StoryEditorOCM
Svijetkako ih zaštititi?

Milijuni djece su pred ekranima više nego ikada, je li vam palo na pamet da su postali idealan mamac za pedofile? UNICEF je objavio važan dokument

15. travnja 2020. - 20:11

Zbog pandemije Covida-19, milijuni djece izloženi su povećanom riziku štetnosti virtualnog svijeta jer se njihovi životi sve više odvijaju na internetu, priopćili su danas UNICEF i partneri.

"Pandemija koronavirusa dovela je do neviđenog porasta vremena pred ekranom", rekao je dr. Howard Taylor, izvršni direktor Globalnog partnerstva za zaustavljanje nasilja nad djecom.

"Zatvaranje škola i strože mjere dovode do toga da se sve više obitelji oslanja na tehnologiju i digitalna rješenja kako bi djecu naučila, zabavila i povezala s vanjskim svijetom, ali nemaju sva djeca potrebna znanja, vještine i resurse da bi se zaštitili na mreži."

Više od 1,5 milijardi djece i mladih širom svijeta pogođeno je zatvaranjem škola. Mnogi od tih učenika sada pohađaju nastavu na internetu te se u puno većem opsegu druže na društvenim mrežama.

Međutim, zbog veće količine vremena provedenog na virtualnim platformama, djeca postaju ranjivija na seksualno iskorištavanje, budući da predatori koriste svaku priliku za to, a pandemija Covida-19 može se nazvati njihovom idealnom prilikom.

Također, nedostatak kontakta licem u lice s prijateljima i partnerima može dovesti do pojačanog preuzimanja rizika, poput slanja eksplicitnih fotografija, a osim toga, djeca se zbog toga mogu u većoj mjeri izložiti potencijalno štetnim i nasilnim sadržajima.

UNICEF zajedno sa svojim partnerima, Globalnim partnerstvom za zaustavljanje nasilja nad djecom, Međunarodnom unijom za telekomunikacije (ITU), Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Uredom UN-a za droge i kriminal (UNODC), WePROTECT Global Allianceom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Svjetska fondacijom za djetinjstvo USA (Childhood USA) objavili su dokument sa smjernicama čiji je cilj potaknuti vlade, ICT industriju, nastavnike i roditelje na oprez, te na poduzimanje hitnih mjera za ublažavanje potencijalnih rizika kako bi se osiguralo da tijekom ovih kriznih vremena "online" iskustvo djece bude sigurnije i pozitivno.

"Pod sjenom Covida-19, životi milijuna djece privremeno su se sveli samo na njihove domove i ekrane. Moramo im pomoći da snalaze u novoj stvarnosti ", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

"Pozivamo vlade i industriju da udruže snage kako bi djeci i mladima osigurali sigurnost na mreži putem poboljšanih sigurnosnih značajki i novih alata koji pomažu roditeljima i nastavnicima da nauče svoju djecu kako sigurno koristiti internet."

Preliminarne preporučene mjere za ublažavanje internetskih rizika za djecu tijekom COVID-19 uključuju:

Vlade: Bolje temeljne službe zaštite djece kako bi sigurno nastavili s radom i ostali aktivni tijekom trajanja pandemije; educirati zdravstvene, obrazovne i socijalne radnike o učincima koje Covid-19 može imati na dobrobit djece, uključujući povećane internetske rizike; pojačati inicijative za podizanje svijesti i edukacije o sigurnosti na internetu i osigurati da pružatelji socijalnih usluga, škole, roditelji i djeca budu upoznati s načinima putem kojih mogu prijaviti potencijalne probleme.

Industriju informacijske tehnologije, uključujući platforme za društvene mreže: Osigurati da internetske platforme poboljšaju mjere zaštite, posebno alate za virtualno učenje, i da budu jasno dostupne nastavnicima, roditeljima i djeci; promovirati i olakšati upućivanje sigurnosnih službi i linija za pomoć; provoditi politiku umjerenosti korištenja interneta koja je u skladu s pravima djece; koristiti ugrađene mjere zaštite, istovremeno uvodeći inovacije, kao i osigurati internetsku povezanost kojom bi se poboljšao pristup djeci u nepovoljnom položaju, u kućanstvima s niskim primanjima.

Škole: Ažurirajti postojeću zaštitu koja bi se prilagodila uvjetovanoj svakodnevici djece koja uče od kuće; promovirati i nadzirati dobro ponašanje na mreži i osigurati djeci stalan pristup školskim savjetovalištima.

Roditelje: Osigurati da dječji uređaji imaju najnovija ažuriranja softvera i antivirusne programe; održavati otvoren dijalog s djecom o tome kako i s kim komuniciraju na mreži; raditi s djecom na uspostavljanju pravila o tome kako, kada i gdje se internet može koristiti; budite svjesni znakova nevolje kod djece koji se mogu pojaviti s njihovim povećanim mrežnim aktivnostima i budite upoznati s pravilima škole te pronađite pristup linijama za pomoć i telefonima koji su u tu svrhu dostupni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 09:10