StoryEditorOCM
Svijetpoduzeo niz mjera

Krenuo je na Putina, on ga je likvidirao, a ruski diktator sad se opet suočava s nezamislivim: ‘Poruka još tinja‘

Piše Snježana Pavić/JL
25. kolovoza 2024. - 15:17

Rusi su cvijećem i odavanjem počasti obilježili godinu dana od smrti zapovjednika paravojnih snaga Jevgenija Prigožina. Na pločniku u Moskvi, samo nekoliko stotina metara od Kremlja, brojni poštovatelji došli su još u petak položiti bukete cvijeća, piše Jutarnji.hr.

Pokojni šef tvrtke Wagner umro je dva mjeseca nakon neobičnog čina pobune protiv ruskog ministarstva obrane, ali ga i danas mnogi vide kao domoljuba, izvijestila je agencija France Presse (AFP). Većina ruskih medija ignorirala je godišnjicu Prigožinove smrti, javlja Politico. U Novosibirsku odali su mu počast na spomeniku žrtvama represije iz sovjetske ere.

Avion eksplodirao

Prije godinu dana avion u kojem je bio Jevgenij Prigožin eksplodirao je u zraku. Dva mjeseca prije Prigožin je naredio svojim ljudima da ostave položaje u Ukrajini i marširaju na Kremlj. Iako je puč propao, Rusi su svjedočili nezamislivom: izazivanju autoriteta predsjednika Vladimira Putina od strane jednog od njegovih pristalica, analizira Politico.

Rusi su opet suočeni s nečim što je do jučer bilo nezamislivo: strane trupe su kod Kurska prodrle u Rusiju, prvi put od Drugog svjetskog rata. Pred iznenadnom ukrajinskom ofenzivom oko 133.000 ljudi je pobjeglo. Ukrajinska ofanziva je, baš kao i Prigožinov neuspjeli puč, probila rupu u obećanju Kremlja običnim Rusima da rat protiv Ukrajine neće utjecati na njih.

Smijenjen Šojgu

Prigožin nije uspio, ali njegova poruka da rusko vojno vodstvo vodi zemlju u katastrofu, koja još tinja, očito je mogima bila privlačna, piše Politico. U lipnju prošle godine stanovnici Rostova na Donu požurili su pozdraviti Prigožina i njegove ljude kao heroje. Neki ključni političari i propagandisti šutjeli su dok se Prigožin približavao Moskvi, a i reakcija snaga reda bila je sumnjivo spora.

Putin je poduzeo niz mjera kako bi ponovno preuzeo kontrolu: čini se da je velika čistka u Ministarstvu obrane osmišljena kako bi se umirili neki koji su dijelili Prigožinov prezir prema vojnom vrhu, ali i da bi se usadio strah među one koji bi mogli pomisliti na pobunu. Bivši ministar obrane Sergej Šojgu premješten je u Vijeće nacionalne sigurnosti, nekoliko drugih dužnosnika uhićeno je i optuženo za korupciju, piše Jutarnji.hr. Novi ministar obrane je Andrej Belousov, tehnokrat koji nema podršku ni karizmu da bi predstavljao prijetnju Putinu, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 18:42