StoryEditorOCM
SvijetNA DAN SASTANKA

Kijev poslao snažnu poruku Kini: ‘Očekujemo da napravite jednu stvar, iskoristite svoj utjecaj...‘

Piše Hina
20. ožujka 2023. - 15:46

Kijev očekuje da Kina iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

"Ukrajina pozorno prati posjet kineskog predsjednika Rusiji", rekao je Nikolenko Reutersu nedugo nakon što je kineski čelnik Xi Jinping stigao u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Očekujemo od Pekinga da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu kako bi ona okončala svoj agresivni rat protiv Ukrajine", dodao je.

Očekuje se da će inzistirati na ulozi Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u sukobu nakon što je ranije Peking objavio plan s 12 točaka za okončanje rata.

Kijev kaže da bilo kakav mir morao uključivati potpuno povlačenje ruskih postrojbi i poštivanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

"Spremni smo uključiti se u intenzivniji dijalog s Kinom kako bismo obnovili mir u Ukrajini u skladu s načelima sadržanima u Povelji UN-a i najnovijoj rezoluciji Opće skupštine UN-a o tom pitanju",  kazao je Nikolenko.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 14:57