StoryEditorOCM
Svijetljudska prava

Kad neće Europa, reagirao UN: 'Zahtijevamo od Španjolske da istraži sve o nasilju u Kataloniji za vrijeme referenduma

2. listopada 2017. - 17:55

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein zatražio je u ponedjeljak od španjolskih vlasti da provedu "nepristrane" istrage o "svim činovima nasilja" počinjenim u Kataloniji vezano uz zabranjeni referendum održan u nedjelju.

"Jako sam uznemiren zbog nasilja počinjena u nedjelju u Kataloniji. Zahtijevam od španjolskih vlasti da zajamče potpune istrage, nezavisne i nepristrane o svim činovima nasilja", izjavio je visoki povjerenik u pisanoj poruci.

"Policijske intervencije moraju biti u svakom trenutku proporcionalne i opravdane", dodao je on.
"Čvrsto vjerujem da bi sadašnje stanje trebalo riješiti političkim dijalogom, uz puno poštivanje demokratskih sloboda", otkrio je on.

Šef španjolske vlade Mariano Rajoy izjavio je u nedjelju da konzultacije u Kataloniji predstavljaju "istinski napad na pravnu državu na koji je država reagirala odlučno i sabrano".

"Ispunili smo našu obvezu, reagirali smo prema zakonu i isključivo prema zakonu", rekao je on.
Predsjednik katalonskog izvršnog tijela Carles Puigdemont osudio je "neopravdano nasilje" koji je iskazala nacionalna policija u Barceloni kako bi rastjerala prosvjednike na referendumu o samoodređenju, zabranjenom od španjolske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 11:08