StoryEditorOCM
Svijetpod kontrolom moskve

Iza prosvjeda diljem Europe stoji Putin? Sve upućuje na pomno planiranu operaciju, cilj je isprovocirati jednu zemlju

Piše Vijesti SD
11. svibnja 2023. - 07:05

Dva muškarca sa šalovima navučenima preko lica očigledno ne žele biti prepoznati. Na fotografijama, koje su se prije nekoliko tjedana pojavile na društvenim mrežama, obojica stoje s podignutom desnom rukom, u stilu nacističkog pozdrava. Na ogradi pored njih visi transparent s ukrajinskom zastavom i sloganom na engleskom: "Erdogane, potres je osveta za ruske turiste! Sljedeća je na redu Alanya!" To je popularno mjesto na turskoj obali, u kojem se odmaraju ruski turisti.

Navodi se da su gore opisane fotografije snimljene u Parizu, 5. ožujka oko 8 sati ujutro, navodno na Place Saint-Pierre u 18. arondismanu, te da su na njima navodno ukrajinski aktivisti. Na Facebooku, Telegramu, YouTubeu i TikToku postoje brojne fotografije i video snimke o tome, piše Deutsche Welle.

Druge snimke pokazuju kako se kopija turske zastave navodno spaljuje na jednom drugom mjestu u Parizu. Tu su i fotografije s grafitima na kojima su slogani poput "Stop Erdoganu", "Alanya Next" ili "Stop islamu". Dokumenti, koje su na uvid dobili njemački javni servisi WDR i NDR, njemački list Süddeutsche Zeitung i drugi međunarodni medijski partneri, detaljno opisuju kako bi se trebala voditi jedna takva lažna kampanja. Njih je nabavio londonski "Dossier Center" - Istraživački centar koji financira kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Strateški dokumenti navodno potječu iz ruskog sigurnosnog aparata i nastali su ove godine. U njima se daju upute te se navodi da u takvim provokacijama treba sudjelovati pet maskiranih osoba. Njihov zadatak je da pošalju video snimke turskim medijima i šire ih na društvenim mrežama. Navedeni su i "pristupačni gradovi" u kojima bi ovakve akcije mogle postići željeni učinak: Pariz, Haag, Bruxelles, Frankfurt na Majni.

Sve izgleda kao scenarij za operaciju koja je očigledno osmišljena za izazivanje svađe i sukoba unutar NATO-a. U stvari, kaže se da su se takvi lažni prosvjedi pod kontrolom Moskve već dogodili. Cilj antiturskih ili antimuslimanskih prosvjeda navodnih Ukrajinaca je očigledno da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smanji podršku Ukrajini i spriječi ulazak Švedske u NATO. U dokumentima, koji su dostupni medijima, navedeni su konkretni postupci i instrukcije. Navodni Ukrajinci trebali bi pokazati provokativne reakcije na potres u Turskoj. I tako naglasiti „destruktivni nacistički karakter" ukrajinskog društva pod vodstvom Zelenskog.

Međutim, akcija u Parizu je u konačnici bila provokacija sagledivih razmjera. Pojava maskiranih demonstranata nije igrala nikakvu ulogu ni u francuskim niti u drugim europskim medijima. Fotografije i tekstovi, distribuirani putem naloga na društvenim mrežama, imali su skroman domet. Pa ipak, autor ovih dokumenata ocjenjuje cijelu akciju uspješnom.

Zapadne obavještajne službe smatraju "apsolutno uvjerljivima" ruske akcije, opisane u tim dokumentima. One ocjenjuju da je dio ruske strategije dezinformiranja širenje postojećih sporova kao što je onaj između Turske i Njemačke ili spor između Turske i Francuske. U jednom od dokumenata pod nazivom "Anti-Erdogan projekt" navodi se da "između Turske i zemalja EU-a trenutno postoje značajne napetosti".

U siječnju je švedsko-danski desni ekstremist Rasmus Paludan spalio primjerak Kurana nedaleko od turskog veleposlanstva u Stockholmu, što je izazvalo prosvjede u brojnim muslimanskim zemljama. Paludan je tu akciju objasnio kao protest protiv islama i Erdoganovih navodnih pokušaja da utječe na slobodu izražavanja u Švedskoj. Glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je to "odvratni napad na svetu knjigu islama" i pozvao švedsku vladu na poduzimanje mjera protiv ovog ekstremista.

Sigurnosni krugovi nisu imali naznaka da je Rusija imala ikakve veze s djelovanjem ekstremista Rasmusa Paludana. Ali, čini se da je ruska tajna služba pomno pratila razvoj događaja. Tako se u spomenutim dokumentima opisuje kako i na koji način bi se mogle razviti daljnje napetosti između država. Predlaže se: gaženje zastave Turske i spaljivanje Erdoganovog portreta u Nizozemskoj. Osim toga, u svim većim europskim gradovima trebali bi se pojaviti grafiti kojima se vrijeđa Erdogana.

Istraživanja međunarodnih medija ukazuju da tragovi nekoliko sličnih akcija, održanih u Europi, zapravo vode u Rusiju. Primjerice, osoba koja živi u Rusiji i čije je ime poznato urednicima mogla bi biti uključena u organizaciju prosvjeda. Ne samo da je taj čovjek podijelio izvještaje o navodnoj protestnoj akciji u Parizu, već je, izgleda, tražio i ljude koji bi za novac sudjelovali u pripremama za takve kampanje, na primjer na Facebooku. U prilog koordinaciji ovakvih akcija iz pozadine govore i identični transparenti, koji su korišteni na manjim prosvjedima u različitim zemljama.

Novinarski tim je zatražio pojašnjenja od tog muškarca, ali on odlučno odbacuje sve optužbe i navodi kako mu je nalog na društvenim mrežama - hakiran. Ubrzo nakon novinarskog upita, njegov nalog je obrisan.

Wolfgang Ischinger, bivši diplomat i bivši šef Minhenske sigurnosne konferencije, smatra da Moskva itekako ima razloga za poticanje takvih akcija: „Ovakvim ciljanim provokacijama Putin istovremeno postiže dva cilja. S jedne strane, podrška ulasku Švedske u NATO tako bi mogla biti otežana. Istovremeno, pojava antimuslimanskog raspoloženja u Europi mogla bi ojačati konzervativne snage u Turskoj i time povećati Erdoganove šanse na predstojećim izborima."

Tajni dokumenti sigurnosnog aparata američkog Ministarstva obrane, koji su nedavno procurili u javnost, također ukazuju na to da se Moskva oslanja na kontrolirane aktere, plaćene demonstrante ili unajmljuje ljude za lažiranje političkih prosvjeda na ulicama. Pentagon Leaks sadrži izvještaj američke obavještajne službe o planiranim protestnim akcijama Moskve u cilju destabilizacije Republike Moldavije. Prema navodima iz tih dokumenata, grupa plaćenika Wagner je navodno planirala da jedna ruska zaštitarska firma obučava demonstrante. Ova obuka za navodne prosvjednike se trebala održati u veljači ove godine u Turskoj. Međutim, turska tajna služba je to spriječila, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:54