StoryEditorOCM
SvijetKLJUČNI PRAG

I Hrvatska je među zemljama koje bi Trump bacio na milost i nemilost Putinu; Pogledajte koliko tko izdvaja za NATO

Piše vijesti sd
13. veljače 2024. - 10:09

Donald Trump, koji je na dobrom putu da postane republikanski kandidat za predsjednika, izazvao je bijes zapadnih partnera kada je u nedjelju dao naslutiti da SAD možda neće od potencijalnog napada Rusije braniti saveznike u NATO-u koji ne troše dovoljno novca na obranu.

Trumpova izjava najnoviji je slučaj u kojemu je on stao na stranu autoritarnog režima Vladimira Putina.

To znači da 77-godišnji bivši predsjednik ili ne razumije kako NATO funkcionira ili iskrivljuje istinu radi političke koristi, piše AP.

Trump se u subotu na predizbornom skupu u Conwayu u Južnoj Karolini prisjetio kako je kao predsjednik SAD-a jednoj članici NATO-a govorio da će uskratiti pomoć SAD-a i ‘ohrabriti‘ Rusiju da čini što želi sa saveznicima koji je ne ulažu dovoljno za vojsku.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uzvratio je neobično oštrom izjavom da Trump prijeti sigurnosti cijelog transatlantskog saveza. Ni aktualnom predsjedniku Joeu Bidenu nije dobro sjela Trumpova izjava, prenosi Jutarnji list.

image
Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

“Priznanje Donalda Trumpa da namjerava dati Putinu zeleno svjetlo za još rata i nasilja, da nastavi svoj brutalni napad na slobodnu Ukrajinu i proširi svoju agresiju na narod Poljske i baltičkih država je užasno i opasno”, rekao je Biden.

Za vrijeme Obamine administracije, 2014. godine, članice NATO-a su pristale krenuti prema cilju trošenja 2% BDP-a za nacionalnu obranu do 2024. godine.

Na zadnjem summitu u Litvi, članice NATO-a ponovno su dale obećanje da će potrošiti najmanje 2% BDP-a na svoju vojsku, ali nije nametnut rok za postizanje tog cilja.

Članice NATO-a ne plaćaju da bi pripadale organizaciji i ne duguju ništa osim doprinosa u administrativni fond. Trump očito nije mislio na ta administrativna plaćanja. Kako bi mogla pridonijeti zajedničkoj obrani svaka bi članica morala trošiti na obranu 2% BDP-a, ali riječ je o dobrovoljnom cilju i nitko nije dužan to činiti. Države ne plaćaju novac NATO-u, već ga ulažu u vlastite oružane snage.

Donosimo podatke o tome koliko svaka zemlja članica izdvaja za nacionalnu vojsku, prema portalu Forces.net. NATO ima 31 članicu, a Finska je zadnja ušla u savez prošle godine.

Samo 11 zemalja članica izdvaja više od 2% BDP-a, pri čemu je zanimljivo da su Francuska (1,90%), Njemačka (1,57%) i Norveška (1,67%) ispod crte.

image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Poljska i Grčka su na samom vrhu. S 3,90% BDP-a Poljska izdvaja čak i više od SAD-a (3,49%). Na trećem je mjestu Grčka s 3,01%.

Zemlje članice koje graniče s Rusijom povećale su izdvajanja za NATO od početka invazije. Tako Estonija izdvaja 2,73% BDP-a, Litva 2,54%, Finska 2,45%, Rumunjska 2,44%, Mađarska 2,43% te Latvija 2,07%.

Iznad crte su i Ujedinjeno kraljevstvo 2,07% te Slovačka 2,03%.

Zemlje članice koje ne postižu zadani cilj od 2% su Francuska (1,90%), Crna Gora (1,87%), Sjeverna Makedonija (1,87%), Bugarska (1,84%), Hrvatska (1,79%), Albanija (1,76%), Nizozemska (1,70%), Norveška (1,67%), Danska (1,65%), Njemačka (1.57%), Češka (1,50%), Portugal (1,48%), Italija (1,46%), Kanada (1,38%), Slovenija (1,35%), Turska (1,31%), Španjolska (1,26%), Belgija (1,13%) i Luksemburg (0,72%)

image
Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. godine dala je članicama dodatni poticaj da pojačaju svoje vojske, prenosi Jutarnji list.

Sjevernoatlantski pakt osnovan je nakon Drugog svjetskog rata s ciljem da se zaustavi širenje sovjetske kontrole u Europi jer je Sovjetski Savez počeo širiti utjecaj na istoku Europe. Ruski predsjednik Vladimir Putin godinama je upozoravao da Moskva na širenje NATO-a gleda kao na prijetnju.

image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
image
Win Mcnamee/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 18:39