StoryEditorOCM
Svijetpotez premijera

Grčka priprema novi zakon: stranke koje na čelu imaju osobe osuđene za kriminal neće moći na izbore

Piše Hina
9. veljače 2023. - 17:57

Stranke čiji su čelnici osuđeni za kriminalno djelovanje neće više moći sudjelovati na parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Parlament je odobrio ovaj potez u glasanju u srijedu kasno navečer. Konzervativna vlada koju predvodi premijer Kyriakos Mitsotakis iznijela je amandman.

Zakon se također primjenjuje kad kriminalci napuste čelništvo svoje stranke i postave na osobu koja nema kaznenih presuda da ih zamijeni.

Prije je na snazi bio zakon koji je isključivao osobe kojima je presuda za kazneni prekršaj bila potvrđena na višem sudu.

Prema novom zakonu, odjel grčkog Vrhovnog suda bit će odgovoran za isključivanje takvih stranaka.

Izglasavanje zakona slijedilo je nakon pokušaja bivših članova krajnje desne rasističke stranke Zlatna zora da sudjeluju u nadolazećim grčkim parlamentarnim izborima s novom strankom Grci za domovinu. Izbori se moraju održati najkasnije do srpnja.

U 2020. godini, sud u Ateni osudio je cijelo vodstvo Zlatne zore i mnoge njezine članove na nekoliko godina zatvora zbog osnivanja kriminalne organizacije.

Stranka je prije imala predstavnike u parlamentu i kratko je tijekom financijske krize bila treća najjača grčka stranka.

Na izborima 2019. godine nije uspjela prijeći prag od 3 posto i od tada nema članova u parlamentu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 03:48