StoryEditorOCM
Svijetstrah i oprez

Gotovo 150 potresa u kratkom vremenu uznemirilo ljude: koliko dugo će zgrade moći izdržati?

Piše Hina
21. svibnja 2024. - 09:14

Gotovo 150 potresa, najjačih u posljednjih 40 godina, zabilježeno je u ponedjeljak navečer i utorak ujutro na Flegrejskim poljima u blizini Napulja u južnoj Italiji, koji nisu ostavili veću štetu, ali su posijali paniku među stanovništvom, izvijestile su vlasti.

Potres magnitude 4,4 zabilježen je u 20,10 sati po lokalnom vremenu na dubini od 2,5 kilometra, objavio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

INGV je zabilježio desetke slabijih podrhtavanja tla u satima koji su uslijedili. Ukupno je oko 150 potresa pogodilo to područje u manje od pet sati počevši od ponedjeljka u 19,50.

Prema Mauru Di Vitu iz INGV-a "ovo je najsnažnija serija potresa u posljednjih 40 godina".

 Podsjećanje na Vezuv

Na videosnimkama stanovništva objavljenim na društvenim mrežama vide se boce mlijeka i napitaka razbacane po tlu trgovina u općini Pozzuoli na području Flegrejskih polja na kojima živi oko pola milijuna ljudi.

Potres se jasno osjetio i u Napulju, uključujući područje luke.

Škole će u utorak ostati zatvorene u Pozzuoliju gdje su otvoreni smještajni centri i postavljeni šatori na parkiralištu i trgu uz more kako bi se smjestili uspaničeni stanovnici, objavio je gradonačelnik grada Luigi Manzoni na Facebooku.

image

Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju zabilježio je oko 150 potresa u manje od pet sati

/Shutterstock

Vatrogasna brigada priopćila je da su stanovnici prijavili pukotine na kućama i dijelove koji su otpali s fasada zgrada.

Flegrejska polja zasjenjena su obližnjim Vezuvom čija je erupcija izbrisala Pompeje s karte 79. godine.

Lokalno stanovništvo i znanstvenici zabrinuti su zbog ponovnog oživljavanja aktivnosti zbog plinova koje emitira magma i koji vrše pritisak na površinu zbog kojeg puca tlo.

 Bliska budućnost sigurna

Moramo živjeti sa stalnim strahom, posvjedočio je stanovnik Pozzuolija na javnom kanalu Rainews. Koliko dugo će zgrade moći izdržati dok doživljavaju sve te udare, to se pitamo, jer nisu napravljene da primaju toliko udara.

Zemlja se nastavlja dizati brzinom od dva centimetra mjesečno, to je veća stopa nego prošle godine, i čini se da će se to nažalost nastaviti, procijenio je vulkanolog Mauro Di Vito na kanalu Canale 21.

Scenarij katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, prema stručnjacima je međutim malo vjerojatan u bliskoj budućnosti.

Flegrejska polja već neko vrijeme pogađaju mnogi manji potresi.

Uglavnom su to mala i jedva primjetna podrhtavanja koja slabe zemljinu koru na tom području. Istraživači su više puta upozoravali na ovaj fenomen.

Već 11 godina za to je područje na snazi ​​žuti alarm koji poziva na oprez.

image

Jedva primjetna podrhtavanja koja slabe zemljinu koru na području Napulja

Alberto Pizzoli/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 14:03